Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON SUSRET

Topliji odnosi s Moskvom: Stier u svibnju s Lavrovom

Davor Ivo Stier
Foto: Rainer Jensen/DPA/Pixsell
1/5
21.04.2017.
u 11:55

Suradnja je prepoznata i u borbi protiv terorizma, ali i zaštiti vjerskih manjina, posebice kršćana koje proganjaju iz ratnih područja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier krajem svibnja odlazi u službeni posjet ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, doznaje se iz diplomatskih izvora. Sastanak ministara najvjerojatnije će biti održan u danima oko 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju država, koja se obilježava, 25. svibnja.

Pragmatično otvaranje

Prvi je to službeni susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Rusije od 2012. kad su se, i to na marginama UN-ove Opće skupštine susreli Vesna Pusić i Lavrov. Kad je riječ o sastancima na najvišoj razini, situacija je još lošija – jedini susret premijera zbio se 2010. kad se Jadranka Kosor u Moskvi susrela s tadašnjim premijerom Vladimirom Putinom, a te je godine zadnji pravi predsjednički susret “odradio” Ivo Josipović (uz iznimku protokolarnog nazočenja otvaranju OI 2014. u Sočiju).

Takvu paralizu bilateralnih odnosa i pauzu u komunikaciji nije imala nijedna država EU, unatoč sankcijama koje su EU i SAD nametnuli Rusiji kao reakciju na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier, koji je nazočio na “asimetričnom” sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Lavrova veljači na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, istaknuo je kako je Hrvatska članica EU i NATO-a te da ima jasna stajališta, no da učinkoviti kanali komunikacije i dijalog moraju postojati. Posjet Moskvi daljnji je korak u svojevrsnom pragmatičnom otopljavanju odnosa s Rusijom, koje je počelo imenovanjem veleposlanika Tončija Staničića i održavanjem političkih konzultacija u Zagrebu, i predstavlja politiku balansiranja između interesnih sfera što ne isključuje suradnju ni s jednom državom.

Dijelom je razlog tomu globalna geopolitička slike, ali dijelom i situacija u susjedstvu, prvenstveno u Bosni i Hercegovini, što je Vlada apostrofirala kao hrvatski vanjskopolitički prioritet, a gdje je utjecaj Rusije značajan i nemoguće ga je zaobići.

Tradicionalne vrijednosti

Suradnja s Rusijom prepoznata je i u borbi protiv terorizma, ali i zaštiti vjerskih manjina, posebice kršćana koje proganjaju iz ratnih područja, o čemu se govorilo u Ženevi na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, a iz diplomatskih se krugova doznaje da su se za političkih konzultacija u Zagrebu sugovornici dotakli teme zaštite tradicionalnih vrijednosti koje, kako je rečeno, dijele obje države.     

>> Gospodarska 
je diplomacija neuspješna kao i prije 20 godina

>> Gdje je naša diplomacija dok Vučić crta novu kartu Balkana?

Komentara 6

DU
Deleted user
12:46 21.04.2017.

Zašto topliji, valjda bolji odnosi. Velike napore Hrvatska mora uložiti ne samo u u odnosima s Rusijom nego i s mnogo drugih zemalja. Eto ide se i u Tursku i Izrael, Predsjednica ide u Katar a sa susjedima nikako da izađemo na kraj.

Avatar croatxl
croatxl
15:22 21.04.2017.

HR-mala drzava vojska nema nista,ali salje 200 vojnika u Litvu zasto koliko to kosta,dok sila Velika Britanija salje simbolicni 120 vojnika,eto to je ta politika.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
12:21 21.04.2017.

Eto, i to se moralo dogoditi. Suradnja prije svega. Ali Ameri No1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije