Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na izborni program

Tko će i kako provoditi programe? Sindikati ne vjeruju da bi SDP radnicima povisio plaće

03.09.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH, na kojoj je, uz ostalo,  Vesna Pusic predlozena za glavnu tajnicu UN-a. Ministar Sinisa Hajdas Doncic dolazi na sjedinicu Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.07.2016.
u 09:55

HDZ: Ovo što smo vidjeli u novinama skup je pojedinačnih mjera bez cjelovitih rješenja te one ne mogu biti odgovor na izazove

Program Narodne koalicije – Siguran smjer za Hrvatsku, čije je najznačajnije dijelove jučer objavio Večernji list, izazvao je različite reakcije. Neki su na taj program reagirali kao na još jednu lijepu listu predizbornih obećanja, u kojoj kao i obično nisu navedeni konkretni programi realizacije, dok su druge razljutila neka od tih obećanja, poput onoga o ukidanju članarina u komorama.

Treba ići dalje od želja

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tako kaže da je taj program opet hrpa predizbornih obećanja koje treba uzeti s rezervom. Narodna koalicija, primjerice, obećava povećanje minimalne plaće za 500 kuna, na 3000 kuna, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3000 kuna, što bi sve trebalo ići u korist radnika. No Sever im baš i ne vjeruje. Kaže da sindikalna iskustva govore da je SDP svaki put kad je bio na vlasti najveće rezove radio na radničkim pravima, što nikako ne odgovara socijaldemokratskoj stranci.

– Kad smo im mi, dok su bili na vlasti, predlagali povećanje minimalne plaće, slušali su poslodavce koji su bili protiv toga pa su povećali minimalac za samo nekoliko desetaka kuna. Imali su dakle već priliku povećati minimalac – govori Sever. Dodaje da bi nam se povećanje neoporezivog dijela dohotka opet moglo vratiti kao bumerang jer se jedinice lokalne samouprave financiraju iz tog poreza pa onda taj manjak prihoda nadoknađuju prirezima, ukidaju potpore. Sever postavlja pitanje vode li u Narodnoj koaliciji računa o tome.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec za najavu Narodne koalicije da će do kraja 2018. ukinuti obvezu plaćanja doprinosa za HOK kaže da bi bila smiješna da nije žalosna. Na takvo što već dugo upozorava i HGK, jer i komore u ostalim zemljama koje su ukinule članarinu, opet je vraćaju. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kaže da će HUP tražiti od stranaka da predoče i konkretne programe realizacije i ljude koji će ih provoditi jer se tek na temelju toga može ocjenjivati realnost ostvarenja svega što se sada obećava biračima.

– Stranke navode puno toga što misle da birači žele čuti pa obećavaju veće plaće, veće mirovine, manje poreze, više novca za zdravstvo... No, pravo je pitanje kako sve to ostvariti. Da bi se neka proračunska izdvajanja mogla povećati, neka druga treba smanjiti, da bi se snizile neke stope poreza, ako se ne smanjuju proračunska izdvajanja, onda treba naći druge izvore proračunskih prihoda – zaključuje Majetić. Program Narodne koalicije u Mostu nisu htjeli komentirati, a HDZ-ova šefica za izradu njihova programa Ivana Maletić rekla je da je ovo što smo vidjeli u novinama skup pojedinačnih mjera bez cjelovitih rješenja te stoga one, blago rečeno, ne mogu biti pravi odgovor na izazove s kojima se Hrvatska suočava.

“Dio plana je bizaran”

– Navedimo bizaran primjer: u mjerama zapošljavanja pišu o ulaganju od 3 milijarde kuna, a samo iz Europskog socijalnog fonda imamo za tu svrhu na raspolaganju gotovo dvostruki iznos!? Oni kao da ne znaju da od lipnja poduzetnici mogu preko HBOR-a dobiti kredite za investicije uz kamatnu stopu 0,5%, a da je sufinanciranje iz EU fondova projekata mikro, malih i srednjih poduzetnika povećano s 35-45 posto na 85 posto. Ništa od toga nisu, a i dalje ne znaju napraviti – rekla je Maletić.

>> SDP-ov izborni program: Minimalac 500 kuna veći, do 2020. i 80.000 radnih mjesta

Ključne riječi

Komentara 10

GR
granit1
10:38 31.07.2016.

Takozvanoj Narodnoj koaliciji, jedino joj je samo do vlasti sto se vidi da su prvo podijelili fotelje, a program je napisan s zeljama sto bi biraci htjeli kao cuti, a nacin realizacije za ostvarenje zelja, nema ga, jer nisu, necee i neznaju to sprovesti. Bitno se uhljebiti i onda druge okrivljavati za stanje u RH.

BI
bijelocrveni
10:03 31.07.2016.

Pa povisili bi oni place u APISu, Dokumenti, Gongu, ... (nastavi niz)

BE
BeroII
10:25 31.07.2016.

Lako je što sindikati ne vjeruju SDP-u i njihovim lažima. Ali, narod ne da im ne ne vjeruje nego i sasvim sigurno zna da su to partijske laži, samo da bi se dočepali vlasti i mogućnosti vladanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije