Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKOM i bivša SFRJ

Taje podatke o ubijenima jer političari žive od toga da se ne utvrde činjenice

 REKOM
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
VL
Autor
Romana Kovačević
23.03.2017.
u 21:15

N. Kandić: Za 3000-4000 žrtava teško će se utvrditi lokacija, dokazi su uništeni, a za 7000-8000 žrtava države imaju podatke, ali ih taje

Ubijeno je više od 125.000 ljudi u sukobima na bivšem području SFRJ, ali je samo za 35.000 slučajeva utvrđeno pod kojim okolnostima. Suočavanje s prošlošću prihvaćeno je “slijeva” i “zdesna”, ali po sistemu odabranih poglavlja koja se pojedinoj opciji čine važnima. Koncept zasnovan na činjenicama nitko zapravo ne prihvaća jer političari žive od toga da se činjenice ne mogu utvrditi. – Adut im je da se može javno govoriti o grobnicama i to koristiti kao prijetnju drugoj strani – kazao je Žarko Puhovski uime Koalicije za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriju nekadašnje SFRJ) na konferenciji za novinnare.

– Nismo za jednu istinu, ni za kakve službene istine, nego za činjenice, ali to vlasti trebaju odraditi – rekla je Nataša Kandić iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo. Procjenjuje da će se za 3000-4000 žrtava teško utvrditi lokacija i okolnosti smrti jer su dokazi uništeni, a misli da za 7000-8000 žrtava podaci postoje u raznim državnim službama. Taje se jer možda govore o korištenju nekih objekata i tajnih mjesta zločina, poput Perućačkog jezera gdje je, kaže, potopljeno stotinjak tijela Albanaca.

– S jedne strane se pretpostavlja da u Srbiji postoji dokumentacija o ubijenim Hrvatima, a s druge se ne ekshumiraju poznate lokacije – istaknula je Vesna Teršelič iz Documente, ustvrdivši da političari drže građane u zatočeništvu nedovršenih ratova. U BiH se zbog takvih stvari prošlost otvara kao Pandorina kutija, kazao je Dino Mustafić.      

>> Plenković: 'Moramo se suočiti s otvorenim pitanjima o nedemokratskim režimima od II. svjetskog rata do neovisnosti'

>> Povjerenstvo za prošlost: Omejec, Lučić, Nazor, Ančić... Klasić odbio

Komentara 15

MI
misho32
04:19 24.03.2017.

kakav legimitet ima taj Puhovski i ta Vesna Teršelić da predstavljju Hrvatsku u toj komisiji kad su dakazani falsifikatori koji su multiplicirali zločine Hrvata i glavna im je zadača okriviti za zločine jednako sve strane , iako su Srbi počinilii preko 90 % svih zločina u ovm ratu.

BE
BEASY
07:18 24.03.2017.

Do kada ćemo trpjeti razne fukare poput Teršelićke,Pusića i Puhovskog......................?

Avatar lvan12
lvan12
07:40 24.03.2017.

Treba zabraniti financiranje svih NGO koji se bave politiziranjem a financiraju se izvana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije