Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.08.2014. u 12:00

Što Ikein koncept može donijeti našoj politici: niske cijene, jednostavnost i funkcionalnost, demokratski dizajn, održivi razvoj i čovjekoljublje

Otvaranje Ikea Hrvatska zasjenilo je čak i tako važne političke teme za budućnost svih Hrvata, poput one što sve o “air policingu” mora znati onaj tko u Hrvatskoj poželi postati predsjednik. Što bi tek bilo da predsjednik ima nekih ovlasti! I ovako nije lako postati hrvatski predsjednik. Nekoć nije bilo tako. Svjestan je toga i predsjednik s iskustvom, Ivo Josipović. Zato proteklih mjeseci intenzivno koristi ono za što je ovlašten, bandićevskim korištenjem proračuna obilazi Hrvatsku i gotovo svaki dan je u drugom gradu ili općini, a katkada i u više njih. Gdje god ga pozovu, eto njega. Tek mu je Ikea uspjela poremetiti ritam pristavši na simbolično fotografiranje s lopatom u ruci.

Naravno da se Ikea nije uključila u kampanju za predsjednika Hrvatske, a niti je Ivo Josipović funkciju predsjednika RH stavio u službu reklame za projekt “Dizajn i kvaliteta, švedska tvrtka Ikea”. Niti je predsjedniku u nastojanju da pocrveni Hrvatsku potrebna takva podrška investitora, a niti je Ikei potrebna takva reklama za ikeizaciju Hrvatske. Ikei je očito trebala Hrvatska, a još više je Hrvatskoj trebala Ikea, ne samo kao strateška investicija od 750 milijuna kuna koja će odjeknuti u svijetu investicija i koja je zaposlila 350 naših građana već i kao koncept koji smisao života nalazi u niskim cijenama, jednostavnosti i funkcionalnosti, demokratskom dizajnu, održivom razvoju i čovjekoljublju. Zamislimo samo što bismo dobili kad bismo taj koncept pretočili u našu politiku. Onda nam se sigurno ne bi dogodilo da se predsjednički kandidati nadmeću tko što zna ili ne zna o “air policingu”.

Koliko nam je Ikein koncept potreban, govori i reakcija naših proizvođača namještaja nekritički popraćena u medijima. Očito inspirirani otvaranjem Ikee, osmislili su akciju u kojoj nude po 10 posto nižim cijenama i uz 10 puta veću kvalitetu bilo koji proizvod koji će “vizualno biti isti ili sličan uvoznom proizvodu koji kupac nađe” po našim prodajnim centrima. Besramno najavljuju da će kopirati ideju koja je stekla svjetsku slavu!? Ikeinu konceptu suprotstavljaju “kupujmo hrvatsko, makar i ukradeno”. S otvaranjem Ikee poklopila se i najava otvaranja trgovine s hrvatskim državljanstvom u sklopu koncepta “prodajmo hrvatsko” koji su nam nametnuli velikohrvatski zanesenjaci poneseni idejom “pokradimo hrvatsko”.

Time je akcija “Kupujmo hrvatsko” izgubila svaki svoj smisao ako ga je u ovom globalističkom svijetu ikad i imala, jer nam se pod tom domoljubnom konzumerističkom parolom nerijetko nudi samo hrvatsko pakiranje. Nakon što je i predsjednik Josipović pozdravio ideju davanja državljanstva za privlačenje investicija, odagnavši strahovanja da bi ona mogla privući strane mafijaše, čini se da je jedina preostala dilema u koji zakon unijeti tu povlasticu za bogate strance, u onaj koji se bavi hrvatskim državljanstvom ili onaj o strateškim investicijskim projektima. Josipović se lakonski uzda kako će nas službe koje vode proces dobivanja državljanstva zaštititi od mafije. Nakon svih iskustava kroz koja smo prošli s domaćim mafijašima koji su godinama pred nosom svih naših službi odnosili milijune. Ako naši eksperti za nacionalnu sigurnost to nisu vidjeli, kako će detektirati strane mafijaše!? Osim toga, kad ruski tajkun uloži novce, manje-više je jasno tko treba dobiti državljanstvo (samo investitor ili i supružnici i potomci?), ali što kad se kao investitor pojavljuje tvrtka poput Ikee?

Komentara 12

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:05 26.08.2014.

Opet reklama SDP-ovom protukandidatu iz IKEA-e... strava

AS
asdasfasdg
12:12 26.08.2014.

Ali zato znamo kome treba oduzeti!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
20:49 26.08.2014.

Nadam se da ce ikea u hr propasti jer je simbol mnogo toga sto ne valja u hrvatskoj. Umjesto okretanja domacoj industriji imamo veselje zbog jos jedne strane trgovine. Takva kombinacija lose kvalitete proizvoda i odusevljenja svih slojeva gradjana se tesko moze naci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije