Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beogradske Novosti

Todorić nadzire trećinu srpskog tržišta

Ivica Todorić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
26.11.2014.
u 10:16

Beogradske Večernje novosti pišu, pozivajući se na Uniju poslodavaca Srbije, kako bi srpska Komisija za zaštitu konkurencije trebala ispitati spajanje Agrokora i Mercatora jer njihovo spajanje znači "preuzimanje bitnog dijela resursa od 7,5 milijuna stanovnika i maloprodajno tržište vrijedno oko 3,5 milijarde eura na godišnjoj razini".

– Maloprodajni lanac, koji već u startu zauzima nešto manje od 30 posto tržišnog potencijala, ne može ostati bez utjecaja na srpski agrar. Takva integracija uvijek je praćena dodatnim pritiskom na dobavljače i kao prva posljedica može se očekivati zahtjev dobavljačima za dodatnih četiri posto boniteta, što znači 40 milijuna eura manje kod proizvođača. U Srbiji je 40 do 50 posto samostalnih, obiteljskih trgovačkih radnji, koje se sve više opskrbljuju preko sve jačih veletrgovaca – kažu u srpskoj Uniji poslodavaca dodajući kako su Todorićeva Idea i Merkator 2013. ukupno ostvarili nešto
više od milijardu eura prometa, ali je Mercator ostvario oko pet milijuna eura dobiti, a Idea je imala gubitak od oko 20 milijuna eura.

Iz Unije tvrde kako je Idea zadnjih pet godina zabilježila gubitak od oko 100 milijuna eura "ali je dobar dio pokriven izrazitom profitabilnošću drugih Agrokorovih tvrtki na teritoriju Srbije".

>> Agrokor našao kupce za 
72 od 96 trgovina

Komentara 11

PA
patuljčica..
10:37 26.11.2014.

I ne samo srpskog nego i hrvatskog i slovenskog ..... a ima svoje krake i u Ukrajini, Poljskoj ......... Prava internacionala na djelu. Inernacionala koja donosi bogatsvo i bolji život.

MM
Mina Marina
10:48 26.11.2014.

Zato su u Todorićevom Konzumu najjeftiniji proizvodi iz Srbije, a u Srbiji su hrvatski proizvodi U Todorićevoj Idei (i Mercatoru) jeftiniji nego u Hrvatskoj!

DU
Deleted user
10:49 26.11.2014.

todoric..je olicenje..mirka i slavka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije