Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orešković:

'Nadam se da ćemo već idući tjedan ispuniti poziciju ministra branitelja'

tim orešković
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/7
05.02.2016.
u 17:10

"Najbitnije mi je da ćemo biti partneri i da ćemo zajedno ići naprijed i rješavati probleme"

Premijer Tihomir Orešković danas se susreo sa sindikatima te se pohvalio da je ovo prva Vlada koja je u prvih 14 dana od početka svog rada pozvala sindikate na sastanak.

– Ovo je tek početak, prva tema je bila pokretanje socijalnog vijeća s gospodarstvom, to je platforma za dijalog koju ćemo formirati u što bržem roku. Prezentirali smo i stanje u kojem je Hrvatska trenutačno po pitanju ekonomije i gospodarstva. Ministar financija Zdravko Marić im je prezentirao ekonomiju i brojeve, i onda sam otvorio diskusiju na tu temu o kojoj imamo slična mišljenja. Komunicirali smo i o našim glavnim programima, a to je, kao što smo rekli, plan kako ćemo smanjiti javni dug te kako pojačati i podići standard građana – pojasnio je Orešković. Dobar smjer, dodaje, pokazuju i prognoze Europske komisije, no Vlada mora povećati BDP i smanjiti dug.

– Govorili smo i o investicijama koje ćemo pokrenuti te o tome kako stimulirati male i srednje poduzetnike. Najbitnije mi je da ćemo biti partneri i da ćemo zajedno ići naprijed i rješavati probleme – kazao je premijer.

Na pitanje hoće li moći odraditi šestpostotno povećanje plaća, rekao je da je ta tema na stolu, ali još je treba raspraviti. Nije znao reći ni hoće li moći ispuniti predizborno obećanje HDZ-a o davanju 1000 eura po rođenom djetetu, već je rekao da prvo treba sastaviti proračun i u sklopu toga vidjeti u kojim resorima rezati, a povećavati rashode. Bit ovog proračuna koji je, naglašava premijer, ključni test ove Vlade jest da se smanji dug i povećaju investicije.

Na pitanje hoće li se rezati broj županija ili neće, premijer je odgovorio da je najvažnije vidjeti kako podići efikasnost regionalne i lokalne samouprave, ali i da je prerano reći hoće li se rezati broj županija.

– Mi ćemo u što bržem roku ispuniti tu poziciju, ja se nadam već idući tjedan – odgovorio je premijer na pitanje kada će se znati ime novog ministra branitelja.

Minutu prije nego što je iz Ureda predsjednice RH došlo priopćenje o njezinoj odluci da smijeni Lozančića, premijera su novinari pitali i hoće li smijeniti šefa SOA-e.

– Predsjednica i ja zajedno ćemo odlučiti kada je pravo vrijeme za promijene vezane uz šefa SOA-e – odgovorio je Orešković koji očito nije ni znao da mu iz Ureda predsjednice već dolazi zahtjev za smjenom Lozančića.

>> Završio sastanak Oreškovića sa sindikatima: 'Ovo je radikalna promjena nakon 4 godine pustoši'

Komentara 20

SV
svrakic
17:59 05.02.2016.

Sve ukinuti i maknuti sa državne sise !

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:35 05.02.2016.

Četiri godine je stanoviti Grčić bio ministar regionalnog razvoja Hrvatske: vidimo kako se Hrvatska regionalno razvila... Ne pomaže čak ni to da nam EU daje novac, koji partija nije htjela.

Avatar juricamesko
juricamesko
17:33 05.02.2016.

premijer se ne pojavljuje puno i kada govori kaže jasno i glasno što želi unatoč preprekama sa hrvatskim jezikom.smanjenje rashodovne strane proračuna,smanjenje duga i porast investicija.ukoliko to napravi napravio je dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije