Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miljenić o Šešelju:

'Ta spodoba stalno veliča četništvo i to je srpski problem'

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.11.2014.
u 09:01

– Netko tko veliča četništvo mora ići u zatvor, u bilo kojoj zemlji – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

U emisiji Hrvatskog radija Poligraf raspravljalo se o privremenom puštanju predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz haaškog pritvora i kako Hrvatska na njega treba reagirati.

– Čisto pravno gledano – siguran sam da u Srbiji postoji kazneno djelo poticanja na mržnju i ponašanje Šešelja spada u to. On niječe počinjeni genocid u Vukovaru. Tu bi Srbija trebala reagirati. Ta spodoba stalno veliča četništvo i to je srpski problem koji oni trebaju riješiti. Najveći je problem što ga Haaški sud nije stigao osuditi 12 godina, puštanje zbog liječenja je sramotno, a njegove izjave stvar su kaznenog djela u Srbiji. Netko tko veliča četništvo mora ići u zatvor, u bilo kojoj zemlji – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Ne može prati ruke i reći da ne može ništa"

– Kakav je politički ambijent u Srbiji, ako se čelništvo države ne oglašava na takve ispade. O tome treba razmišljati s obzirom na to da je Srbija u procesu pristupanja Europskoj uniji – kazao je bivši ministar pravosuđa, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković.

– Prije nekoliko dana pisao sam Brammertzu i tražio da radi svoj posao. Ne mogu prihvatiti da oni kažu da je Vijeće tako odlučilo i da ne mogu ništa. Zahtijevao sam od glavnog haaškog tužitelja da poduzme mjere jer je to njegova obveza. On mora štititi interes žrtava. Ne može prati ruke i reći da je to Vijeće suda odlučilo i da ne može ništa. Mi samo tražimo iste standarde – kazao je ministar.

– Želimo da se sudi najvišim rangovima. Netko je zapovijedao u ratu i ti ljudi moraju ići u zatvor. Moraju se procesuirati najviši rangovi i kao država ćemo to tražiti – objasnio je Miljenić.

"Mi ćemo sprečavati Srbiju ako se ne budu poštovali standardi"

– Jedni kriteriji vrijedili su za nas, a drugi za druge. Kao članica EU čvrsto se moramo postaviti. Srbija se mora suočiti sa svime što su njene strukture proizvele na ovim prostorima i suditi svima – rekao je Bošnjaković i dodao da Hrvatska mora inzistirati da se u Srbiji procesuiraju počinitelji ratnih zločina.

– Mi ćemo sprečavati Srbiju ako se ne budu poštovali standardi, a to uključuje i suđenje najvišim zapovjednicima – kazao je Miljenić o stavu Hrvatske u vezi sa srpskim pregovorima za ulazak u EU.

"Šešelj ima pretenzije na teritorij jedne države EU"

– Smatram da cjelokupna hrvatska politička scena na Šešeljevo ponašanje mora odlučno reagirati. Imamo rezoluciju o Šešelju na dnevnom redu sljedećeg tjedna. Mi ćemo za taj tekst vjerojatno dobiti široku potporu jer Šešelj ima pretenzije na teritorij jedne države Europske unije. On je prekršio oba razloga zbog kojih je pušten iz Haaga. Europski parlament s hrvatskim zastupnicima u njemu o tome ne može šutjeti – kazao je Andrej Plenković, eurozastupnik iz HDZ-a koji se izborio da sljedećeg tjedna EP raspravlja o rezoluciji o Šešelju.

– Ova odluka Haaškog suda o puštanju Šešelja nije dobra i nije mudra. Trebalo se bolje osigurati za ovu situaciju koja destabilizira Srbiju, ali i regiju. Vlada Srbije mora reagirati na sve Šešeljeve provokacije, a posebno se to odnosi na njegovu čestitku za godišnjicu ''oslobođenja'' Vukovara. Hrvatska mora najžešće na to reagirati – rekao je Plenković.

"Ovo je test za Srbiju"

– Ovo je test za Srbiju. Ako ona ne udovolji standardima, Hrvatska ima mehanizme i ona će reagirati. Ako maknemo Šešelja, još uvijek imamo problem što za Vukovar nitko nije odgovarao. Srbija se mora suočiti s prošlošću, vodili su agresivni rat, oni koji su ga organizirali moraju ići u zatvor – kazao je ministar Miljenić te dodao da Hrvatska, što se tiče procesuiranja zločina u Vukovaru, nije napravila sve što je trebala.

– Mi kao članica EU moramo inzistirati da Srbija poštuje svoje kriterije i tu ne smije biti popuštanja – rekao je Bošnjaković. Miljenić je kazao da Hrvatska mora završiti cijelu priču o ratnim zločinima.

– Mi smo napravili puno i zato to možemo tražiti od drugih – kazao je Miljenić.

"Nitko nije došao s Marsa i organizirao logore u Srbiji"

– Nitko nije došao s Marsa i organizirao logore u Srbiji, nego je to bilo organizirano iz sustava države. I dok oni to ne procesuiraju i plate ratnu odštetu, Srbija ne smije ući u Europsku uniju. I to nije sprečavanje nego inzistiranje na kriterijima. Kao članica EU, želimo dobro EU i zato smatramo da onima koji ne mogu ispoštovati standarde i kriterije u EU nije mjesto – rekao je Bošnjaković koji objašnjava da Srbija ne treba ući u EU sve dok ne plati ratnu štetu. Smatra da je reakcija Vlade trebala biti primjerenija i čvršća i da to pitanje treba staviti i na raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Mi kao članica NATO-a, članica EU i pobjednica u ratu, ne trebamo strepiti od Šešelja i šačice četnika – kazao je ministar Miljenić. – Veličanje četništva je zabranjeno u Hrvatskoj i svatko tko bude veličao četništvo u Hrvatskoj naći će se na udaru kaznenog zakona. Na proslavi u Srbu nisam vidio veličanje četništva – kazao je ministar Miljenić na konstataciju slušatelja da u Hrvatskoj treba biti zabranjeno veličanje četništva.

>>Europski parlament raspravljat će o hitnoj rezoluciji o Šešelju

>>Brammertz: Svjestan sam da Šešeljeve izjave šokiraju ljude

Komentara 86

NE
Neonacionalist
09:00 21.11.2014.

Pa Pusička je rekla kao i vlada da neće postavljati nikakve uvjete pristupu Srbije u EU , a ovo što su sad ona i Josipović i sad ovaj Miljanić nešto kao napali Šešelja je samo u svrhu dnevne politike ii nadolazečih izbora . Ništa oni nisu napravili da se stvarni krivci za vukovarsku tragediju kazne, a to je KOS na čelu sa Aleksandrom Vasiljevičem i vrh JNA na čelu sa Kadijevićem i Adžičem samo su oni več umrli ne dočekavši pravdu i nadasve nisu ništa napravili kako bi se doznala sudbina još nestalih i nepronađenih žrtava i rasvjetli istina a sve to stoji u beogradskim arhivima , ali glavno da oni unatoč svemu pa i nerješenim granicama gdje nam Srbi još drže djelove teritorija pod okupacijom nisu i neće ništa učiniti a itekeko mogu pogotovo sad kad smo punopravna članica EU i kad nam je to jedina šansa da ih pritisnemo jer drukčije nečemo moči .

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:41 21.11.2014.

Šešelj je dokaz, a i skupovi po Srbiji, komentari po portalima...da oni još uvijek žive za velikom Srbijom i nekakvim izlascima na more, prijetnjama kako ćemo krvavo platiti Oluju itd..a Pusička neka šuti..

Avatar El Indio
El Indio
08:44 21.11.2014.

Seselj ko i Slobo i Putin, a kad bobije svoje opet ce bit krivi cia agenti, zapad, Amerika, Njemacka i Vatikan. Kao u Hrvatskoj, Kosovu i danas Ukrajini

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije