Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMAJU PREKOBROJNE ZAPOSLENE'

Panenić optužio distributere plina za prevaru građana

tomislav panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.04.2017.
u 12:15

Panenić optužuje opskrbljivače plina, a Milorad Batinić (HNS) tražio je stanku zbog navodne zlouporabe državnih institucija u predizborne svrhe

Mostov zastupnik i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić zatražio je danas stanku u Saboru kako bi optužio opskrbljivače plina za prevaru građana, dok je HNS-ov Milorad Batinić progovorio o zloupotrebljavaju državnih institucija u svrhu predizborne kampanje na lokalnim izborima. 

Panenić je naglasio kako građani traže niže cijene plina, a rješenje, predlaže, treba tražiti u našim opskrbljivačima i njihovim troškovima koji su previsoki. 

– Njihova cijena distribucije jednostavno je previsoka i utječe na tu cijenu plina. Ali oni ne reagiraju, oni ne pokušavaju spustiti svoje troškove. Imaju prekobrojne zaposlene. Ali kad sam radio analizu, znači riječ je o  jasnoj analizi njihovih troškova koje upućuju prema regulatoru, prema HERA-i, ona pokazuje da idu i s jednom obmanom. Prije svega to se odnosi na trošak plinskog priključka jer oni prihode koje imaju s te osnove stavljaju na odgođeni prihod.  Znate što se tu zapravo događa? Taj prihod ne prikazuju kao svoj, ne prikazuju kao nešto što su oni već zaradili, nego prikazuju kao da su imali trošak. Znači da prema regulatoru iziđu s cijenom za koju kažu da je bio njihov trošak, a vi ste platili – ne znam, recimo 7000 kuna priključak. I regulator im na ime takvih troškova osigura višu cijenu distribucije njihovih troškova – rekao je Panenić te dodao kako opskrbljivači manipuliraju s regulatorom, ali manipuliraju i s javnosti. 

– I to je predmet kojim se treba baviti. I onda neka netko pita trebaju li ući institucije? Trebaju jer to je prijevara hrvatskoga društva. I bilo koji oblik, na koji upozorimo sada ili nakon izbora ili bilo kada, treba jasno ukazati, upravo tražiti modele kako se kroz pozitivne zakonske prijedloge pokušava manipulirati javnošću. Prema tome, tražimo u opskrbljivačima rješenje – ustvrdio je Panenić. 

HNS-ov Milorad Batinić upozorio je, kako kaže, na sve očigledniju zlouporabu državnih institucija, a posebice represivnog aparata u predizborne svrhe i to tik u oči samih lokalnih izbora. 

– Može se zaključiti i stvara opravdanu sumnju da je primarni cilj tih istražnih radnji baciti sjenu na pojedine kandidate, diskreditirati ih bez obzira na sve, neovisno o tome hoće li se izreći konačni pravorijek, hoće li se istražni postupci obaviti prije izbora, uoči izbora, nakon izbora, neovisno o ishodu kakav će on biti po te kandidate, po te građane. I zamislite ono što je vrlo interesantno, znakovito – riječ je isključivo o kandidatima iz opozicije, parlamentarne opozicije. Imamo nedavno slučaj kolege našeg saborskog zastupnika Sauche kojemu smo već bili skinuli imunitet, kojega se brzopleto – usudim se sada reći i vjerujem da smo svi na neki način suglasni s time – optužilo i poslalo odmah u Remetinec, da bi se pokazalo da je u tom slučaju proširena istraga pa smo ponovno skidali imunitet. Istražuju se neke druge osobe, prema novim informacijama koje imamo, za bitno veće financijske iznose što se tiče pronevjere – kaže Batinić te dodaje kako, osim tog primjera, postoji niz neuspjelih pokušaja dezavuiranja, bacanja ljage na opozicijske kandidate na lokalnim izborima, čak izvlačenje slučajeva od prije dvije, tri godine. 

– Čak smo i mi ovdje. Ne mi kao opozicija, nego ste vi s pozicijske strane donijeli poseban zakon lex Vlahušić samo da se onemogući kandidatura čovjeka, kolege Vlahušića, koji bi imao najveće šanse da je mogao pristupiti izborima u Dubrovniku. S druge pak strane, kandidati parlamentarne većine, imamo otvorene slučajeve već godinama, pa čak slučajeve od dva, tri, čak i deset postupaka protiv nekih osoba i oni se ne trebaju brinuti. Isto tako, evo primjera od prije nekoliko dana. Građani su nas upozorili da postoji kaznena prijava protiv našeg kolege saborskog zastupnika, člana parlamentarne većine, člana HDZ-a i kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. Vrlo indikativna koincidencija, protiv našeg kolege Mate Frankovića podnijeta je kaznena prijava, podnijeli su je zaposlenici dubrovačkog Hotela Maestral. Još uvijek nema reakcije DORH-a, hoće li je biti? – komentira Batinić te dodaje kako onaj tko je kriv, mora odgovarati, ali traži od državnih institucija, prije svega od DORH-a, represivnog aparata, da se pridržava tog načela, ali svih 365 dana u godini i za sve političke opcije jednako.

>>Vlahušić o odluci Ustavnog suda: Žrtva sam političkog progona

>>Marić bi trebao pokazati odgovornost i dati ostavku

Komentara 8

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
13:06 26.04.2017.

Panenić i Most od kada su se pojavili samo optužuju i optužuju. Do sada ništa pametno nisu napravili, nemaju ama baš nikakav plan i program....osim optužbi. Ako ste u prvom pojavljivanju optuživali i krivnju svalili na vladajuće stranke, što je sada, gdje su planovi i strategija razvoja, gdje je obeća povećan standard građana, gdje su ulagači, investitori. Most i Panenić nisu ništa drugo doli huškački nastrojen korov stranka!

Avatar Personal
Personal
13:19 26.04.2017.

Od građana su napravili budaIe SDP-ov ministar Vrdoljak i njegovi prijatelji vlasnici firmi koje su dobile koncesije za uvaljivanje razdjelnika u 170 tisuća obitelji. Tko će meni i svima ostalima vratiti taj novac? Molim da se upita Vrdoljaka, SDP i onog Iajavog Marasa.

LU
lukivoda
13:07 26.04.2017.

sram me je na kaj liči ovaj sabor a biser svih bisera je stanoviti Bunjac koji veli da ovakvih zastoja na granici se ne pamti od vremena Staljina.Oooo Vrapče zašto si poluprazno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije