Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u HKP-u

Babice: Šefica za odvjetnicu u Komori zaposlila svoju sestru

Barbara Finderle
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
11.09.2014.
u 10:50

Prozvana B. Finderle (na slici) upozorava da upravni nadzor Ministarstva nad Komorom još traje i da je uložen prigovor na izvješće

Predsjednica Hrvatske komore primalja (HKP) Barbara Finderle zaposlila je svoju sestru, sama si isplaćuje naknade i ne želi da članice Komore o tome išta znaju.

Niz nepravilnosti

Tvrde to članice HKP-a (podaci poznati redakciji) koje su predsjednicu prijavile i Ministarstvu zdravlja. Nadzor je obavljen i nađene su nepravilnosti u radu komore. Utvrđeno je da Finderle ima ugovor o radu u kojem nije reguliran način prestanka ugovora u slučaju razrješenja. Nadalje, mjesto rada predsjednice je i Rijeka pa za putovanja ima pravo na naknade troškova koji se za predsjednicu isplaćuju po različitoj tarifi. U izvješću stoji i da se Finderle obvezala raditi 40 sati tjedno, a prema ugovoru količinu i kvalitetu njezina rada treba kontrolirati poslodavac. Međutim, tajnik Komore vodi evidencije dolazaka na posao za sve osim za predsjednicu, koja sama ispunjava obrazac evidencije prisutnosti i izravno ga dostavlja privatnom knjigovodstvenom servisu. Nadzor je utvrdio i da je sa sestrom predsjednice Kristinom Mikuličić sklopljen ugovor o pravnom zastupanju Komore. Ali kako te poslove može obavljati i tajnik Komore, Ministarstvo je preporučilo da se preispita mogućnost otkaza ugovora odvjetnici.

Sukob između predsjednice i dijela članica Komore još se više produbio ovog ljeta nakon što je napisan Pravilnik o obvezi čuvanja poslovne i profesionalne tajne.

– Pa mi smo primalje, nismo tajna služba. Samo želimo da rad Komore bude transparentan – kaže jedna članica. Primalje, dodaje, ljuti i što mnoge rade kao medicinske sestre pa moraju plaćati članarinu u dvije komore. Kao i to što uz svoje skromne plaće moraju za članstvo u Komori izdvajati najskuplju članarinu.

Prigovor uložen

Prozvana B. Finderle (na slici) upozorava da upravni nadzor Ministarstva nad Komorom još traje i da je uložen prigovor na izvješće. Naglašava i da je u HKP-u prvi put u tijeku izbor predsjednice, članica Vijeća i članica Nadzornog odbora te da u tom procesu manji dio članstva želi realizirati svoju namjeru da pripoji HKP nekoj od drugih komora u zdravstvu.

Naglašava da nije ona angažirala sestru kao odvjetnicu, već da je bio otvoren javni natječaj. A to da su sestre, dodaje, nikada nisu ni skrivale. Finderle kaže i da je njezina sestra ponudila Vijeću Komore raskid ugovora jer nije htjela biti teret u izbornom procesu, no Vijeće to nije prihvatilo. Što se pak tiče Pravilnika o obavezi čuvanja poslovne i profesionalne tajne, to je, kaže, tek jedan u nizu dokumenata koje Vijeće donosi.

– Mi smo možda posljednja Komora u zdravstvu koja taj pravilnik još nije donijela – naglašava.

Finderle kaže i da joj nije posao da sjedi u uredu Komore nego da obavi posao i zastupa primalje i Komoru. Posao predsjednice, kaže, podrazumijeva puno više od 8 sati rada. 

>> Slučaj babice iz Knina: Primalje imaju pravo na priziv savjesti

Komentara 18

ĆA
ćaćaća
11:12 11.09.2014.

plan 21 ...

DU
Deleted user
11:28 11.09.2014.

Bože oslobodi, koliko samo gnjida sisa krv ovom jadnom narodu.

QQ
qqq
11:18 11.09.2014.

Lijepo kaže da je bio natječaj, nije ona kriva što je samo njena sestra znala za njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije