Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Josić:

'Mislim da šator neće dugo ostati ovdje u Vukovaru'

šator
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/10
30.04.2016.
u 19:30

Sutra bi se moglo dogoditi da nam u centar dopreme i ražanj da ga izložimo jer je skupina branitelja ispekla janje na njemu

Predvodeći Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić postao je jedan od najprepoznatljivijih braniteljskih čelnika u Vukovaru i Hrvatskoj. Josić je imenovan i savjetnikom vukovarskoga gradonačelnika za pitanja branitelja te smo o postavljanju šatora iz Savske 66 u krugu vukovarske vojarne razgovarali s njim.

Kakav je vaš stav o dopremanju šatora iz Savske 66 u Vukovar?

Mislim kako tome šatoru nije mjesto u Vukovaru, a posebno mu nije mjesto u Memorijalnom centru Domovinskoga rata koji se nalazi u krugu nekadašnje vojarne. U njemu su izloženi eksponati iz Domovinskoga rata s kojima šator nema veze. Tu se nalaze oružje i oruđe iz Domovinskoga rata, vukovarske bitke, simulirana soba logora i razni drugi eksponati iz toga vremena. Ne znam što bi iz Domovinskoga rata predstavljao šator i kakve on uopće ima veze s Domovinskim ratom.

Je li vas kao savjetnika za branitelja gradonačelnika Vukovara, vukovarskog branitelja i čelnika Stožera neko obavijestio o toj namjeri?

Nije. Sve što smo znali o tome čitali smo u medijima ili smo pak čuli kroz priče. Međutim, nitko nas nije nazvao, pitao, dogovorio neki razgovor kako bismo mogli i mi reći svoje mišljenje i stav. Vjerujem da je netko to učinio da bi sve bilo drukčije i da danas ne bismo svjedočili svemu ovome.

Što će biti dalje s postavljenim šatorom?

O nastalome problemu razgovarao sam s ministrom Medvedom, ali i čelnicima prosvjeda u Savskoj 66. Upoznao sam ih s problemom, kao i s činjenicom da postoji jednoglasno mišljenje građana kako šatoru iz Savske 66. nije mjesto tu. Ne kažem da mu se možda nije moglo naći neko drugo mjesto, ali ovdje svakako ne. Vjerujem kako taj šator neće dugo ostati u Vukovaru. Neka i kulturnjaci kažu svoje mišljenje, ali zasad mogu reći kako do sada nisam čuo nijedno suvislo objašnjenje zašto je šator postavljen baš u Vukovaru.

Kako riješiti taj problem?

Kao što sam i rekao, treba odvojiti stvari vezane uz Domovinski rat i stvari koje se odnose na kasnije vrijeme. Čisto da objasnim. Mi nismo ni za to da u nekoj budućnosti u Memorijalnom centru eksponati budu i dvojezične ploče koje su postavljane na pročelja fasada nekih objekata u gradu. U centru nema mjesta ni za čekić kojim je Marijan Živković razbio postavljenu ploču na zgradi policijske postaje. Slijedom toga, sutra bi se moglo dogoditi da nam u centar dopreme i ražanj da ga izložimo jer je skupina branitelja ispekla janje na njemu jer i to je vezano za Domovinski rat i branitelje. U centru mogu biti isključivo stvari vezane uz Domovinski rat.

>> Šator je ipak završio u Vukovaru: Vojnici ga postavili u dvorištu vojarne 

>> Branitelji iz Vukovara protiv dostavljanja šatora u muzej Domovinskog rata

Ključne riječi

Komentara 120

4M
4mazge
20:29 30.04.2016.

Šatoru nije mjeto u Vukovaru, pogotovo ne u Muzeju Domovinskog Rata! Netko iz Savske je izgubio busolu!

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:52 30.04.2016.

VL imate li za subotnje popodne kakvu vedriju temu ?

SA
sargu123
20:17 30.04.2016.

Šator treba staviti u muzej ljudske gramzljivosti, pored njega kamion s natpisom "Badel" ..... i pokoju plinsku bocu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije