Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEP na mukama

Tko će na sud ako kupi plin po cijeni koja vodi u gubitak

13.03.2015, Pula - U medjunarodnim vodama sjevernog Jadrana, na samoj pomorskoj granici Hrvatske i Italije, nalazi se i jedna od najvecih plinskih platformi u tom podrucju. Plinska platforma Annamaria A udaljena je 455 km od Pule, a na njoj INA i AGIP eks
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
02.03.2017.
u 18:45

Natječaj o nabavi plina za kućanstva zaključuje se u petak. Neslužbeno, Ina još nije odlučila o tome koliku će cijenu plina ponuditi

Tko će platiti nisku cijenu plina, znat će se tek nakon petka kada se zaključuje natječaj o nabavi plina za kućanstva. Hrvatska elektroprivreda nada se da će od dobavljača plina koji mora osigurati količinu od šest milijardi kilovatsati plina za kućanstva dobiti cijenu nižu od 18,09 lipa po kilovatsatu, a ako se to ne dogodi, morat će na sebe preuzeti gubitke koji se, pokazuje matematika, za svaku lipu cijene više od spomenutih 18,09 lipa penje za 60 milijuna kuna čistog gubitka.

Dakle ako ne popuste potencijalni dobavljači plina, HEP-u prijete sigurni gubitci na plinu. Pitanje koje visi u zraku jest tko bi u slučaju tog raspleta situacije potpisao ugovor koji vodi tvrtku u gubitak znajući da Zakon o trgovačkim društvima menadžera koji potpiše štetan ugovor drži kazneno odgovornim.

Ini zarada i s 18,09 lipa

Dovoljno se sjetiti slučaja predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka koji je zbog ugovora o povoljnijoj električnoj energiji za Aluminij Mostar odgovarao pred sudom. Perici Jukiću, današnjem predsjedniku uprave HEP-a, moglo bi se dogoditi isto ako državnom komunalcu neki od potencijalnih dobavljača ne spusti cijenu ispod tržišne, a ona je podsjetimo u ovom trenutku na razini od 22,5 lipe po kilovatsatu.

Nijedan potencijalni natjecatelj na HEP-ovu natječaju nije, očekivano, htio direktno iznijeti svoje ponude, ali kako možemo neslužbeno saznati Ina još nije donijela odluku o tome koliku će cijenu ponuditi, a od ostala dva ponuđača PPD-a i njemačkog RWE S&T teško je očekivati cijenu nižu od tržišne cijene. Ina bi trebala odluku donijeti tijekom četvrtka, a s obzirom na to da je proizvođač plina ona bi i dalje mogla zaraditi i na cijeni ispod 18,09 lipa.

Naime proizvodna cijena plina joj je oko 6 lipa po kilovatsatu pa je na cijenu od 18 lipa moguće dobro zaraditi, ali uprava treba opravdati vlasniku, a to je uz državu i MOL, zašto je propustila dio potencijalne zarade i prodala plin ispod tržišne cijene.

Preuranjene prognoze

HEP je reagirao na članak u Večernjem listu u kojem smo upozorili da im u slučaju da Ina ne spusti cijenu ispod tržišne razine prijeti 240 milijuna kuna gubitka na plinu nazvavši izračune “proizvoljno izvedenima”. Napominju da su neugodno iznenađeni negativnim zaključcima o mogućim posljedicama koje će odluka Vlade o cijeni plina imati na poslovni rezultat HEP-a te napominju da je natječaj u tijeku i da do okončanja natječajnog postupka nije moguće napraviti precizniju analizu utjecaja cijene plina, utvrđene odlukom Vlade RH, na poslovni rezultat HEP-a.

– Preuranjene i neutemeljene prognoze o gubicima HEP-a i posljedično smanjenju vrijednosti tvrtke, nanose štetu poslovnom ugledu i položaju HEP-a na tržištu kapitala – napomenuo je HEP reagiravši na tekst. 

>> Građani će plaćati iste račune za plin, HEP će gubicima platiti socijalni mir

Komentara 4

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:04 02.03.2017.

Tko će na sud ako kupi plin po cijeni koja vodi u gubitak................Ma, šta nas briga.Političari su ti koji uvijek nešto zakuhaju.Pa neka pronađu Pedru koji ne će u konačnici visjeti...Predstava za narod već viđena.

ZM
zili_mi_ruka
19:12 02.03.2017.

ADEZE nece iako smo to davno prije vec vidili.

RI
rimtutituki75
19:14 02.03.2017.

Ah, ni prva a ni zadnja firma koju je kradeze unistio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije