Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odjeci brexita

Tepeš se predomislio, više ne želi izlazak Hrvatske iz Unije

30.06.2013., Zagreb - Svecana proslava ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na Trgu bana Jelacica. Proslavu su uvelicali politicki lideri iz zemalja clanica Europske unije, zemalja regije Jugoistocne Europe, celnici europskih institucija, hrvatski u
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
28.06.2016.
u 12:45

Mahom takve ideje dolaze iz desno orijentiranih stranaka, no u nas ju je prvi javno iznio Živi zid, koji je odmah nakon objave rezultata o Brexitu obznanio stav da je vrijeme da i Hrvatska napusti Uniju.

Posve očekivano, rezultat referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU potaknuo je u još nekim zemljama glasna razmišljanja da bi se i u njih trebali raspisati takvi referendumi. Mahom takve ideje dolaze iz desno orijentiranih stranaka, no u nas ju je prvi javno iznio Živi zid, koji je odmah nakon objave rezultata o Brexitu obznanio stav da je vrijeme da i Hrvatska napusti Uniju.

Unija političara i bankara

– Velika Britanija je napustila EU. Kreće raspad EU. Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU i da svi političari koji su nas u nju na prijevaru uveli za to i kazneno odgovaraju! – poručili su iz Živog zida na Facebook stranici. A čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić podsjetio je da je još u predsjedničkoj kampanji isticao da EU nikada i nije bila zamišljena kao unija naroda, nego kao unija političara, banaka i birokrata. U razgovoru za Tportal kazao je da Živi zid namjerava i službeno zatražiti referendum o izlasku Hrvatske iz EU, uz obrazloženje da o tome svakako treba pitati narod, ali ovaj put s pravom kampanjom, tako da se čuju argumenti i ‘za’ i ‘protiv’.

– I vjerujem da ćemo ga za nekoliko godina uspjeti organizirati – rekao je Sinčić dodavši da jedna centralizirana, birokratska, antidemokratska organizacija kao što je EU sve više gubi ozbiljnost i perspektivu.

U istom tonu govori i predsjednik HSP-a Daniel Srb.

– Apsolutno podržavamo ideju referenduma o izlasku Hrvatske iz EU jer smatramo da se u nekoliko godina članstva potvrdilo da Hrvatska ulaskom u EU nije dobila ništa osim gubitka dijela suvereniteta zbog prenošenja određenih ingerencija i ovlasti na europsku razinu. Nema apsolutno nikakvog smisla da bilo koji narod, pa ni hrvatski, sebe treba smatrati nesposobnim voditi vlastitu državu pa onda te ovlasti prenositi na nekog drugog. Upozoravao sam i prije da je na referendumu o ulasku naše zemlje u EU za ulazak bilo samo 27% upisanih birača. A radilo se tada o takvom načinu organiziranja referenduma i referendumskom pitanju, s ustavnim promjenama prije toga, da je sve bilo tako postavljeno kako bi referendum sa sigurnošću prošao. Mislim da se raspoloženje građana od tada nije promijenilo pa sam uvjeren da bi i sada samo 27% građana bilo za ostanak u EU – kazao nam je Srb. Šef HČSP-a Ivan Pandža podsjetio je da je ta stranka bila protiv ulaska Hrvatske u EU, podnijevši Ustavnom sudu i pritužbu da smo u EU ušli protuustavno.

Nelegalan ulazak

– Previše je krvi proliveno da bismo svoju samostalnost tako olako dali. Podržavam ideju o referendumu o izlasku Hrvatske iz EU jer u tu Uniju i nismo legalno ušli – kaže Pandža.

Iako do Mate Kapovića nismo uspjeli doći, izgleda da ni Radnička fronta ne bi imala ništa protiv referenduma jer im na stranici o Brexitu piše: “Dali smo u EU više novca nego što smo dobili nazad, od razvoja nismo vidjeli, naravno, ništa, tako da je jedina ‘korist’ bila lakša emigracija državljana Hrvatske u druge zemlje. A to je korisno za pojedince, ali je za čitavo društvo itekako štetno”. Za razliku od bivše šefice Ruže Tomašić, koja je bila protiv ulaska u EU, novi šef HSP AS-a Ivan Tepeš sad iznosi drukčiji stav stranke.

– Mi smo prije imali stav da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, no danas smo članica te Unije s kojom smo vezani i gospodarski i politički. Zato smatram da nije potrebno i kod nas raspisivati referendum o izlasku iz EU, ali bismo unutar EU trebali razgovarati o tome kako ojačati suverenost država članica – izjasnio se Tepeš.

>> Britanski parlament ruši referendum?

Komentara 37

DU
Deleted user
09:52 28.06.2016.

Ovo iz naslova je vrlo važna vijest za svekoliko hrvatsko pučanstvo. Hvala Večernji.

Avatar pozor
pozor
10:30 28.06.2016.

Kako Hr nije dobila nista ulaskom u Eu? Pa kako se onda mladi zaposljavaju bez problema u drugim Eu drzavama,pa studiraju u Eu,pa putujes sa osobnom.Onda imamo to eu fondove koje rjetki ih u Hr znaju iskoristiti,to nije kriva Eu,krivi smo mi

Avatar MENSA
MENSA
13:40 28.06.2016.

Sada, kada nas je Tepeš prosvjetlio svojom milosrdnom mudršću, sada je meni odmah lakše i s više optimizma gledam na budućnost! Nema se tu kaj za dodavati! Uz Đuru, Bujaneca, Ilčića, Hasanbegovića. Čorića i Vasu Diplomca teško da bi sese našao umniji Hrvat od njega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije