Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović:

'Tajni spisi' koje sam predao Cvetićaninu samo su moje knjige

josipović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
25.10.2014.
u 07:23

To su neznalice koje nemaju pojma što su hrestomatije koje bivši veleposlanik spominje, kaže Josipović

Uoči predsjedničkih izbora političari su sve maštovitiji, a iz ladica se izvlače knjige objavljene prije dvije godine i “prodaju” se kao teški politički skandali. Tako se polemika, odnosno napadi hadezeovaca na predsjednika Ivu Josipovića da je dilao tajne dokumente o kaznenim postupcima koji su se zbog ratnog zločina vodili protiv Srba u Hrvatskoj, nastavila i jučer. Prvo je nekidan Davorin Mlakar (HDZ) sa saborske govornice Josipovića optužio zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina objavljenih u njegovoj knjizi “Zagreb Indoors”, da bi HDZ i jučer nastavio udarati iako je Josipović napade razobličio tvrdnjom da su neznalice koje nemaju pojma što su hrestomatije koje Cvetićanin spominje u knjizi.

Pokazao knjige medijima

Hrestomatija je zbirka književnih ili znanstvenih djela. Priznajem, čini mi se da sam u tri navrata veleposlaniku predao te hrestomatije, kao što sam ih dijelio i mnogim drugim veleposlanicima i znanstvenicima – rekao je Josipović. Te hrestomatije su tri Josipovićeve knjige – “Odgovornost za ratni zločin”, “Stalni i međunarodni kazneni sud” te “Odgovornost za ratni zločin” u engleskom izdanju. Predsjednik je, pokazujući knjige pred novinarima, ironično zaključio kako su to ti tajni dokumenti koji se bez problema mogu naručiti u bilo kojoj knjižari.

– Prvo su probali s aferom Barbika, a sad će valjda doći do afere Ken. To je njihov način rada. Prvo su tu priču plasirali preko mračnih portala, a onda su tu navodnu aferu prenijeli u Sabor želeći ocrniti izabranog predsjednika, koji je dobio izbore i glasovima njihovih birača – rekao je Josipović.

Hadezevci kažu da se to pitanje, proizašlo iz memoara bivšeg srbijanskog veleposlanika, u Hrvatskoj postavlja već više od mjesec dana, a čekali su da se Josipović sam očituje o njemu. No, on to, po njima, nije napravio.

Zahtjev za opoziv

– Ako je to istina, očekujemo da nam kaže koje je točno dokumente i zašto dostavio Cvetićaninu. Koji su motivi da on tada kao član Komisije koja je pripremala tužbu za genocid protiv Srbije pred sudom u Haagu može Srbiji dostavljati te spise? Želimo i da odgovori je li njegova proklamirana politika s kojom je dobio izbore ista politika koju i danas vodi sa svojim savjetnicima – zanimalo je HDZ-ovca Gordana Jandrokovića. Nakon što je tu temu otvorio Davorin Mlakar, dodaje Jandroković, jedino što je stiglo iz Ureda predsjednika RH bilo je to da neće komentirati “besmislice”.

– Nadam se da nećemo završiti kao profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević koji su proglašeni luđacima i bolesnicima nakon što su predsjednika optužili za veleizdaju – naglašava Jandroković. Iako je knjiga objavljena još 2012. godine, HDZ-ovci kažu da detalje iz nje iznose tek sada jer je ranije nisu pročitali budući da još nije objavljena u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje, dodaju HDZ-ovci, zašto sam Josipović nije odmah demantirao navode iz knjige. Na prijedlog SDP-a da pokrenu postupak opoziva predsjednika ako za to imaju razloga, Jandroković odgovara:

– Čvrsto sam uvjeren da neće biti potrebna procedura impeachmenta jer će građani izabrati one kandidate koji ne trguju hrvatskim nacionalnim interesima.

>> Josipović: Prvo su probali s aferom Barbika, a sad će valjda doći s aferom Ken

Komentara 14

VE
verakruz
08:25 25.10.2014.

Ovi su sada neznalice, a profesore Jurčevića i Tomca si nazvao "luđacima i bolesnicima"... Uglavnom sinoć na TV-u si bio nešto posebno crven u inače preblijedom licu, skoro da nisi eksplodirao Josipoviću. Bojim se da znam razlog. Bojiš se što li još čeka da izađe na svijetlo dana. Bojiš se jer znaš da si kriv. Bojiš se jer znaš da si pročitan. Bojiš se što će se tek desiti kad ostaneš bez imuniteta, a to će se desiti za 3 mjeseca... Mnogo se bojiš Ivo, a i iz Njemačke će uskoro stići dvije osuđujuće presude... Pa bi još etko iz tvoje obitelji mogao nastradati, zar ne?

LA
laptop
08:33 25.10.2014.

da druze ivo samo su tvoje knjige a sta je otislo mimo knjiga. ostavi se praznih prica, nije hrvatski narod toliko naivan.

NI
ninja72
09:13 25.10.2014.

Ne isplati se komentirati, jer je sve receno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije