Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritvoreni tajkun

Tomislav Horvatinčić obogatio se 90-ih na švercu deviza

'09.04.2011. - Zagreb - Suncani dan na Cvjetnom trgu. Tomo Horvatincic i Slaven Letica.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
Foto: 'Martina Popovcic/PIXSELL'
1/3
21.08.2011.
u 12:00

Iz bivše Juge utekao je jer je kao referent u policiji dilao vozačke. U Njemačkoj je vozio taksi i konobario, a vratio se bez prebijene pare. S Kićom Slabincem otvorio je kultni Babylon i tada mu se sreća nasmiješila.

Bio je to njegov dan. Otvaranje trgovačkog centra Cvjetno u samom srcu Zagreba. Tomislav Horvatinčić u maniri velikodušnog šarmera, dojma kakav njeguje, rukovao se sa svojim gostima u skupim odijelima, damama u finim toaletama, uglavnom poznatim imenima, koji su gazeći preko ružičastog tepiha tu večer prije četiri mjeseca došli vidjeti Podreccino djelo – zgradurinu u samom srcu Zagreba. Ispijao se šampanjac, tekla su skupa vina, hrane je bilo u izobilju, a na balkonu je glasno svirao mariachi orkestar. Na ulazu stajali su pripadnici Horvatinčićeve "garde" u posebno dizajniranim uniformama s utisnutim grbom na kojem je bilo ispisano poduzetnikovo prezime.

A kao kontrast cijeloj predstavi ispred velebnog zdanja stajalo je stotinjak aktivista, onih koji su mu zagorčavali život još otkad je iznio ideju o projektu investitora Hoto grupe. Na drugoj strani zgrade njihovi kolege – Facebook prosvjednici. Ništa to nije diralo Tomu. Da se ikad opterećivao drugima, ne bi danas bio tamo gdje jest. Uostalom, prošao je sito i rešeto i slomiti ga, u tom se slažu svi sugovornici, nije lako jer ispod tog osmijeha Tomo je hladan kao špricer i uvijek na oprezu (osim valjda za volanom!).

A tko je zapravo taj poduzetnik kojem, zbog brutalne nesreće u kojoj je ovaj tjedan život izgubio talijanski bračni par Salpietro, prijeti višegodišnji boravak iza rešetaka?

Na leđima nosi 63 godine. Svijet je ugledao u Rakovu Potoku, ali se kao mali preselio u Slavonsku Požegu gdje se potkraj 1970. zaposlio kao referent u tadašnjem Općinskom sekretarijatu za unutrašnje poslove. U prijevodu, radio je u policiji na izdavanju vozačkih dozvola. Iz MUP-a su poslali odgovor da su s Horvatinčićem 31. prosinca 1971. sporazumno prekinuli suradnju, a naš se pouzdan izvor smješka...

Stigao starim mercedesom

– Ne znam je li bio sporazuman ili nije, ali sigurno znam da je Horvatinčić na svom radnom mjestu dilao vozačke dozvole. Kad su shvatili što radi, podigli su kaznenu prijavu, a on je pobjegao u Njemačku. Na putu prema Njemačkoj doživio je prometnu nesreću, ne zna se pod kakvim okolnostima se dogodila, ali zna se da je bio ozlijeđen i da su ga jedno vrijeme njegovale časne sestre u nekom njemačkom samostanu – tvrdi naš sugovornik (ime poznato redakciji). U Karlsruheu se zadržao nekoliko godina. Iako je kasnije pričao da je ondje vodio restoran i zaradio puno novca, naši izvori tvrde da je Horvatinčić u bijelom svijetu konobario i taksirao. U Zagreb je stigao nekoliko godina kasnije, ali u džepu, tvrde oni koji su ga tada poznavali, nije imao ni prebijene pare. Uporno je visio ispred tada elitnog, ali zatvorenog Scoth kluba u Dalmatinskoj ulici kroz čija su vrata mogli samo članovi.

– Uvijek je dolazio u istim, prekratkim hlačama tako da su mu se vidjele čarape. Vozio je neki stari mercedes kojim se vratio iz Njemačke. U tu elitu nije se uklapao pa nije mogao ući u klub premda je to strašno želio – kaže nam jedan sugovornik.

No, malo-pomalo, Horvatinčić je tim automobilom na crno počeo prevoziti goste kluba. Jedan s kojim se tada sprijateljio bio je glazbena legenda Kićo Slabinac. On i još nekoliko znanaca nagovorili su ga da proda automobil. S Kićom je pronašao neki kafić u Svetoj Nedelji kraj Samobora, "Kod tete Marije". Bila je to, govori naš sugovornik, prava rupa, no Tomo je imao ambicije, a u njima mu je pomogao Slabinac, koji mu je zapravo dao, tvrde upućeni, financijsku injekciju. Udružili su se, kupili objekt i počeli ga renovirati. U tome je Horvatinčić vodio glavnu riječ jer je, kaže Slabinac, imao odličan smisao za biznis.

– Cijelo vrijeme animirao je i uveseljavao radnike, a meni je znao reći: 'Da ne znaš pjevati, ti bi umro bi od gladi!' – priča Slabinac, koji se vrlo brzo povukao iz ugostiteljskog posla jer to, kaže, nije bilo za njega. Horvatinčić je pak od nekadašnje birtije uspio stvoriti kultni restoran Babylon (pandan današnjem Baltazaru) u kojem se okupljala društvena krema, odvjetnici, suci, estradnjaci... No, ono što mnogi ne znaju, a što je policija otkrila, tvrdi naš sugovornik, jest da je u restoranu bilo ugrađeno nekoliko kamera. Naime, gosti bi ondje nerijetko navraćali sa svojim ljubavnicama, što su kamere redom bilježile.

– Horvatinčić je bio pozvan na ispitivanje u policiju. Kad je stigao, smijao se, ponašao se bahato i nezainteresirano. Prvo je rekao da nema pojma o čemu je riječ, a kad su ga suočili s kamerama, odgovorio je da ih je postavio kako bi nadzirao konobare. No, od tog slučaja na koncu nije bilo ništa. Očito je imao odlične veze – kaže naš sugovornik.

Prema jednoj verziji, Horvatinčić je prve velike novce zaradio 90-ih prodajom dinara u marke, a prvi veliki kredit dala mu je Hypo banka. Upravo je u toj banci kao osobna bankarica, zadužena za bogate klijente, radila i Anica Đerđe Dilber (35) s kojom je bio na gliseru u Primoštenu, a s kojom je već dulje vrijeme u vezi.

Buran privatan život

Iza sebe ima dva braka. Razlog njegova prvog razvoda, priča se, bilo je njegovo "često mijenjanje postelje", a sam razvod protekao je burno zbog podjele imovine. Kad mu je 1990. dijagnosticiran rak kostiju, liječnici su mu davali samo šest mjeseci života, ali uspio je ozdraviti. Ponovno je stavio vjenčani prsten na ruku i krenuo u posao s građevinom. Otad su, kažu upućeni, brojke na njegovu bankovnom računu vrtoglavo rasle. Horvatinčić si je uredio i raskošno imanje u Samoboru. Na glasu je kao veliki radoholičar, a iza njega je, kažu, 30-godišnje iskustvo nautičara. Očito, nedovoljno.

Komentara 201

OB
-obrisani-
13:47 21.08.2011.

Tiha voda,sto te muci?Horvatic ili ja?

OB
-obrisani-
12:34 21.08.2011.

Dajte nam sliku one koke sto je bila s njim,....one iz Hypo banke,.....Sanaderove banke za \"poduzetnike\",....i izdajnike.

LR
ljerka ribolina
13:46 21.08.2011.

ma novinari dragi, ćemu tolika pisanja o tom ******...ne zanima nas, ubio -ukrao na robiju i gotovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije