Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O PERKOVIĆU, BAREŠIĆU...

The Economist: U Hrvatskoj je politika zapela u osamdesetima, ako ne i četrdesetima

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
27.08.2016.
u 11:05

"Milanović je pokušao pridobiti HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da mu je djed bio ustaša"

Britanski The Economist danas je objavio članak posvećen aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, gdje je politika, kako su napisali, "zapela u osamdesetima, ako ne i četrdesetima".

U članku se spominje nedavna doživotna presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za organizaciju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine te navodi kako se SDP i HDZ ne mogu složiti što ta presuda znači. 

"Zoran Milanović, čelnik socijaldemokrata, koji je bio premijer od 2011. do prošle godine, teško se borio kako bi spriječio izručenje dvojice sada osuđenih. Simpatizeri HDZ-a tako tvrde da su socijaldemokrati štitili muškarce koji su ubili hrvatskog nacionalista. Socijaldemokrati uzvraćaju da su ubojice imali bliske veze s Franjom Tuđmanom, prvim predsjednikom samostalne Hrvatske i suosnivačem HDZ-a", piše The Economist.

Nastavlja se kako SDP-ovci brane antifašizam Titovih partizana, dok se "mnogi u HDZ-u dive ustašama, nacističkom kvislinškom pokretu". Spominje se i da su HDZ-ovi ministri otišli na otkrivanje spomenika Miri Barešiću, "hrvatskom nacionalistu čija postignuća uključuju ubijanje jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971."

"U televizijskoj debati Milanović je pokušao pridobiti HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da mu je djed bio ustaša", stoji u tekstu.

Economist navodi kao mogući razlog što se dvije najveće stranke stalno okreću prošlosti navodi njihove loše rezultate u sadašnjosti, pa tako spominje "katastrofalne gospodarske rezultate" SDP-ove vlade i HDZ-ove probleme s korupcijom. U tekstu se našlo mjesta i za mišljenje šefa IDS-a Borisa Miletića, koji ističe da trebamo razgovarati o budućnosti te navodi neispunjena reformska obećanja HDZ-a i SDP-a.

"Nažalost, čini se da glavne političke stranke u Hrvatskoj nisu sposobne nizašto osim za ponavljanje starih replika poput papige", zaključuje se.

>> Strani mediji: Konzervativna Grabar Kitarović prva je hrvatska predsjednica

Komentara 65

Avatar MK
MK
11:29 27.08.2016.

...upravo tako "zapelo". ...bez lustracije i ostat će zapeto i napeto. ...a Zoka će lagat da će drugovi od srama u zemlju propast.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:21 27.08.2016.

Ljudi moji, nema tu problema, samo interes. Pa Crkva i desnica su zaigrali ponovo na nacionalizam da bi kontrolirali resurse Republike Hrvatske. Tu uvjek imaju potporu u hordi branitelja koje placaju privilegijama. Dok je takav odnos snaga i privatizacijski kapital se moze zastititi pa cak i prometna ubojstva, ako vec ne ubojstva sa predumisljanjem. Toliko je to lose i ruzno.

ZA
ZAGORECTENEJ
11:28 27.08.2016.

Kao svugdje u svijetu tako i kod nas, na vlasti imamo elitu sastavljenu od ateista ili laznih vjernika koji samo simuliraju istu a po djelima jedni od drugih su neprepoznatljivi. Takva su vremena. Svijet je krocio u moralnu krizu i tu je srz svih problema. Papa Benedikt je jednom to okarakterizirao ovako; modernizam je sinteza svih herezija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije