Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profil generala

Tko je Željko Glasnović, političar koji je vrijeđao fizički izgled studentskih prosvjednika

Željko Glasnović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
26.09.2016.
u 17:35

Glasnović kao političar ima pravo komentirati prosvjede, no skandalozan je njegov diskurs o fizičkom izgledu studenata

Željko Glasnović, hrvatski general, heroj Domovinskog rata i ponovno izabrani saborski zastupnik, postao je udarna medijska priča nakon što je oštro napao i izvrijeđao studente i profesore koji prosvjeduju na Filozofskom fakultetu. Poznat je njegov žestoki antikomunizam koji je izazvan time što je njegova obitelj proganjana u Jugoslaviji. Taj rođeni Zagrepčanin podrijetlom iz Janjeva na Kosovu imao je samo osam godina kada je s obitelji emigrirao u Kanadu. Studirao je povijest i političke znanosti, ali nikada nije diplomirao.

Bio u Legiji stranaca

Bio je pet godina u kanadskoj vojsci, zatim je deset godina radio u pravosudnoj policiji, a onda se priključio Legiji stranaca. Borio se u Prvom zaljevskom ratu pa se 1991. priključio Hrvatskoj vojsci. Nakon pada Vukovara prelazi u Hrvatsko vijeće obrane. Sudjelovao je u bitci na Kupresu 1992., u kojoj je teško ranjen (metak pokraj srca). Nije se bavio politikom sve do prošlogodišnjih izbora kada je na listi HDZ- a za dijasporu izabran za zastupnika. Na nedavnim je izborima kao nezavisni kandidat uspio osvojiti mandat u dijaspori, koji je dosad uvijek “pripadao” HDZ-u.

Radi uvođenja discipline i odgovornosti, po uzoru na Legiju stranaca, Željko Glasnović imao je „muške“ metode u postrojbama koje je obučavao. „Dao sam na znanje, ako će se sa mnom igrati da neće biti milosti“, rekao je Glasnović objašnjavajući da se to odnosilo na kritiku, „peglanje“ onih koji su kršili pravila i nisu se vojnički ponašali i to pred cijelom postrojbom.

Željko Glasnović kao političar ima pravo komentirati prosvjed studenata na Filozofskom fakultetu, ali je skandalozan i nedopustiv njegov diskurs koji je garniran rasističkim uvredama na račun fizičkog izgleda prosvjednika. Proglasio ih je razmaženim derištima recikliranih komunista i kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili ništa ozbiljno. Glasnović je sve to zasolio rečenicom da prosvjednike vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove poput onog o “Ulozi bosanskog tovarnog konja u NOB-u”. Zatim se okomio na fizički izgled prosvjednika pa je napisao da se “taj fenotip podivljalog titojugenda može lako prepoznati da imaju blijedi ten kao da su robijali u KPD Zenici, vratovi su im kao pet kuna, imaju duge prste od igranja video igrica, a glave su u odnosu na tijelo nesrazmjerne veličine”. Nakon prospavane noći, Glasnović i dalje ostaje pri onome što je napisao. Ne samo da ne odstupa ni za milimetar nego ponovno žestoko kritizira.

– Pa gdje bih pretjerao. Nas dvadeset godina idiotiziraju mainstream mediji koji nisu ispunili svoju dužnost prema hrvatskoj javnosti. Neprekidno prešućuju kritične istine – ističe Glasnović i dodaje kako se mediji bave njegovim izjavama dok po Zagrebu umiru i hodaju bivši pripadnici Ozne koji su činili zločine. Kaže kako je očekivao da će “partijske ćelije u mainstream medijima prešutjeti ono što je bitno i potpuno izokrenuti ono što je napisao”. Postavlja pitanje zašto je u medijskim reakcijama izostavljeno da su neki prosvjednici prijetili zaštitarima da će im slomiti nogu. Također je prešućena fotomontaža na kojoj isilovac reže glavu rektoru Borasu i dekanu Previšiću.

Napad na Zorana Pusića

General Glasnović na nedavnim izborima nije bio na listi HDZ-a jer se očito nije našao na istoj valnoj duljini s Andrejom Plenkovićem i njegovom novom vizijom HDZ-a. Poslije je objašnjavao kako nije želio biti fikus i pokriće za neke interesne skupine. U desetomjesečnom saborskom stažu omiljena tema bila mu je rasprava o komunističkim zločinima i lustraciji. Bio je na demonstracijama protiv proslave 75. obljetnice ustanka u Srbu. Tada je žestoko napao Zorana Pusića, kojega je nazvao “moralnom nakazom” te mu rekao da bi u normalnoj državi bio odstranjen iz javnog života. Glasnović se nikada nije jasno odredio o NDH. Naglašava da taj dio hrvatske povijesti nije dovoljno istražen.

>> 'Nečuvena ejakulacija govora mržnje saborskog zatupnika Glasnovića koji poziva na nasilje i izgon'

Komentara 375

Avatar abakus
abakus
17:50 26.09.2016.

Pitam se, što bi bilo da je netko s, recimo, KBF-a, napravio fotomontažu na kojoj bi isilovac s krvavim nožem u ruci stajao iznad likova koji kleče a na koje su fotomontažom stavljene glave Pupovca, Glavaševića, Pusića, Teršelićke, Kapovića, Markovine ili nekih drugih osoba iz tog miljea? Mediji bi vrištali od bijesa po svim mogućim naslovnicama i tražili, u najmanju ruku, zatvaranje KBF-a te duge cijevi na ulicama. Ovako, kad takvu fotomontažu naprave osobe lijeve orijentacije, sve prođe praktički nezapaženo. Pametnome dosta. Glasnović je apsolutno u pravu i ovaj teror šačice samoproglašenih lijevih aktivista - a zapravo uljeba i neradnika - uz pomoć medija treba konačno raskrinkati i prekinuti.

Avatar pendreck
pendreck
17:46 26.09.2016.

Genaral ima pravo reci svoje misljenje.Koliko god to nekima smetalo.

GO
gooniegoogoo
17:56 26.09.2016.

"Plenum" FFa, grupa koja ima podršku 0,12% stanovništva i 100% medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije