navigacija Hrvatska 42
DORH za putne naloge znao

Tko je i kako iz Vlade izvukao 308.000 kn: Novcu traga nema

Tko je podigao taj novac na blagajni, ako nisu savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge i je li u svemu prste imala politika?

Tko je i kako iz Vlade izvukao 308.000 kn: Novcu traga nema

Foto:

Afera "putni nalozi" savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, preko čijih je imena izvučeno skoro 308 tisuća kuna iako sva trojica tvrde da nigdje nisu putovala (a kamoli da im je ukupno isplaćeno 532 dnevnice), postaje sve zamršenija.

Oreškovića nitko nije pitao

Iako je DORH  ispitao Tomislava Sauchu, bivšeg šefa Milanovićeva kabineta te savjetnike Slavka Goldsteina i Nevena Budaka (treći savjetnik Siniša Petrović u ponedjeljak nije viđen u DORH-u), Državno odvjetništvo nalaz revizije s dodatnom dokumentacijom o spornim putnim nalozima i dnevnicama dobilo je još 19. listopada, potvrđeno nam je  u Državnom uredu za reviziju!

Revizori, naime, prema zakonu moraju nalaze revizije slati DORH-u, a kada je riječ o sumnjivim situacijama unutar izvješća, DORH dobiva i detaljnu dokumentaciju oko tog predmeta. Međutim, DORH se tog predmeta, sudeći barem po reakcijama, uhvatio tek nakon što je HRT u subotu objavio informaciju o spornim putnim nalozima. Državna revizija za financijsko poslovanje Vlade u 2015. godini je dala bezuvjetno mišljenje, premda je uočeno da za 57 putnih naloga, za koje je isplaćeno gotovo 308 tisuća kuna dnevnica, nema pokrića o putovanju (odnosno nema pisanih izvještaja o provedenim službenim putovanjima).

U Državnoj reviziji kažu da je taj iznos “beznačajan u odnosu na ukupne prihode i rashode Vlade, pa je mišljenje bezuvjetno”, no sve su proslijedili DORH-u koji treba utvrditi ima li kaznene odgovornosti. Drugi zanimljivi detalj jest taj što se Ured za opće poslove Vlade i Sabora, preko kojeg se obrađuju i isplaćuju putni nalozi, u rujnu 2016. godine očitovao Državnoj reviziji, očitovanje je potpisala Terezija Matić (v.d. ravnateljice tog ureda i prije šefica računovodstva), navodeći da su iz Ureda predsjednika Vlade dobili informaciju da je službena putovanja savjetnika dogovarao i odobravao šef kabineta premijera u konzultacijama s premijerom, ali i da su savjetnici podnosili usmena izvješća o putovanjima Uredu predsjednika Vlade u svrhu savjetovanja premijera.

Tko je točno dao te informacije, ostalo je nepoznato! Jedino je poznato da je očitovanje potpisala T. Matić koja je u Uredu za opće poslove Vlade i Sabora naslijedila Zvonka Matišića, prijašnjeg ravnatelja, koji je razriješen u srpnju 2016. godine. T. Matić danas je bila nedostupna, a kako doznajemo, ona je dugogodišnja zaposlenica tog Ureda i s Matišićem je radila u tom Uredu i 2015. godine kada su nastali sporni putni nalozi.

Neven Zelić, tada šef kabineta bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, tvrdi da Oreškovićevu Vladu nitko nije ništa pitao o tim putnim nalozima, niti su se o tome očitovali, niti su, tvrdi, vidjeli izvješće Državne revizije. I Saucha tvrdi da ni njega nitko ništa nije pitao.

Neki SDP-ovci optužuju bivšeg premijera Oreškovića da je on sročio takvo očitovanje, a da aktere bivše administracije nije ništa pitao. Budući da Saucha tvrdi da nije potpisivao putne naloge, kao što tvrde i Milanovićevi savjetnici, ako im je vjerovati, moguće je da se radi o kaznenom djelu.

Dnevnice – na ruke

Budući da se dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, a sve se odradi u Uredu za opće poslove, ne postoji trag novca na računima. Tko je podigao ukupno 308 tisuća kuna na blagajni, ako to nisu učinili savjetnici? Radi li još osoba koja je krivotvorila naloge u tom Uredu ili je u svemu ipak prste imala visoka politika? Iako se o aferi oglasio Saucha, bivši premijer Milanović zasad šuti. Premijer Plenković komentirao je da će Vlada ustupiti sve informacije DORH-u i da DORH u ovom slučaju ima dosta posla.

– Neka DORH sve istraži, a tko će odgovarati, vidjet ćemo na kraju – rekao je  premijer. 

JOŠ JEDAN SPORNI NALAZ

Sumnjive i naknade po ugovoru o djelu Ureda za razminiranje

Državna revizija pronašla je još jedan sporan nalaz u poslovanju Vlade. U Uredu za razminiranje potrošeno je 15,2 posto, a zakonom je dozvoljeno najviše 2 posto od ukupnog iznosa za plaće zaposlenika na naknade prema ugovorima o djelu. Ured za razminiranje naknade prema ugovoru o djelu isplaćivao je za poslove savjetnika na izradi projekata za novac iz EU fondova tijekom 2015. godine s istom fizičkom osobom.

U očitovanju je Ured za razminiranje naveo da je zbog povećanog opsega posla dio poslova povjeren fizičkoj osobi. U 2016. godini Ured za razminiranje nije imao rashode prema ugovorima o djelu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (13 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

34
Registracija
 • Mrki medvjed

  07.02.2017 u 00:12h

  Kad se ni DORH nije za to jako zainteresirao, vjerojatno takvo ponašanje je bilo praksa. Svaka država ima svoju ....
  25 86% 4
 • TechnoCroat TechnoCroat

  07.02.2017 u 04:39h

  " dnevnice u Vladi isplaćuju na ruke, u kuverti, " koja je to pljuska u lice građanima hrvatske gdje kumice na placu moraju imati uređaj za fiskalizaciju i najobičniji radnik mora primati placu na bankovni račun! Sramite se i saborski zastupnici i gradjani sto tako nešto dozvoljavate!
  19 95% 1
 • JOKS JOKS

  07.02.2017 u 01:58h

  Novinarsko podmetanje. Da su oni samo toliko štete napravili ja bih bio presretan.
  17 94% 1
 • Krescencije

  07.02.2017 u 21:48h

  Ma lijepo je Linić rekao kad je odlazio iz vlade:"Tko će platiti sve one butelje koje Zoki iskapi?" Eto tko hoće nađe način.
  1 100% 0
 • spaner spaner

  07.02.2017 u 19:37h

  posao za DORH zbog početničkih grešaka Milanovića,kad je sanader abdicirao ostalo je preko 2 mil.oera u sefu stranke(možda bi drivu trebalo priupitati dali je bilo preko 3
  0 0% 0
 • leica2003 leica2003

  07.02.2017 u 16:23h

  Ako su potpisi falsificirani, onda blagajnik mora reći kome je isplatio novac ili je on kao zadnja osoba u lancu kriv. Drugi krivci su opći poslovi koji su knjižili "putni nalog" bez ikakve popratne dokumentacije, bez računa za hotel, cestarine, avio-karte, izvješća s puta... E sad, svaki knjigovođa zna kako putni nalog treba izgledati i u privatnoj firmi te sto puta zovu da dostaviš sve što fali ... ovdje im je očito netko naredio da ne pitaju puno, mogli bi reći tko ili su i oni krivci zbog nezakonitog vođenja knjiga.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare