Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN LOGORAŠA

Panenić: U Srbiji moraju prihvatiti činjenicu da su imali 70 logora

logoraši
Foto: Branimir Bradarić
14.08.2016.
u 13:23

Ministar Medved rekao je kako nije zadovoljan statusom kojega ostvaruju logoraši danas u Hrvatskoj te da će biti zadovoljan tek kada i zadnja žrtva ostvari svoja prava

Okupljanjem preživjelih logoraša danas je obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata koji se od 2010. godine, i odluke Hrvatskog sabora, obilježava 14. kolovoza. Toga dana je kod Nemetina, sela nedaleko od Osijeka, 1992. godine obavljena zadnja velika razmjena ratnih zarobljenika. Poslije višetjednog pa i višemjesečnog zatočenja u srbijanskim logorima na slobodni dio Hrvatske pušteno je 714 logoraša.

- Najveći dio nas je u logorima završio nakon sloma obrane Vukovara. Nakon tjedana i mjeseci tortura konačno smo bili slobodni. Bili smo izgubljeni, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak.

Podsjetio je i na veliku neizvjesnost među logorašima dodajući kako do posljednjeg trenutka nisu vjerovali da će biti razmijenjeni i pušteni na slobodu. Prema riječima Rehaka status logoraša u Hrvatskoj danas ima nešto manje od 8.000 osoba iako je stvarni broj logoraša mnogo veći.

- Naši podaci kažu kako je kroz ogore prošlo oko 30.000 osoba. Međutim, većinu ih međunarodni Crveni križ nije popisao niti su u logorima bili minimalno 72 sata. Stoga većina logoraša nije ostvarila taj status. Tako danas niti zatočeni u logoru Ovčara, kroz koji je prošlo oko 4.000 osoba, nemaju taj status, rekao je Rehak.

Istkao je kako je na području Republike Srbije i okupiranih dijelova Hrvatske postojalo 70 logora. U logorima je od posljedica batina i tortura preminulo 300 logoraša uz, kako navodi Rehak, još oko 2.500 osoba koje su ubijene na putu prema logorima.

Ovogodišnjoj obljetnici Dana logoraša nazočila su i trojica ministara u Vladi RH i to Tomo Medved, Josip Buljević i Tomislav Panenić.

Ministar Medved rekao je kako nije zadovoljan statusom kojega ostvaruju logoraši danas u Hrvatskoj te da će biti zadovoljan tek kada i zadnja žrtva ostvari svoja prava. Najavio je i da će prilikom izrade jedinstvenoga Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata voditi računa i o tome. Medved je istakao kako hrvatsku javnost i društvo treba senzibilizirati oko jedinstvenoga stava za sve što se događalo u vrijeme Domovinskoga rata.

Ministar Panenić poručio je da u Srbiji moraju prihvatiti činjenicu kako je na njihovom području postojalo 70 logora te da prava žrtvama, koja proistječu iz zvjerstava i mučenja, moraju biti priznata.

- To je jedini put prema pomirenju, rekao je Panenić.

Ministar Buljević poručio je da je na Dan logoraša došao s porukom da se tako nešto nikada više neće niti ne smije dogoditi kao i da je vrijeme da se srpske političke elite suoče s tim da su logori postojali, da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i da se u skladu s tim i ponašamo.

U okviru obilježavanja Dana logoraša u Hrvatskom domu održana je svečana akademija poslije čega su nekadašnji logoraši posjetili mjesto razmjene 1992. godine gdje su podno spomen obilježja položili vijenac.

>> Obilježena obljetnica velike razmjene: Bivši logoraši Srbiju tuže pred hrvatskim sudovima

Komentara 12

DE
debakl1
18:24 14.08.2016.

europi nije niti bio cilj uvesti civilizaranu drzavu, cilj im je bio dobiti drzavicu taksista konobara sobara i kuhara za jeftine pare, pa su to dobili.

NA
Nadalinaaa
19:29 14.08.2016.

Koja je ovo naiva tražiti od Srbije da se suoči s činjenicom kako su imali 70 logora?! Koliko je kaznenih prijava podneseno i koliko je pravosudnih procesa započelo ili završilo zbog ovog srbijanskog zločina? Nula! Mi čekamo da se onii suoče sami sa sobom!!! O, jadna zemljo Hrvatska, tko te vodi i tko tobom upravlja!

U1
ursus_1212
15:21 14.08.2016.

Ne puštati u EU, njima još nije mjesto tamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije