Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradali časnik i kadet

Ministar Buljević: Eksploziv koji su aktivirali prerano je eksplodirao

Josip Buljević
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/14
27.04.2016.
u 21:34

Suad Crnica, sanacijski upravitelj Opće bolnice kazao je kako je mladi vojnik koji je zadobio ozljede opasne po život i u predvečerje bio na višesatnoj operaciji.

Dvojica vojnika, instruktor Oružanih snaga RH, časnik iz okolice Zagreba te polaznik časničke škole, 23-godišnjak iz Vrlike, ozlijeđeni su u eksploziji koja se oko podneva dogodila na vojnom vježbalištu “Cerovac” nedaleko od Karlovca.

Mlađi vojnik kritično

Dovezeni su u Opću bolnicu u Karlovcu, stariji muškarac u teškom, a mlađi u kritičnom stanju. MORH je izvijestio da se nesreća dogodila zbog eksplozije tijekom specijalističke obuke. Prema prvim informacijama, stradali su od TNT-a kojeg su uništavali kao višak koji im je ostao od vježbe aktivacije eksploziva koju su imali tijekom obuke polaznika časničke škole. Navodno je eksploziv detonirao ranije nego što je bilo očekivano.

Mlađi muškarac teže je ozlijeđen i zdravstveno stanje mu je vrlo teško. Pretpostavlja se da je tijekom izvođenja vježbe on bio tik do, a njegov instruktor malo dalje od eksploziva.

Obavljanje očevida na mjestu stradavanja dvojice vojnika preuzeli su Vojna policija i Državno odvjetništvo.

- Obojica pripadnika Oružanih snaga RH odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac, gdje su podvrgnuta hitnom medicinskom tretmanu, navodi MORH u priopćenju.

Od dr. Suada Crnice, sanacijskog upravitelja bolnice u Karlovcu, doznajemo da su vojnici k njima stigli vrlo brzo nakon stradavanja, već u 12.34 sati.

– Odmah smo pristupili reanimaciji, s obzirom na to da je jedan unesrećenik bio životno ugrožen i vitalni znakovi bili su mu ugroženi. On je i sada u životnoj opasnosti i podvrgnut je operativnom zahvatu, dok drugi pripadnik vojske nije životno ugrožen – rekao je uoči operacije instruktora dr. Suad Crnica.

General Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kaže da je Ministarstvo osnovalo povjerenstvo koje treba utvrditi kako je došlo do stradavanja.

– Nažalost, tijekom redovitog obučnog događaja došlo je do nesreće na vojnom poligonu u Vukmanićkom Cerovcu i stradala su dva pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vrlo brzo smo ih vlastitim snagama dopremili do Opće bolnice u Karlovcu. Zahvalan sam osoblju bolnice na brzoj i dobroj skrbi za naše pripadnike. Stariji pripadnik lakše je ozlijeđen i on je iz okolice Zagreba, dok je teže stradali vojnik s područja Dalmacije. Nadamo se da sve biti dobro, oni su na skrbi u bolnici. U tijeku je i ustrojavanje povjerenstva koje će ispitati sve detalje događaja, kako je do toga došlo i što se dogodilo. To je uobičajena procedura kod ovakvih događanja. Povjerenstvo će ispitati okolnosti nesreće. O svemu će javnost biti obaviještena – kazao je general Šundov koji je ozlijeđene pripadnike Hrvatske vojske obišao u karlovačkoj Općoj bolnici.

Detalji nakon istrage

Na novinarski upit o kojoj je vrsti eksploziva riječ, general nije htio odgovoriti, kazavši tek da treba pričekati rezultate istrage.

Stradali vojnici polaznici su Hrvatskog vojnog učilišta. Danas su došli iz Zagreba na obuku na vojni poligon u Vukmanićkom Cerovcu, točnije na inženjerski poligon u Cerovcu koji je dio Inženjerskog centra Hrvatske vojske u vojarni u Kamenskom.

Kadet iz Vrlike čiji je život ugrožen bio je pri kraju temeljne časničke izobrazbe koju je pohađao već gotovo godinu dana.

Od mještana Vukmanićkog Cerovca doznajemo da se oko dvanaest sati začula snažna eksplozija. Isprva nisu znali o čemu je riječ, a poslije su vidjeli vozila Hitne pomoći i Vojne policije pa su shvatili da se dogodila nesreća.

Nakon eksplozije u karlovačku je bolnicu javljeno da pripreme veće količine krvi. Prva je informacija glasila da su stradali pirotehničari. U Zavodu za hitnu medicinu rekli su nam da potrebe za zalihama krvi nije bilo.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Formirana su povjerenstva na razini postrojbe, Vojnog učlilišta i Glavnog stožera i ona rade svoj posao. Uskoro ćemo imati rezultate njihova rada, znat ćemo što se točno dogodilo. Koliko sada znam, točna je informacija da je eksploziv koji su aktivirali prerano eksplodirao. Činjenica je da takav slučaj do sada nismo imali – kazao je Josip Buljević, ministar obrane koji je posjetio karlovačku Opću bolnicu kako bi se uvjerio u stanje dvojice pripadnika oružanih snaga stradalih danas na vojnom poligonu Cerovac.

Kako je rekao, na poligonu se u trenutku nesreće nalazilo mnogo vojnika na obuci, cijela jedna generacija. Zahvalio je liječnicima Opće bolnice koji su pravodobno pomogli pacijentima.

Suad Crnica, sanacijski upravitelj Opće bolnice, kazao je kako je mladi vojnik koji je zadobio ozljede opasne po život i u predvečerje bio na višesatnoj operaciji.

- Stanje mu je stabilno, no vidjet ćemo kako će biti i u kojem će se smjeru stanje razvijati tijekom noći i sutra ujutro. Što se tiče vojnika koji nije u životnoj opasnosti, u nastavku je dijagnostičke obrade metodama koje su nam u ovom trenutku dostupne, sumnjamo na povredu glave, pa je tijekom dana premješten u Kliničku bolnicu Dubrava - kazao je S. Crnica.

>> MORH s trideset domaćih tvrtki sklopio poslove od 60 milijuna kn

Komentara 61

Avatar bosanac1951
bosanac1951
14:23 27.04.2016.

Nadam se da će kadeti ubrzo ozdraviti i da neće biti nikakovih poslijedica.

FA
Fake
14:35 27.04.2016.

Drž' te se dečki.Mladi ste vi,oporaviti ćete se.

DU
Deleted user
14:58 27.04.2016.

Vojnicima brz oporavak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije