Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanje koje sve golica

Tko će biti novi šef Hrvatske turističke zajednice

hrvatska turistička zajedinica
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
26.10.2016.
u 08:00

O toj će se temi zasigurno puno pričati i u kuloarima najvećeg skupa hrvatskih turističkih radnika, Danima turizma koji danas počinju u Bolu na Braču

Formiranjem Vlade turizam je dobio samo polovicu odgovora na pitanje tko će biti čelni ljudi tog sektora. Drugo važno mjesto, pored resornog ministarstva, nacionalna je promidžbena organizacija, koju vodi direktor iz Lorencinovog vremena Ratomir Ivičić. Nema javnih naznaka bi li novi ministar Gari Capelli radije na tom mjestu imao osobu po svom izboru, a ni turistički kuloari, nakon što se u danima formiranje Vlade spominjala šefica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, dosad nisu iznjedrili niti jednog novog kandidata. No, ta tema u turizmu svakako spada u golicavaje ovih dana.

Rijetki bi se, pri tom, bili spremni kladiti da će Ivičić ostati. Kako bilo, procedura nalaže da direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice početkom nove kalendarske godine godine podnese izvještaj o svom radu u prethodnoj godini Turističkom vijeću, na čijem je čelu ministar turizma. Prihvate li Vijeće izvješće, direktor dobija još godinu mandata. U protivnom odlazi i raspisuje se natječaj za izbor novoga. Dosada, međutim, HTZ nije imao sreću da dobije novog direktora mirno, proceduralno tiho.

Nije bilo 'odgovarajućeg kandidata'

Iskusni, dugovječni HTZ-ov direktor Niko Bulić otišao je u mandatu ministra Veljka Ostojića nevoljko, neuspješno se kandidirajući za još jedan mandat. Izbor njegova nasljednika pratilo je puno spekulacija i lobiranja, a na koncu je izabrana dotadašnja direktorica HTZ-a u Londonu Meri Matešić. Uskoro je s pozicije ministra otišao i Veljko Ostojić, a Darko Lorencin je s njegovom foteljom naslijedio i direktoricu Matešić. Godinu dana Lorencin nije imao primjedbi i sve je poprilično iznenadilo kad joj je uskratio potporu, a smjena je prošla uz teške međusobne optužbe za spinove i laži. Kako god, raspisan je natječaj za novog direktora, javilo se šestero ljudi, ali je natječaj poništen jer se nije javio ‘odgovarajući kandidat’.

Na ponovljenom natječaju izabran je sadašnji direktor, Ratomir Ivičić, koji je dotad radio u Ministarstvu turizma kao Lorencinov zamjenik. No, da stvar bude zanimljivija, nakon nekog vremena Lorencin više ni s njim nije bio zadovoljan... Uslijedila je smjena vlasti, a s njom i kratkotrajna era ministra turizma Antona Klimana, koji i da je htio nije imao previše vremena kadrovirati u HTZ-u.

Kako god, iako tema tko će ubuduće voditi nacionalnu promidžbenu organizaciju, s budžetom od čak dvjestotinjak milijuna kuna, nije na dnevnom redu najvećeg okupljanja hrvatskih turističkih radnika, tradicionalnih Dani turizma s oko tisuću sudionika koji danas počinju u Bolu na Braču, o tome će se u kuloarima zasigurno itekako pričati.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:42 26.10.2016.

Mene zasigurno ne "golica", mene škaklja, ali na ovakav standardni hrvatski jezik u VL već sam navikao. Zasada nisam uspio, ali radim na tome da takve ispade pseudonovinara i njihove tekstove ignoriram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije