Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV ODABIR

Saucha: Osjećam se kao Josef K., Franza Kafke

Tomislav Saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.03.2017.
u 16:22

Pažnju je među ostalima privukao zastupnik Tomislav Saucha, okrivljenik u aferi Dnevnice, koji je vrijeme kratio čitanjem Procesa Franza Kafke

Nezavisni saborski zastupnik Tomislav Saucha, osumnjičenik u "aferi dnevnice", objasnio je zašto je u srijedu tijekom sjednice čitao roman "Proces" Franza Kafke rekavši da se počinje "pomalo osjećati kao Josef K".

"U ovom trenutku počinjem se pomalo osjećati kao Josef K.", odgovorio je Saucha u Saboru na upit novinara što je htio poručiti čitanjem Kafke.

"Neću reći da to traje dugo, ja sam subjektivan u toj situaciji, svjestan sam da je to veliki posao koji se treba odraditi, međutim u mom slučaju je to trajalo izuzetno kratko. Samo želim da se ta stvar što prije razjasni i da dobijem nazad svoj život i mogu normalno živjet. Ništa više od toga", rekao je.

Sadašnji Zakon o kaznenom postupku, čiju primjenu je mogao osjetiti i na vlastitoj koži, Saucha je ocijenio punim nedostataka, predloživši donošenje sasvim novog zakona.

"Zakon o kaznenom postupku ima jako puno nedostataka, između ostalog bezbroj izmjena i dopuna. Trebalo bi napraviti u potpunosti novi Zakon o kaznenom postupku, koji bi bio puno pregledniji, a u nekim dijelovima i pravičniji", rekao je Saucha. Ističe kako se ne smije ispustiti iz vida da Zakon o kaznenom postupku već u prvom članku definira da štiti osobe koje su nedužne.

Osim toga, Saucha veliki problem vidi i u duljini postupaka i u tome što okrivljenik nema skoro nikakva prava dok traje istraga.

"Tek kad dođete u kasniju fazu postupka, pred sudovima, imate pravo predlagati i izvući neke dokaze. Mislim da je u tom trenutku za mnoge već kasno. Svi znamo da postupci traju izuzetno dugo, mogu trajati i po deset godina. Bilo bi dobro da se uvede balans između tijela progona i okrivljenika koji bi imao neka prava i u postupku prije podizanja optužnice", poručio je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

>> Saucha: Tajnici Zeljko i šefu UZOP-a Matišiću sam vjerovao, a u istrazi su tvrdili da sam ja kriv

>> Saucha privatnom istragom otkrio lopova u Vladi

Komentara 22

AP
ante_pustinjak
11:23 22.03.2017.

važno je da je dečec opet u centru pozornosti! vjerojatno knjigu neće ni čitati, no bitno je da novinari imaju o čemu piskarati! (imao sam svojedobno kolegu s faksa koji bi uvijek na plažu ponio neku hegelovu knjigu samo da ispadne vrhunski intelektualac!) samo što kafkin proces nema nikakve sličnosti s onim koji njega očekuje! kafkin glavni protagonist nije znao zbog čega mu se sudi a ovaj gospon itekako dobro zna zbog čega je okrivljen.

MI
mica1111
11:14 22.03.2017.

...a jel,valjda sabor nije čitaonica,već diskusionica...al branite ovog gospodina...a istraga još u toku...:)

RP
rpzagreb
13:08 22.03.2017.

Na radnom mjestu čitaju knjige, novine, pišu poruke, imaju imunitet i uglavnom se dosađuju..kad se uopće i pojave..... i sve to primaju ogromne plaće. Uvredljivo do boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije