Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivše zatvorenice

Svoju su djecu rodile iza rešetaka

17.07.2015.
u 07:00

O kaznionici u Požegi svojoj kćeri jedna majka priča kao o velikom i lijepom imanju na kojem su živjele. Jednog će joj dana reći istinu

Svakoj ću trudnici pred kojom je odlazak u zatvor poručiti isto: prevagni, prelomi i idi! Ne čekaj! Jer svaka će majka kojoj je stalo do njezina djeteta pristati i na puno gore uvjete, samo da budu skupa – savjet je koji bez sekunde premišljanja izgovara žena koja je svoje prvo dijete rodila za izdržavanja kazne pa je imala zakonsku mogućnost da dijete ostane s njom u kaznionici do svoje treće godine.

‘Veliko lijepo imanje’

O kaznionici u Požegi svojoj kćeri ta majka danas priča kao o velikom i lijepom imanju na kojem su živjele. Jednog će joj dana reći istinu, ali smatra da za to još nije došlo vrijeme. Priče deset bivših zatvorenica koje su u vrijeme kazne imale maloljetnu djecu na današnjoj će promociji u Zagrebu predstaviti Udruga Roda koja je osmislila i provela projekt MA#ME – osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada.

Sinovi su znali kamo idem. Sve sam ih vrijeme pripremala, govorila im da odlazak prihvate kao sastavni dio moga liječenja – kaže bivša zatvorenica koja je zabranila da joj u posjet dolaze i djeca i roditelji jer nije željela da je vide s druge strane rešetaka.

– Uvijek ću pamtiti taj njegov prvi rođendan. Cijeloga dana nosila sam ga u naručju, grlila, ljubila i plakala – opisala je razdvajanje od sina jedna od bivših zatvorenica. O majčinstvu o kojem se govori u ovoj knjižici, a koje je široj javnosti nepoznato, govori nam izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.

Konkretna pomoć

– Kroz projekt MA#ME želimo i konkretno pomoći majkama zatvorenicama da češće viđaju djecu i održe obitelj u prisnom odnosu dok su one na izdržavanju zatvorske kazne, ali želimo i senzibilizirati javnost i potaknuti institucije i organizacije civilnoga društva da se angažiraju u pomoći i podršci djeci zatvorenica i zatvorenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije