Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednosmjerna 'suradnja'

Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi na sudu protiv branitelja HVO-a

sud čekić
Foto: DPA/PIXSELL
15.03.2015.
u 16:22

Tisuće dokumenata iz Zagreba dokazi na sudu protiv branitelja HVO-a

Otkako je potpisan protokol između Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva BiH o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, koji su u lipnju 2013. potpisali tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni tužitelj BiH Goran Salihović, vlasti Hrvatske nisu ni u jednome slučaju zatražile dokumentaciju vezanu za zločine počinjene na svome teritoriju, dok su istražitelji BiH prekopali tisuće stranica dokumenata vezanih za bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dva puta isti proces

Hrvatske vlasti u BiH su po nalogu tadašnjih hrvatskih vlasti svu dokumentaciju isporučile u Zagreb. Kako doznajemo, djelatnici Tužiteljstva BiH mjesecima već borave u Državnome arhivu u Zagrebu gdje bez ikakvih ograničenja pregledaju dokumentaciju iz ratnog razdoblja, preuzimaju ovjerene preslike svega što je za njih važno. Dokumentacija koju bez ograničenja koriste i preuzimaju vezana je uz progon bivših pripadnika HVO-a, ali i dužnosnika hrvatskog naroda koji su bili angažirani u institucijama Hrvatske republike Herceg Bosne, doznaje se. 
Istodobno djelatnici hrvatskog DORH-a ne provode slične aktivnosti u BiH u bošnjačkim arhivama s građom iz ratnog doba. Temeljem navedene "suradnje" DORH-a i Tužiteljstva BiH, već je pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka protiv časnika HVO-a, a po dostupnim informacijama pripreme za podizanje više optužnica su u završnoj fazi.

Poseban apsurd je da sukladno Protokolu RH može preuzeti postupak procesuiranja svojih državljana koje je optužilo Tužiteljstvo BiH, ali neovisno o tome, BiH Tužiteljstvo zadržava pravo da bez obzira na postupak u Hrvatskoj, za iste osobe može voditi i pravosudni postupak u BiH. Dakle, iste osobe mogu biti progonjene dva puta u dvije države. Istodobno DORH temeljem Protokola s Tužiteljstvom BiH nije podigao ni jednu kaznenu prijavu protiv nekadašnjih oficira JNA, Bošnjaka i Srba u BiH zbog sudjelovanja u agresiji na RH. Opće je poznato da je više Bošnjaka časnika Armije BiH, a prije toga oficira JNA sudjelovalo u agresiji na RH, kao da i su odgovorni za masovne zločine, etničko čišćenje i pokolje nad Hrvatima u BiH, od generala Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Fikreta Muslimovića, Selme Cikotića, Refika Lende te mnogih drugih.

Zločinački pothvat

Po navodima koje smo dobili od predstavnika udruga domovinskog rata u BiH, ovi su potezi koordinirani od bošnjačkih centara moći u BiH, a cilj im je kriminalizirati cijeli HVO i njegovu ulogu u ratu u BiH, kao i redefinirati istinu o ratnim događanjima u BiH, čega bi institucije RH, ali i Hrvata u BiH itekako trebale biti svjesne. Dok su hrvatski časnici HVO-a prepušteni najčešće sami sebi te na nemilost organiziranom pripremanju profesionalnih lažnih svjedoka koji su potpora Tužiteljstvu BiH, službeni Zagreb i državne institucije RH svojim postupcima omogućavaju ove postupke i procese koji nerijetko vode k dokazivanju projekta 'zajedničkog zločinačkog pothvata' što u hrvatskim braniteljskim udrugama s gnušanjem odbijaju, te istodobno prosvjeduju što su svi dosadašnji procesi protiv bošnjačkih pripadnika Armije BiH okončani s potvrdom individualne krivnje.

>>Hoće li Hrvati spasiti BiH ili će se raspasti na srpsku i bošnjačku državu?

>>Petir u EP-u: Egzodus Hrvata iz BiH mjerljiv sa Sirijom i Irakom

Komentara 73

B2
bordon 2
17:21 15.03.2015.

Ovo što Hrvatska ''radi'' - to ni jedna država na svijetu ne radi. Hrvatski političari su sramota, a sam narod ne zna ''tko mu glavu nosi''!!! U pravu je bio Matoš kad je rekao da cijela Europa nema izdajica koliko ih ima Hrvatska.

DJ
djurex
17:18 15.03.2015.

Vise su hrvate iz bih potopili "zagrepcani" nego i muslimani i srbi.. Svako malo nesto zagreb potpise u njihovo ime pa ih ostavi na cjedilu..isti ste i hdz i sdp ..sve isti lopovi i lazovi

BA
bakulušić
17:01 15.03.2015.

Vlasti u Zagrebu i Sarajevu postrojbe HVO-a tretiraju kao "Bugojansku grupu" koja je sedamdesetih godina upala u Jugoslaviju. A oni koji su na vlasti u Sarajevu i Zagrebu , zakleli su se da će Jugoslaviju čuvati "kao zjenicu oka". Zato se suradnji ne treba čuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije