Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Boras

Tko je novoizabrani rektor zagrebačkog sveučilišta koji je izazvao polemike u javnosti

Damir Boras
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
17.04.2014.
u 20:10

Majka mu je rođena u korčulanskoj plemićkoj obitelji Kalogjera u kojoj su generacijama svi vrhunski obrazovani, ali nitko se nikada, naglašava Boras, nije bavio politikom.

Uoči izbora za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, za Damira Borasa mnogi njegovi kolege iz akademske zajednice dvojili su hoće li se on, kao “fin zagrebački gospodin” moći nositi s brojnim pritiscima i podmetanjima koje će mu nova dužnost donijeti. – U stanju sam svakome parirati, naravno, na akademski način, kao što sam to radio i dosad – odgovorio im je tada još kandidat za rektora dodajući da jest rođen u Zagrebu, ali da njegovi obiteljski korijeni vode do Hercegovine i Dalmacije.

S Cipra u Blato na Korčuli

– Točno je da je moj otac, legendarni profesor rimskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, iz Vitine u Hercegovini. U Zagreb je došao u četvrti razred Klasične gimnazije na kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon toga su ga mobilizirali domobrani, prošao je dio Križnog puta i nakon toga pridružio se partizanima – prepričava nam novoizabrani rektor Boras životni put svojeg oca, koji je 1948. upisao Pravni fakultet, na kojem je poslije postao poznati profesor rimskog prava. – Predavao je paralelno još u Rijeci i Osijeku te u Mostaru. Možda upravo zbog uspomene na njega i ja danas predajem na Sveučilištu u Mostaru informacijske znanosti. Pitanje je hoću li i ubuduće imati vremena za to, ali ta su me predavanja veselila – otkriva Boras.

Majka mu je rođena u korčulanskoj plemićkoj obitelji Kalogjera u kojoj su generacijama svi vrhunski obrazovani, ali nitko se nikada, naglašava Boras, nije bavio politikom. Kalogjere su, kaže, u 15. stoljeću s Cipra, preko Krfa, Venecije i Hvara, došli najprije do Korčule na Korčuli, a zatim do Blata. I u majčinoj i u očevoj obitelji bilo je poliglota, otac Mile govorio je desetak jezika, a majka Maja njemački govori kao da joj je materinski. Stoga i ne čudi što su im i djeca naučila nekoliko jezika. Novi rektor tako govori engleski, njemački, talijanski i francuski, klasični grčki i latinski te slovenski i makedonski.

– Majka mi ima 89 godina, jako je vitalna i bistra, drži do sebe i svog izgleda – govori Boras za majku Maju, bivšu odvjetnicu. Sjećanje na sestru blizanku Jasnu, koja je poginula 2008. godine, još mu je jako bolno.

Opušta se na tenisu i golfu

Boras sa suprugom Alenom, profesionalnom diplomatkinjom, i kćeri Dorom, odnedavno magistricom prava, i danas, kako voli reći, živi kao podstanar kod majke. Diplomirao je elektrotehniku, a doktorirao informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu. U mladosti se bavio košarkom i tenisom, a četiri godine, od 1973. do 1976., igrao je ragbi u prvoj ligi. – Danas se opuštam na golfu i tenisu – kaže ranoranilac koji u cik zore ustaje da bi se bavio svojim projektima ili pogledao dobar film.

Posljednjih 15-ak godina ljetuje u Brelima, odakle mu je blizu do Korčule, ali i Vitine, u kojoj je kao jedan od Pratrovića uvijek cijenjen i dobrodošao. Pripadnik je Starokatoličke crkve, član Društva Braće hrvatskog zmaja i Rotary kluba.

Komentara 63

DP
dado plus
21:42 17.04.2014.

Večernjakovci, secirajte napokon i Milanovićevo podrijetlo da njegovo biračko tijelo koje prezire Hrvate koji imaju BiH korijene naprave harakiri jer njihov idol Milanović ima BiH korijene po djedu koji je iz Livna.

EV
Evadjoj
20:35 17.04.2014.

Vitina je predivno mijesto.Gospodine Boras,puno sreće Vam zelim u daljnjem radu !

MU
mudri
21:30 17.04.2014.

Zbog ovakvih ljudi se ne bojim za budućnost Hrvatske .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije