Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavio žalbu

Josić osuđen na 6 mjeseci uvjetno zbog razbijanja dvojezičnih ploča

Tomislav Josić
Foto: Branimir Bradarić
1/4
24.05.2016.
u 12:35

Tvrdi kako je i ova presuda primjer da se nastavlja progon hrvatskih branitelja koje se vrlo lako i gotovo svakodnevno osuđuje.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je na Općinskom sudu u Vukovaru osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana. Optužnica ga tereti da je 2. rujna 2013. godine organizirao i kanalizirao okupljene građane koji su toga dana razbili nekoliko dvojezičnih ploča koje su toga jutra postavljene.

– Ovo je politička presuda kao i u slučaju Merčepa. Ovo svakako nije kraj i žalit ćemo se na višim sudovima. Optužen sam bez ikakvih dokaza, a tereti me se da sam svojim autoritetom mogao spriječiti da se neke stvari dogode u gradu – rekao je Josić najavljujući žalbu Županijskom sudu u Vukovaru, a potom, ako bude potrebe, ići će i do Ustavnog suda RH pa i Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Podsjetio je i kako je na Županijskom sudu za isti članak bio oslobođen, a da je sada optužen te da je, kako on kaže, vjerojatno prva osoba u Hrvatskoj koja je za isto djelo dva puta suđena i pri tome jednom oslobođena, a onda drugi put osuđena. Tvrdi kako je i ova presuda primjer da se nastavlja progon hrvatskih branitelja koje se vrlo lako i gotovo svakodnevno osuđuje. Josićev odvjetnik Zvonimir Hodak nakon izrečene presude rekao je kako je presuda Općinskog suda sramotna i bez ijedne činjenice i dokaza, ali i da svakako očekuje njezinu potvrdu na Županijskom sudu kojemu će se žaliti.

– Žalit ćemo se Županijskom sudu u Vukovaru, a ako bude potrebno, ići ćemo i dalje. U optužnici stoji da je Josić pred najmanje 50 osoba pozivao okupljene i kanalizirao ih da skinu ploče, a onda za svjedoka dovedu jednu osobu i to Marijana Živkovića koji je svjedočio tako da bi ga mi kao obrana uzeli za svjedoka. Ako od toliko ljudi nisu mogli naći barem dva svjedoka, onda je jasno o čemu je riječ. Josić je radi svega mogao biti suđen na Prekršajnom sudu, ali ne i na Općinskom sudu, rekao je Hodak.

Prema podacima iz Stožera do sada je, radi razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča, osuđeno 15-ak njihovih članova. Josiću i Stevi Culeju sudi se za organizaciju, a svima ostalima za razbijanje ploča i uništavanje državne imovine.

>>'Mislim da šator neće dugo ostati ovdje u Vukovaru'

>>Tomislav Josić sastao se s ministrom Tomom Medvedom i Mirom Buljem

Komentara 84

DU
Deleted user
13:56 24.05.2016.

Ostat će zapisano da je milanovićeva Vlada nasilno, podmuklo, i u rano jutro, kad svi spavaju, uvela čirilicu u Vukovar. I to je ono što građane smeta i zbog čega su bijesni.

RA
ravko1952
13:17 24.05.2016.

Ma sude oni, sude već dugo, ali neće sudititi koliko žele...lustracija. Cvitana svakako.

CI
civil
13:03 24.05.2016.

sve dok petrov i most vode pravosudje cvitan ce nastaviti progon hrv branitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije