Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski laburisti

Tireli: Neka Vujčić prestane glumiti mramorni kip na Trgu

laburisti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.01.2015.
u 13:05

Hrvatski laburisti i Udruga STOP banke pozvali su danas Vladu da zaustavi ovrhe nad nekretninama građana koji su digli kredite u austrijskim RBA kreditnim zadrugama dok se ne završe istražne radnje po svim podnesenim prijavama.

Hrvatski laburisti i Udruga STOP banke pozvali su danas Vladu da zaustavi ovrhe nad nekretninama građana koji su digli kredite u austrijskim RBA kreditnim zadrugama dok se ne završe istražne radnje po svim podnesenim prijavama.

Predsjednica Laburista Nansi Tireli na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetila je kako je nekoliko tisuća hrvatskih građana u posljednjih 20 godina dizalo kredite u austrijskim zadrugama koje ilegalno rade u Hrvatskoj jer nikada nisu zatražile dozvole za rad te kao zalog za te kredite davalo nekretnine koje im se sada oduzimaju zbog nemogućnosti otplate rata. Podsjetila je i da je još u rujnu 2013. godine poslala otvoreno pismo ministrima financija i pravosuđa te DORH-u u kojem je zatražila da poduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo da tisuće hrvatskih građana budu žrtve štedno-kreditnih zadruga iz Austrije, no do danas, osim istrage, ništa nije poduzeto.

– Neka guverner Vujčić prestane glumiti mramorni kip na Trgu i poduzme nešto. Neka tijela hrvatskog pravosuđa više ne čekaju jer deložacije tih prevarenih građana i danas su naša svakodnevica, oni nemaju pravnu zaštitu, a neki slučajevi završavaju i samoubojstvima – kaže Tireli te dodaje kako su policiji temeljem prijava prevarenih građana dobro poznata imena koja su sudjelovala u ovim ilegalnim radnjama. Najmanje 300-tinjak građana je, nastavlja, podnijelo kaznene prijave, no ovrhe se i dalje provode jer je prema novom Ovršnom zakonu ovrhe moguće zaustaviti tek kada se podignu optužnice, no njih nema iako istraga traje godinama.

– Zadnji je tren da Vlada donese odluku kojom će zaustaviti ovrhe jer ta agonija traje predugo – dodala je Tireli.

Nevenka Dodig iz Udruge STOP bankama, koja okuplja prevarene građane, rekla je da nemaju točan podatak koliko je takvih građana u Hrvatskoj, no procjenjuju da ih je oko 20 tisuća, dok ih je oko dvije tisuće već deložirano iz svojih nekretnina. Riječ je o građanima koji nisu bili kreditno sposobni u Hrvatskoj, no pronalazili su ih posrednici koji su im nudili kredite, a od kojih se, dodaje, danas te zadruge ograđuju.

– Ugovori su se mogli potpisati samo kod određenih odvjetnika i ovjeriti samo kod određenih javnih bilježnika, a danas ti ljudi, kao i opunomoćenici zadruga, vode ovršne postupke, osnivači su agencija za prodaju nekretnina koji kupuju oduzete nekretnine. Riječ je o dobro smišljenom planu međusobnog umrežavanja zadruga, odvjetnika i javnih bilježnika kako bi se građanima oduzimale nekretnine – kaže Dodig te dodaje kako prvi val nuđenja ovih kredita uz zalog nekretnina krenuo u Istri, Kvarneru, Dalmaciji i Zagrebu gdje su najatraktivnije nekretnine, a kasnije se proširio i na ostatak Hrvatske. Deložacije se nastavljaju, a i sutra je na redu deložacija jedne obitelji, zaključila je.

U međuvremenu nam se oglasio i predstavnik jedne od zadruga, odnosno Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

– Nekoliko lokalnih austrijskih banka, članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, odobravale su hrvatskim građanima kredite u Austriji (oko 3000 kredita), što predstavlja regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima. Kreditni uvjeti tih banaka mnogim su građanima tada predstavljali najpovoljniju mogućnost, a prilikom sklapanja kredita građani su kao jamstvo zalagali svoje nekretnine u skladu s hrvatskim zakonima. S ekonomskom krizom, zbog teške financijske situacije neki korisnici kredita, nažalost više nisu bili u mogućnosti otplaćivati rate svojih kredita, što je rezultiralo time da su neke nekretnine ovršene – objašnjava Spitzer te dodaje kako su ovrhe dosad provedene u 70 slučajeva, što je oko dva posto korisnika kredita.

– Manji broj hrvatskih korisnika austrijskih kredita odlučio je na hrvatskim sudovima tužiti banke za ništetnost ugovora, no sve dosadašnje tužbe rezultirale su prvostupanjskim presudama u korist banaka, uz nove visoke sudske troškove građanima. Članice Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski korisnici kredita i čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist. Spomenutu deložaciju obitelji Dukić/Družinec provodi privatna osoba koja legitimnim putem nastoji ostvariti svoje pravo na nekretninu, deložaciju ne provodi banka, kako se navodi – zaključio je Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske. 

>> Dr. Janjiček: Zašto imamo valutnu klauzulu i zašto mora ostati još neko vrijeme

Komentara 3

JE
jedan
13:28 27.01.2015.

laburisti? zar to još postoji?!? no neće dugo, najduže do izbora krajem godine i onda nestaju sa političke scene! narod im nije zaboravio kad su bili protiv definicije braka kao zajednice žene i muškarca!

SA
sasavt
16:08 27.01.2015.

kak se nisu bunili kad su dizali kredit ?

FL
flok
13:46 27.01.2015.

odu neki i kod kamatara po lovu i što guverner ima s tim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije