Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Tko je ruski patrijarh Kiril

Naslovnica 13.2.
Foto: VL
1/7
13.02.2016.
u 00:28

Patrijarh kojega zovu Putinovim ministrom ćudoređa sklon životu u luksuzu i rasipnosti

Sastanak na Kubi pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila I. povijesni je, politički i međuvjerski događaj godine koji bi trebao pridonijeti barem djelomičnom smirivanju napetosti između Istoka i Zapada, susret koji bi trebao spriječiti oružani sukob nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja – Rusije i SAD-a.

Susret pape i patrijarha bio je i susret posve različitih osoba. Pape Franje koji uživa ogroman ugled u svijetu, i to ne samo među katolicima, kao skroman i pravedan čovjek, i patrijarha Kirila, koji je tijekom svojeg vođenja Ruske pravoslavne crkve povukao nekoliko vrlo vještih poteza i odluka, ali i bio u nekoliko skandala koji su potresali Rusiju te predmet zgražanja zbog vrlo luksuznog načina života koji uključuje i skupa skijaška zimovanja u Švicarskoj.

Patrijarh Kiril I. vrlo je utjecajan i moćan religijski vođa u ruskom društvu, a što je još bitnije – utjecajan i u očima ruskog predsjednika Vladimira Putina. I patrijarh i Putin mogu se osloniti jedan na drugoga u kriznim vremenima.

Kad su 2010. godine na ulice Moskve izašle tisuće prosvjednika uzvikujući parole poput “Rusija bez Putina”, zahtijevajući Putinov odlazak s političke scene, upravo je patrijarh Kiril poručivao Rusima da se smire, da se Putinu može vjerovati. A patrijarha sluša 100 milijuna ruskih vjernika, što je Putin znao i zato mu tu uslugu nikada nije zaboravio.

Cijeli tekst pročitajte u političkom magazinu Obzor u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>>Povijesni je ovo susret zbog budućnosti, a ne povijesti

>>Opasna podjela na ‘naše i njihove’ nastavila se i nakon izbora

>>Hasanbegović: Idem u Jasenovac i na proslavu srpskog Dana državnosti

>>Derenčinović: Nakon ovog linča teško će više itko biti pomilovan

Foto: VLm

Komentara 9

BA
bakulušić
23:56 12.02.2016.

Svatko tko vjeruje, istinski se raduje povijesnom susretu crkvenih poglavara dviju najvećih kršćanskih zajednica u nadi da je to veliki korak u ekumenskom dijalogu. Potrebno nam je zajedništvo i sve ovo promatrajmo kao dar Duha Svetoga. Zahvalimo molitvom!

D1
d12345
23:53 12.02.2016.

...."susret koji bi trebao spriječiti oružani sukob nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja – Rusije i SAD-a".......polunovinaru....kakve veze ima katolička crkva sa SAD-om......prije će biti da su papa i patrijah udružili snage kako bi se borili protiv radikalnog ateističko-židovskog lobija iz SAD-a sa jedne strane i radikalnog islama sa druge strane.......

PE
pekimrak
09:40 13.02.2016.

Nemogu vjerovati koliko ove novinare bode u oci sve sto je Pravoslavno govore o luksuzu u kojem zivi Ruski patrijarh pa pogledajte gospodo moja cjeli rim je papin cak imaju i svoju banku ali se necu spustiti na vase grane ja postuje i gospodina PAPU FRANJU sramota ste za novinarstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije