Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački mediji

TAZ: Hrvatska skrenula udesno

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2016.
u 16:02

Politika nove nacionalno-konzervativne vlade u Zagrebu cementira podjelu hrvatskog društva, smatra lijevo orijentirani njemački list Taz (Die Tageszeitung). Mediji pišu i o izbjegličkoj krizi

Profil nove hrvatske vlade je poseban, premijer Tihomir Orešković je politički neiskusan poslovni čovjek iz Kanade s hrvatskim korijenima, s manjkavim znanjem hrvatskog, piše berlinski Die Tageszeitung (Taz) u svom izdanju od petka (26.2.) te dodaje kako "očito samo rijetke zanima to da razumljiva retorika i jasan jezik u politici imaju ključnu funkciju", javlja Deutsche Welle.

Uz pregled svih dosadašnjih afera i sporova oko članova nove Vlade u prvim tjednima otkako je izabrana (Crnoja, Hasanbegović), njemački list piše kako je "sve očitije da politika nove Vlade može dovesti do cementiranja podjela u hrvatskom društvu".

Nove političke i kulturne napetosti doimaju se kao posljedice propuštenog suočavanja s prošlošću te emocionalne i jako polarizirane debate o značaju antifašizma, fašizma, nacionalizma i domoljublja, napominje autorica članka Martina Bitunjac.

Grčka tragedija

Desno-konzervativni Die Welt pozabavio se izbjegličkom krizom. Pod naslovom "Grčka tragedija mogla bi biti spas Angele Merkel", ovaj list piše o trenutnom "gomilanju" izbjeglica u Grčkoj, nakon što je na makedonsko-grčkoj granici postrožen režim propuštanja migranata koji žele krenuti u smjeru zapadne i sjeverne Europe. "Iako se to čini paradoksalnim, 'potapanje‘ Grčke neki u Europi i Berlinu smatraju ne samo neizbježnim korakom već i šansom za rješavanje krize", piše Die Welt.

Vlada u Ateni bi, naime, mogla shvatiti da njezina zadaća nije prebacivanje izbjeglica u druge zemlje, a europska bi zajednica mogla shvatiti da je došla situacija u kojoj ne opominje moćna Njemačka, već u pomoć zove mala Grčka, argumentira berlinski dnevnik. No, Die Welt napominje kako takav scenarij skriva i jednu veliku opasnost: moguću destabilizaciju Grčke. 

>> Ovo su zamjenici i pomoćnici ministara koje je Vlada danas imenovala!

 

 

Komentara 103

BA
barbaizamerike
16:12 26.02.2016.

Anketa : : Hrvatska nije skrenula udesno nego Domoljubno

BA
barbaizamerike
16:15 26.02.2016.

veliki nevole kad su male zemlje domoljubne jer im je onda sa njima teze manipulirati

Avatar kravata
kravata
16:10 26.02.2016.

Bilo bi pametno da je TAZ objavio tko iz oporbe ima vilu u Berlinu. Tko je taj tko je pomogao napisat ovaj naslov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije