Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni posjet

Otkrivamo o čemu će premijer Orešković i papa Franjo razgovarati u Vatikanu

Tihomir Orešković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.04.2016.
u 12:36

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi teme razgovora bit će migrantska kriza o kojoj su stavovi Svetog Oca poznati, a premijer će, doznajemo, naglasiti kako Hrvatska otpočetka migrantske krize imala vrlo humani pristup.

Premijer Tihomir Orešković u četvrtak će boraviti u službenom posjetu Svetoj stolici. Središnji događaj bit će razgovor Pape Franje i Tihomira Oreškovića u četiri oka, a predviđa se da će razgovor trajati oko pola sata. 

Kako doznajemo iz izvora bliskih Vladi teme razgovora bit će migrantska kriza o kojoj su stavovi Svetog Oca poznati, a premijer će, doznajemo, naglasiti kako Hrvatska otpočetka migrantske krize imala vrlo humani pristup. 

U svjetlu nedavnih terorističkih napada u Bruxellesu razgovarat će se, doznajemo, i o dilemi koju cijela Europa danas ima, a to je kako pronaći balans između sigurnosti i pomoći ljudima u potrebi.

Papa Franjo i premijer Orešković razgovarat će i o tome kako pomoći Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, što je jedno od strateških pitanja za Svetu stolicu. Naravno bit će riječi i o kardinalu Stepincu. Kanonski postupak je završen i svi uvjeti za proglašenje Stepinca svecem su zadovoljeni. Od izvora u Vladi doznajemo kako za papu Franju nije sporno da je Stepinac živio svetim životom, ali da se cijeli postupak oduljio jer je papa Želio s kolegama iz pravoslavne crkve o tome razgovarati kako bi i njih uvjerio u isto.

Nakon susreta s papom Franjom premijer Tihomir Orešković susret će se s državnim tajnikom Svete stolice Pietrom Parolinom. S njim će, doznajemo, razgovarati o ugovoru između Hrvatske i Vatikana, ali i o pitanju povrata crkvene imovine. U tom smislu dosta toga nije riješeno i puno je otvorenih predmeta između katoličke crkve i Republike Hrvatske. Stav Vatikana tu je univerzalan i sasvim jasan: Konfiscirana i nacionalizirana crkvena imovina treba biti vraćena ili država crkvu treba obeštetiti. 

Papa će upoznati i premijera ali i njegovu suprugu, njegove dvije kćeri i dva sina. Zajedno će se slikati i razmijeniti poklone. Što će točno premijer Tihomir Orešković pokloniti papi Franji još uvijek nije poznato. Naime, prvi premijerov izbor bio je splitski evanđelistar međutim kako doznajemo nakon provjere premijer je saznao da je taj evanđelistar s crkvene strane nadbiskup Barišić već uručio papi Ivanu Pavlu II. 2004. godine. Doznajemo kako bi do kraja dana trebalo biti poznato što će hrvatski premjer pokloniti Svetom ocu. 

Premijer Orešković obići će i glavne vatikanske znamenitosti, razgledat će Baziliku svetog Petra, a između ostalog vidjet će i grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Protokol je predvidio i druženje premijera s hrvatskim svećenicima u Rimu. 

>>Orešković 7. travnja ide u Vatikan, sastat će se s papom Franjom

>>Nitko ne preuzima odgovornost za izbjeglice

Komentara 9

KM
Kolinda Mamić
13:11 05.04.2016.

Tim će mu predložiti da privatiziraju Vatikan i Crkve?

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:58 05.04.2016.

Otkrivamo o čemu će premijer Orešković i papa Franjo razgovarati u njebesima i domoljubnom hramu Širokog Brijega.

KM
Kolinda Mamić
13:16 05.04.2016.

RH je imala uvijek humani pristup prema izbjeglicama?????A tko je spominjao žilet žicu,vojsku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije