Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan član – jedan glas

Tko ne plaća članarinu, u HDZ-u ne može birati niti se kandidirati!

HDZ
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
26.05.2015.
u 16:55

Neplatiši koji uplati članarinu članska prava miruju još šest mjeseci

Kako bi napokon sredili popis stranačkih članova i uveli red u plaćanje članarina (a vjerojatno i povećali naplatu) u HDZ-u su odlučili da oni članovi koji ne plaćaju članarinu, a nisu oslobođeni plaćanja, ne mogu sudjelovati na unutarstranačkim, niti biti kandidati HDZ-a na lokalnim ili državnim izborima.

Simbolično ispod 3000 kuna

Dopis s takvim uputama te razrađenim cijenama obavezne članarine ovih je dana iz središnjice stranke poslan svim HDZ-ovim lokalnim organizacijama. U dopisu se poziva na Financijski statut HDZ-a (usvojen u studenome 2014. godine) prema kojem svi članovi moraju plaćati članarinu. Ona se pak definira kao redovna i dužnosnička. Dosad se u HDZ-u nije vodilo odveć računa o plaćanju članarine, "plaćao je tko je htio", a redovno su je jedino plaćali dužnosnici kojima se s plaće, odnosno naknade uzima pet posto iznosa. Sada je propisano da članarina za zaposlene i umirovljenike s primanjima ispod 3000 kuna iznosi pet, a oni s primanjima većim od 3000 kuna plaćaju deset kuna. U vodstvu HDZ-a smatraju da je riječ o simboličnom iznosu koji neće opteretiti njihove članove.

Više je razloga zašto HDZ sređuje popis članova i uvodi obavezne članarine. Prvo, HDZ je prošlu godinu završio s minusom od 10 milijuna kuna, a iako se stranka hvali da ima 220.000 članova, od članarina je lani uprihodila samo 3,2 milijuna kuna. Za usporedbu, SDP koji ima 40-ak tisuća članova, od članarina ubere 2,11 milijuna kuna. Jasno je da HDZ, zapravo, nema toliko članova, odnosno da velika većina ne plaća članarinu i da ih se može eventualno smatrati pasivnim članovima. Drugo, ako će se idući unutarstranački izbori za šefa HDZ-a, koji su na redu 2016. godine, održati po načelu jedan član - jedan glas, a ne delegatski, preduvjet je točan popis članova. Da bi svaki član mogao birati, mora se točno znati tko su sve članovi. Karamarko je nakon pobjede u HDZ-u prije tri godine najavio da će odmah nakon tadašnjih lokalnih izbora održati ponovne unutarstranačke izbore po načelu – jedan član - jedan glas.

Potom je od toga odustao uz izgovor da se stranka ne može i ne treba šest mjeseci baviti sama sobom i iscrpljivati se u izbornim procesima kad su pred njom stalno neki novi izbori. Oslobođeni plaćanja članarine su učenici, redovni studenti i nezaposleni. Onome tko ne plaća članarinu, a nije oslobođen plaćanja, miruju članska prava. Također, članska prava miruju još šest mjeseci nakon što "neplatiša" uplati članarinu, vjerojatno kako bi se izbjeglo da netko uoči unutarstranačkih izbora ili lokalnih/državnih plati članarinu kako bi mogao ostvariti pravo glasa.

Degradacija u – pasivne

Član koji godinu dana ne plaća članarinu postaje pasivni član bez prava stranačkog odlučivanja. Gradski ili županijski odbori mogu osloboditi određenog člana plaćanja članarine zbog socijalnog statusa na određeno vrijeme. Operaciju sređivanja popisa članstva vodi prvi stranački operativac glavni tajnik Milijan Brkić. Iako je članarina simbolična, javljaju se sumnje da će ona možda demotivirati neke koji su u HDZ-u bez ikakve koristi (ne sudjeluju u vlasti, nisu na listama), a morat će plaćati...

>>HDZ uvjerljivo prvi, ali blago pada, a SDP u porastu

>>'Da se prikazao stvarni deficit, onda bi se pokazali svi promašaji ekonomske politike Vlade'

Komentara 58

Avatar mirica19
mirica19
17:40 26.05.2015.

Sasvim ok. Tko god je član nečega, plaća članarinu. Ovo je toliko malo, da nije vrijedno ni spomena.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:03 26.05.2015.

Vrlo humano i socijalno u ovoj krizi i bijedi, to narod zanima, raznorazne članarine.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:23 26.05.2015.

Tek kad sve stranke u rh budu financirane od vlastitog članstva a ne od naroda možemo pričat o poštenju, ove izjave su čisti politikin zabavnik....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije