Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrovi gafovi

Traže odštetu zbog smjena

14.12.2013., Tuheljske toplice - U kongresnoj dvorani hotela Well okupio se vrh SDP-a na radnom sastanku tzv. team-buildingu. Zeljko Jovanovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
23.04.2014.
u 17:00

Odluka Ustavnog suda: Može se iščitati da ministar Jovanović nije vodio računa o najboljim interesima djece

Ministar Željko Jovanović imao je namjeru uvesti red pri upisu u srednje škole, ali neustavnim odlukama iz 2012. i 2013. unio je nered. Ustavni sud te odluke nije ukinuo jer one i nemaju ustavna obilježja "propisa", a zbog nepoštovanja propisa ministar je 2012. smjenjivao ravnatelje! I to nakon slučaja Srednje škole "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, gdje je ravnatelj Petar Vrbanić upisao 42 učenika koji nisu prešli minimalni bodovni prag te pozvao ministra da sam istjera tako upisanu djecu iz škole. Što je i učinjeno, a ravnatelj je smijenjen. Ali, sada se iz odluka Ustavnog suda može iščitati da Jovanović nije vodio računa o najboljim interesima te djece, na što ga obvezuje Konvencija o pravima djece.

Na to je 27. veljače u opsežnom očitovanju upozorila pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, kojoj su vladajući nedavno uskratili novi mandat. Vrednovanje uspjeha i određeni kriteriji su nužni, obrazlagala je, ali ograničavanje upisa učenika koji ne udovoljavaju minimalnom bodovnom pragu u školama gdje je ostalo slobodnih mjesta nije u najboljem interesu te djece. Ustavni sud upozorio je ministra da povede računa o stajalištima Mile Jelavić.

Ravnatelj štitio djecu

Prema tome, ravnatelj kojega je Jovanović smijenio zapravo je bio junak koji je nepokolebljivo štitio interese djece, kojima i UN daje primaran značaj. Ministrovim gafovima time nije kraj. Upravo dvoje smijenjenih ravnatelja, Jozo Bešlić iz Brestovca i Gordana Dragušica iz Osijeka, bili su među inicijatorima postupka pred Ustavnim sudom, oboje preko odvjetnice Jasminke Biloš. – Naravno da ova vrlo značajna odluka Ustavnog suda otvara mogućnost odštete smijenjenim ravnateljima. Još nisam detaljno iščitala opsežnu odluku, a trebam se i čuti sa svojim strankama kako bismo razmotrili pravne puteve – rekla nam je odvjetnica Biloš. Na pitanje o mogućem traženju zadovoljštine učenika koji se zbog spornih odluka nisu upisali u školu, odvjetnica se ogradila da mora iščitati odluku Ustavnog suda.

– Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam nered i kaos koji su bili doveli do modela „običajnog prava" temeljem kojeg su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, učenici pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a. Djeci se na kraju osmog razreda slala poruka da nije bitno kakve ocjene imaju jer ima načina da se upišu mimo propisa i zakona, vezom, plavom kuvertom ili političkim utjecajem – rekao je u studenome 2012. Jovanović.

Još se ne znaju kriteriji

Danas, osmaši još ne znaju kriterije upisa u prve razrede srednjih škola. Može se očekivati da će Ministarstvo, što je i uputa Ustavnog suda, voditi računa da nikoga ne diskriminira. Prema svemu sudeći, vrednovat će se samo ocjene od 5. do 8. razreda i rezultati na državnim natjecanjima iz znanja, umjetnosti i sporta. To predlažu članovi povjerenstva, što ministar može, a i ne mora prihvatiti.

Komentara 8

BU
Bulaba
20:19 23.04.2014.

Ja ovom ne bi dao da mi ide režije platiti. Taj bi zasrao i uzimanje pošte iz sandučića. Da mu nema partije, ne bi znao izići iz ulaza. Ipak, kroz partiju je napredovao do ministarske pozicije, što je zoran dokaz kakva je to partija i kakvi su kriteriji napredovanja u njoj.

ZL
zlako
20:50 23.04.2014.

Ministarstvo neznanja i ortodoksnog zatupljivanja ima ministra s potrebnim kvalifikacijama.On radi što želi a želi uništiti Hrvatsku inteligenciju od malih nogu i to nažalost uspjeva.

HA
hajduk1966
18:00 23.04.2014.

Trebaju svi podici privatne i kolektivne tuzbe,mozda se konacno rijesimo ove nesposobnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije