Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'priča svake generacije'

Obljetnice HRT-a: Svoje uspomene pisat će glumci, pisci, pjevači...

Mladen Delić
Foto: Arhiva HRT
1/14
06.05.2016.
u 10:36

'Priča svake generacije' moto je pod kojim se slave 90. rođendan Hrvatskog radija i 60. rođendan Hrvatske televizije, a uz to se 7. svibnja otvara i dopisništvo HRRT-a u Vukovaru

“Halo, halo, ovdje Radio Zagreb. Pozdravljamo svoje prve slušaoce i molimo da nam odmah telefonom javite kako nas čujete”, 15. svibnja 1926. u 20.30 izgovorila je spikerica Božena Begović i bio je to trenutak kada je rođen Radio Zagreb. Isti dan, ali 1956. godine, u Tomislavovu domu na Sljemenu, u 18 sati, proradio je prvi televizijski odašiljač u ondašnjoj državi, čime je započelo prvo televizijsko emitiranje. Rijetki televizori bili su razmješteni u nekoliko zagrebačkih robnih kuća, a zbog gužve pred izlozima morala je intervenirati čak i policija.

No, tek je 7. rujna, izravnim prijenosom otvorenja Zagrebačkoga velesajma počelo emitiranje programa Televizije Zagreb, da bi 29. studenoga bio emitiran i prvi Dnevnik. Iduće godine, 12. svibnja, sa stadiona u Maksimiru emitiran je prvi izravni TV prijenos nogometne utakmice, 6. listopada 1960. u 9 sati započelo je emitiranje Školskog programa, 1. siječnja 1961. uvedena je pretplata, 4. studenoga započelo je prikazivanje prve igrane serije TV Zagreb “Stoljetna eskadra”, a od 3. do 5. listopada 1968. ostvaren je prvi javni TV prijenos u boji...

Sve te povijesne crtice navodimo zato što će u nedjelju 15. svibnja Hrvatski radio proslaviti 90 godina postojanja, a Hrvatska televizija 60 godina.

Kako bi se te značajne obljetnice proslavile kako i doliči, HRT je pripremio slavljenički program u sklopu kojeg je jučer pokrenuo i posebnu mrežnu stranicu – obljetnica.hrt.hr – koja donosi detaljan pregled bogate povijesti HRT-a s izvornim, do sada čak i neobjavljenim ili rijetko viđenim fotografijama te audiovideosnimkama. Taj radio-televizijski vremeplov obuhvaća razdoblje od 1920. do 2016. i podijeljen je u dekade. Na istoj stranici bit će objavljeno i drugo, nadopunjeno izdanje Leksikona radija i televizije, te posebna rubrika “Priče svake generacije”, što je i glavna krilatica cjelogodišnje obljetničarske kampanje, gdje će o svojim uspomenama o HRT-u pisati književnici, glumci, sportaši, glazbenici, ali prvi put i slušatelji, gledatelji i čitatelji.

Sve se to doznalo jučer na konferenciji za medije na kojoj je v.d. šef HRT-a Siniša Kovačić kazao da je bogata povijest HRT-a ujedno i povijest naše domovine te društva, dok je v.d. ravnatelj programa Jozo Barišić istaknuo da je HRT nacionalno dobro, riznica povijesti i da ga se kao takvog želi sačuvati. Zajedno s v.d. šeficom Odjela glazbe Ivanom Kocelj i glavnim urednikom Novih medija Igorom Dujićem, predstavili su i obljetnički program. U subotu 7. svibnja otvorit će se HRT-ovo dopisništvo u Vukovaru. U nedjelju 15. svibnja u dvorani “V. Lisinski” dodijelit će se godišnje nagrade HRT-a, nakon čega će uslijediti svečana akademija sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a.

A u 21 sat na Trgu bana Jelačića započet će donatorski koncert “Svi za Vukovar”, za obnovu Vodotornja. 

>>Kultna emisija 'Kućni ljubimci' vraća se na HRT!

Komentara 1

Avatar deziderij
deziderij
11:15 06.05.2016.

HRT ili hrvatska repriza televizija. Parazitine koje žive na račun zakonskog mjesečnog nameta, bez odgovornosti, bez rada na tipično hrvatski način. Oderi sitnozube gdje god je to moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije