Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji predlaže izmjene ZOR-a

Tko želi raditi nedjeljom mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice

U ime obitelji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/8
27.03.2017.
u 12:42

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor

Čelnici udruge U ime obitelji predali su danas Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

Predsjednica udruge Željka Markić izjavila je novinarima ispred Hrvatskog sabora kako je sadašnji ZOR tako loše napravljen da poslodavac može dići plaću radniku za jednu kunu i to bi moglo značiti da ga plaća za rad nedjeljom ili blagdanom.

Upozorila je da u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, većinom žena. Također, njih oko 100.000 radi u malotrgovačkim lancima. "Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, osam posto svake nedjelje, a oko 30 posto u ciklusima", kaže Markić.

Model prepoznat u EU

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor. Pri tome radnik može dati izjavu poslodavcu da želi raditi nedjeljom, pri čemu mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice. "Taj je model prepoznat u EU, to je kombinacija engleskog i austrijskog modela", rekao je.

Paula Jurković, radnica  u trgovini koja radi nedjeljom, založila se za neradne nedjelje radi kvalitetnijeg provođenja vremena s obitelji i djecom. "Bilo bi lijepo da država donese zakone koji će nam omogućiti da imamo taj dan za sebe", rekla je.

Na novinarski upit hoće li poslodavci na neki način prisiliti radnike da izjave kako žele raditi nedjeljom, Planinić je odgovorio kako određivanjem najmanje satnice za rad nedjeljom žele demotivirati poslodavce i ujedno motivirati radnike koji žele raditi nedjeljom. No, ako se poslodavci služe prisilom, postoje prekršajne odredbe i kazne koje trebaju biti drakonske, dodao je.

> > Ispovijest radnice u trgovini: '25 godina nisam imala slobodan vikend...'

> > Petir: Po radu nedjeljom Hrvatska na europskom vrhu

Komentara 4

Avatar fijolica
fijolica
14:07 27.03.2017.

Treba taj zakon jako pažljivo sastaviti. Jer moglo bi se dogoditi da se poslodavci domisle kako će ipak natjerati radnike da rade nedjeljom. Trebalo bi ih nekako spriječiti da smanje osnovicu plaće - jer bismo mogli dobiti situaciju da će radnicima koji bi imali slobodne nedjelje plaća biti toliko mala da će (opet!) biti prisiljeni raditi nedjeljom da to nadoknade.

SH
Shaman
13:40 27.03.2017.

Zašto se blagajnice ne mogu pozvati na priziv savjesti i odbiti raditi nedjeljom jer to je dan gospodnji? Ako već ginekolozi mogu to činiti kad treba raditi abortus, pa onda valjda mogu to učiniti i blagajnice kad treba raditi nedjeljom.

RO
Rosali
19:25 27.03.2017.

Evo ja za solidarnost sa blagajnicama , vec par godina ne kupujem nista nedjeljom. I dragi Bog se je odmarao 7. dan, nedjeljom.Nedjelja je dan obitelji, i odlaska na sv, misu, okupljanja obitelji i igre sa djecom. Turisti se cestose cesto cude, da je nedjeljom trgovina otvorena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije