Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.05.2015. u 09:15

Nigdje se na malom prostoru kao u BiH ne sukobljavaju interesi svjetskih i regionalnih država, raznih religija...

Iz Amerike stiže dramatično upozorenje u kojemu stoji kako su Makedonija, BiH i Kosovo na rubu provalije, propasti institucija, urušavanja društva i eskalacije nasilja. Ovu analizu objavio je "Foreign Affairs", jedan od najutjecajnijih svjetskih časopisa za međunarodne odnose. Analitičar Edward Joseph navodi kako je glavni razlog takvog stanja to što je SAD preuranjeno prebacio odgovornost za regiju na Europljane čija strategija mrkve i batine nije dala rezultat. Istodobno, po njemu, Vladimir Putin ne bira sredstva kako bi umanjio utjecaj Zapada.

BiH se suočava s dubokom i gotovo neizlječivom ozljedom, tvrdi se u analizi "Foreign Affairs". Kao najopasniji čimbenici, osim stalnog međuetničkog nepovjerenja, navode se radikalni islam i ruski utjecaj, a za političke lidere Srba i Hrvata ocjenjuje se da već vuku konkretne poteze za podjelu države. "Rezultati popisa koji će biti objavljeni u lipnju, kao i 20. godišnjica masakra u Srebrenici (srpanj), mogli bi dodatno ugroziti krhku zemlju koja bi utonula u novi rat u slučaju referenduma o odcjepljenju Republike Srpske od BiH", zaključuje "Foreign Affairs".

Iako je američki časopis, vjerojatno, pretjerao u predviđanju rata, ipak njegovu analizu treba uzeti ozbiljno. Osobito što se svaka eksplozija nasilja u bilo kojem dijelu Balkana lako i brzo prenosi na cijelu regiju. Stoga se u BiH događanja na "skopljanskom Majdanu" prate s velikom zabrinutošću. Baš kao što su se i sve krizne situacije u BiH pratile u ostalim zemljama regije.

Nacionalizme na Balkanu lako je hraniti sve dok su neriješena barem temeljna međuetnička pitanja. Problem je što se s njima prepliću i međudržavni sporovi, što stvara i opasnost od regionalnog, a ne samo od unutarnjih građanskih ratova. Malo je područja u svijetu gdje se tako isprepliću interesi istih naroda u više država. Srbi u značajnom postotku žive u pet, Hrvati u tri, Bošnjaci i Albanci u po četiri države.

Sve ono što se odnosi na Balkan kao regiju na mikroplanu se može primijeniti na BiH. Nigdje na tako malom prostoru kao u BiH ne sukobljavaju se interesi velikih sila: Amerike, Rusije, Europe, muslimanskih država... Na tom prostoru dodiruju se kršćanstvo i islam... Sudaraju se Istok i Zapad, Balkan i Europa... Ratuju za bolju prošlost (ne)vidljive vojske, mudžahedini, partizani, ustaše i četnici.

Strahovi od budućnosti potaknuli su političke vođe u BiH na jačanje još tješnjih veza sa svojim sunarodnjacima, ali i onima koje smatraju prirodnim saveznicima. Srbi su, osim s Beogradom, u sve čvršćem prijateljstvu s Rusima, Bošnjaci s islamskim zemljama, a bh. Hrvati, s europskim putovnicama, bez jasnih zahtjeva naizmjenično gledaju u Zagreb i Bruxelles. S obzirom na to da su unutar BiH bez svog entiteta, politički razbijeni, razjedinjeni i bez strategije, nemaju snage alarmirati međunarodnu zajednicu.

A baš hrvatsko pitanje najveći je od svih velikih generatora krize u BiH. Bošnjačke elite ne dopuštaju njegovo rješavanje i u postojećem ambijentu lako sve malobrojnije Hrvate istiskuju iz vlasti. Bez kazne izigravaju Daytonski sporazum. Većinom poništavaju zajamčena prava malobrojnijeg konstitutivnog naroda. Ono što Hrvatima ne otmu bošnjačke nacionalne stranke, uzmu im bošnjačke lijeve partije. Koje, također, Dayton tumače na identičan način kao bošnjački nacionalisti. Stoga i zajednički održavaju sjednicu Vlade bez Hrvata. Takvim antidaytonskim djelovanjem vode državu u scenarij kako predviđa američki časopis.

Međunarodna zajednica, umjesto da zaštiti "duh" Daytonskog sporazuma, ohrabruje njegove rušitelje. Izravno time pomažu majorizaciju Hrvata. Izbijaju jednu nogu "bh. tronošcu". On je već dulje oslonjen samo na dvije. Zato i jeste tako nestabilan. Dogodi li se još koji politički potres, mogao bi potpuno pasti. Toga se i pribojava "Foreign Affairs". Zato bi američki analitičari, umjesto Balkan, trebali prije svega podsjetiti svoju vladu na rušenje njihova projekta. A on je nastao nakon krvavog rata u bivšoj Jugoslaviji. Raspala se, prije svega, zbog načina kako se u njoj ponašao "temeljni narod". Sada po istom konceptu Bošnjaci "čuvaju" BiH. Nažalost, ništa nisu naučili iz te krvave lekcije. Ni svijet ni "temeljni narod".

Dok svijet, a posebno Amerikanci ne nauče ove lekcije i ne dovrše započeti posao u BiH i drugim zemljama ove regije, Balkan će biti bačva baruta. Ako eksplodira, više neće biti važno gdje je počelo jer vatra će nas sve progutati.

>> 'Mali bh. Hrvati' smetnja 
velikoj Bosni. Izbacuje ih se iz vlasti kako bi se iselili

>> BiH spašavaju milijarde iz dijaspore. Možda zato i potiče novo iseljavanje

Komentara 21

KR
Krasimir
13:53 19.05.2015.

Mislim da Americi i zapadu nije do unistenja genocidnih struktura u entitetu zvano srpska,te da ce pokusati da to ucini politickim metodama, a ne kao vojske Hov i Bov koje su bile na putu za banjaluku i vec spremni da je oslobode

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:02 19.05.2015.

Srbi su u Prijedoru i po RS-u izdale naredbu putem lokalnog radija 31.05.1992. kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Čiji je ishod bio dao da su pobili 94% Hrvata i Bošnjaka po RS-u. Bio je to prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Židovi morali nositi žute trake s plavom Davidovom zvijezdom oko rukava. I takvi su dobili RS i doveli BiH do bure barzuta!

TM
Tea@Matej
14:21 19.05.2015.

mudro cekati, hrvati i bosnjaci, povijesnom i ratnom istinom uciti koljeno po koljeno. doci ce trenutak, mozda tek slijedecoc generaciji, pa da se neprevda iz daytona revidira. neprijatelj, kojemu se sve manje vjeruje danas a hvala bogu i sve manjeje kroz povijest, nece izdrzati u okviru "drzava u drzavi" vjecno. traziti ce put osamostaljenja. to je prilika za hrvate i bosnjake...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije