Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica pokolja

Tovarnički Srbi načinili popis koga treba ubiti

Tovarnik
Foto: Miroslav Flego
08.12.2013.
u 21:26

Na današnji dan prije 69 godina partizani su, prema nepotpunim podacima, ubili 51 Tovarničanina, Hrvata i Nijemaca, vojnika i civila koji su se tog dana zatekli u Tovarniku, a ubijeni su na najbrutalnije načine - nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve.

Polaganjem cvijeća, prigodnim programom i misom u Tovarniku je večeras obilježena 69. godišnjica brutalnog ubojstva više od 50 tovarničkih Hrvata i Nijemaca što se dogodilo 8. prosinca 1944. a počinili su ga partizani uz pomoć tovarničkih Srba koji su načinili popis koga treba ubiti.

Program večerašnje komemoracije priredilo je Društvo Antona Gustava Matoša Tovarnik.

Prvo su rodbina prosinačkih žrtava i predstavnici Društva AGM položili vijenac na ogradu ispred pravoslavne crkve u Tovarniku s čijeg su tornja 8. prosinca prije 69 godina partizani bacali Hrvate i Nijemce, a potom je položeno cvijeće i zapaljene svijeće ispred župne crkve sv. Mateja u čijem je župnom stanu u listopadu 1991. ubijen tovarnički župnik Ivan Burik, a Vladimir Andrić, glumac vinkovačkog Gradskog kazlišta Jozah Ivakić, pročitao pjesmu Antuna Bonifačića "Molitiva Majci Božjoj od Loreta" i pročitao imena svih ubijenih Tovarničana prije točno 69 godina.

Molitvu odrješenja izgovorio je velečasni Ivan Tutiš, đakon.

Tog su dana partizani, prema nepotpunim podacima, ubili 51 Tovarničanina, Hrvata i Nijemaca, vojnika i civila koji su se tog dana zatekli u Tovarniku, a ubijeni su na najbrutalnije načine - nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve. O ovom je zločinu prvi pisao u mini-feljtonu Večernji list u srpnju 1990.

Komentara 8

CA
canajrasim
22:50 08.12.2013.

bagra komicetnicka

ST
stric8
21:41 08.12.2013.

..pod zvijezdom petokrakom ...činjeni zločini nad Hrvatima ...1944-e..... ...pa ponovljeni 1991-e ...zanimljivo ...izvršitelji zločina...u oba slučaja ...nisu poznati....kao ni nalogodavci zločina ...bez obzira što postoje živi svjedocipostoje živi svjedoci

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
22:29 08.12.2013.

A spomenici ubojicama i dalje stoje širom Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije