Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

Tihomir Jakovina: Ogulinsko zelje slijedi još 14 proizvoda

Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.08.2015.
u 21:00

Ministar Tihomir Jakovina o oznaci izvornosti ogulinskog zelja na tržištu Europske unije

1. Zaštitili smo ogulinsko zelje. Koliko smo proizvoda dosad zaštitili u EU? Je li se moglo i više?

Na razini EU prvo je registriran krčki pršut. On je ove godine zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla te je Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade RH, taj datum proglasio nacionalnim danom autohtonih proizvoda. Od tada su zaštitu dobili i neretvanska mandarina, ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres te ogulinski kiseli kupus/ogulinsko kiselo zelje, koji su redom zaštićeni oznakom izvornosti. Uspoređujući se s ostalim europskim zemljama, svakako se čini da smo mogli bolje, brže i učinkovitije. Stoga smo ove godine prvi put proveli program potpora za izradu specifikacije proizvoda, za što je u državnom proračunu osigurano 500 tisuća kuna. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 15 prijava. To znači 15 novih potencijalnih proizvoda u postupku zaštite.

2. Koliko je proizvoda već u proceduri?

U postupku registracije na razini EU trenutačno ih je 14 (istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, korčulansko, krčko i šoltansko maslinovo ulje, paška janjetina, varaždinsko zelje, istarski, dalmatinski i drniški pršut, slavonski i baranjski kulen, lički pršut, zagorski puran i poljički soparnik), a paški sir, slavonski med i međimursko meso ‘z tiblice u postupku su zaštite na prijelaznoj nacionalnoj razini.

3. Što to znači za hrvatsku poljoprivredu i domaće proizvođače?

Zaštita naziva proizvoda osigurava mu prepoznatljivost i svrstava ga u višu cjenovnu kategoriju, što znači bolju pozicioniranost na tržištu i veći dohodak. Također, štiti naziv proizvoda od svake zloporabe i narušavanja ugleda. Prepoznatljivost proizvoda i područja pridonosi jačanju turističke ponude, ali i održivom razvoju ruralnih područja.

>> Nakon pršuta, maslinovog ulja i mandarine još jedan hrvatski proizvod dobio oznaku izvornosti

Komentara 14

UZ
uzor10
21:11 30.08.2015.

Rijetko zgodan čovjek i usput tupko na kvadrat.

DU
Deleted user
22:07 30.08.2015.

Samo zbog ovog grobara HR poljoprivrede čekam nove izbore.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
23:30 30.08.2015.

O, evo i šampiona Kukuriku koalicije i vodećeg hvatača za dupenca mladih omladinki, čobana koji je u svom mandatu uništio svako treće radno mjesto u poljoprivredi, čobana kojem je propala vlastita seoska poljoprivredna apoteka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije