Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako su nastali?

Tajanstveni krugovi mogu biti vojne oznake još iz doba bivše JNA

krugovi u moru
Foto: Satelitska snimka
1/2
19.05.2014.
u 17:00

Vrlo otporna posidonija raste na dnu do samog ruba kružnica, no unutar ovih oblika nema ni traga biljnom životu. Zašto?

Dvadeset i osam krugova na morskom dnu promjera 50 metara, točno 300 metara udaljeni od obale na Dugom otoku, ali i točno 300 metara udaljeni jedan od drugoga zagonetka su koja već nekoliko dana muči znanstvenike, biologe i ufologe ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Nitko, naime, ne zna razjasniti na koji su se način ovi krugovi u podmorskim poljima biljke posidonije nastali niti zbog čega ova vrlo otporna trava ne raste na tim lokacijama. Rub podmorskih kružnica vrlo je precizno definiran, a u ovome trenutku ne postoji nijedan razlog koji racionalno objašnjava zbog čega morska trava ne raste u tim, geometrijski gotovo savršenim formacijama.

– Samo je jedno gotovo sigurno, to nije djelo prirode, već ljudske aktivnosti. Nema prirodne aktivnosti koja može stvoriti ovako geometrijski savršene kružnice, i to u nizu, na potpuno jednakoj udaljenosti jedne od druge. Što se dogodilo u podmorju pokraj Dugog otoka nemoguće je reći bez ozbiljnijeg ispitivanja– kaže hrvatski pisac i istraživač Ratko Marinović, koji se već godinama bavi proučavanjem misterioznih pojava diljem svijeta.

Dinamit je isključen

Krugovi na morskom dnu pokraj Dugog otoka posljednji su i najveći, ali ne i jedini nalazi ove vrste u posljednjih nekoliko desetljeća. Kružne anomalije na morskome dnu pronađene su u Sjevernoj Karolini, pokraj obala Floride kao i u Belizeu. Zasad još nije jasno podrijetlo ovih krugova na morskom dnu, baš kao ni "naših" dugootočnih krugova koji su brojniji, veći i geometrijski pravilniji. Tu je i zagonetni okrugao kamen u jezeru Michigan. Znanstvenike je godinama zbunjivala i neobična formacija na morskom dnu nedaleko od obala Japana. Tamo su 1996. pronađene "čipke" u pijesku, vrlo pravilne formacije sa specifičnim uzorkom tla, nalik na okrugli, rukom vezeni stolnjak.

Za razliku od krugova pokraj Dugog otoka, Floride ili Belizea, ove su japanske formacije znatno manje. Promjera su samo nekoliko metara i nisu pravilno raspoređene jedna od druge. Marinski su biolozi tek prošle godine odgonetnuli da ih, pod određenim uvjetima, stvaraju otrovne ribe kako bi privukle ženke u vrijeme parenja. Nedaleko od obala Danske svojedobno su otkrivene kružnice u morskoj travi za koje se pak pokazalo da su stvorene utjecajem otrovnih supstancija. Ipak, nijedan od ovih razloga ne može se odnositi na krugove u moru pokraj Dugog otoka. Njihova geometrijska raspodjela tako je precizna da bi svatko onaj tko ih je eventualno stvarao morao koristiti GPS, precizno izlijevajući otrov na strogo definirano područje. A taj bi posao za 28 krugova trajao mjesecima.

– Može se isključiti nekoliko teorija koje se posljednjih dana pojavljuju o nastanku krugova. Prije svega dinamit. Nemoguće je da su krugovi nastali od eksplozija jer bi za takvo što trebala golema količina eksploziva, a ni područje eksplozije nije pravilan geometrijski krug. Ujedno, epicentri eksplozije bi morali biti na milimetar iste udaljenosti jedan od drugog, što je nemoguće. A ni posidonija na rubovima krugova nije oštećena. S jedne strane je normalna, zdrava biljka, a s druge strane kruga nema nikakva života – kaže Martinović.

Isključena je mogućnost i da su krugovi na tlu nastali istraživanjem podmorja za traženja nafte ili plina. Ovi postupci ne ostavljaju ni približno slične tragove tako da je ova mogućnost isključena. Jedna od teorija govori kako su krugovi u moru vojnog podrijetla, a za njih bi mogli biti odgovorni nekadašnja JNA, današnja Hrvatska vojska ili NATO.

– Jedan od razloga "ogoljenog" tla može biti elektromagnetsko zračenje. Potpuno je moguće da je riječ o vojnim oznakama ili tragovima nekih vojnih djelovanja, no doista je teško reći u čemu bi se tu moglo raditi. Na sreću, ovo je područje lako dostupno i blizu je obale. Dok piramide pokraj Visokog ne možemo provjeriti jer se ne može otkopati brdo kako bi se provjerilo ima li ispod kakvih građevina, do krugova pokraj Dugog otoka ronioci lako dolaze i bez velikih problema mogu provesti cijeli niz istraživanja – kaže Martinović.

Lako dostupno

Zanimljivo je da je upravo središnja Dalmacija relativno često poprište neobjašnjivih pojava kakvi su i krugovi u moru. Tako su prije nekog vremena mještani Unija tvrdili kako vide neobično svjetlo na nebu, dok su i civilni i vojni piloti bivše Jugoslavije, ali i u posljednjih dvadesetak godina na preletima oko Zadra, ali i na otvorenom moru prijavljivali neobične leteće objekte, svjetla na nebu ili neobjašnjive pojave. Posebno je intrigantno i otkriće Paškog trokuta, megalitskog otiska na kamenu na Pagu u blizini Novalje. Riječ je o geometrijski pravilnom trokutu stranica 32 i 22 metra koji je geološki potpuno drugačiji od ostalih dijelova otoka. Prema nekim teorijama, kamen je na tom području bio izložen jakom ultraljubičastom zračenju ili visokoj temperaturi. Stvarni razlog nije poznat, no jedno je jasno. Paški trokut postao je odredište turista zaljubljenika u ufologiju i teoriju o izvanzemaljcima. Podrijetlo krugova u Jadranu možda nikada neće biti otkriveno, no ako Dugi otok postane destinacija ufoturizma, misiju su ispunili.

Komentara 17

DO
dodo14
21:50 19.05.2014.

Marinski biolozi ???? Ovo je novinar na 1600 kn. Previše gleda američke filmove.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
19:37 19.05.2014.

Zapadno od tih krugova u moru postoji jednako tako uočljivo područje bez biljaka, oblika velike sipe koja ispušta crnilo, sigurno je i to djelo JNA. Inače niti su razmaci pravilni, niti je 300 m od obale, niti su krugovi...

DT
dturina
20:47 19.05.2014.

Vjerojatno se radi o kolonijama nekog organizma koji se hrani algama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije