Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leuthard na Pantovčaku

Švicarska predsjednica u posjetu Hrvatskoj

Švicarska predsjednica i Grabar-Kitarović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
25.04.2017.
u 12:15

Hrvatska i Švicarska predsjednica razgovarale o bilateralnim odnosima s naglaskom na gospodarstvo i kretanje hrvatskih državljana u okviru EU i Švicarske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ugostila je na Pantovčaku Doris Leuthard, predsjednicu Švicarske Konfederacije, piše N1.

Nakon susreta, dvije državnice obratile su se medijima te su ukratko kazale o čemu su razgovarale te na koje su segmente stavljeni najveći naglasci.

''Na današnjem susretu govorilo se o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Švicarske. Posebno o gospodarstvu i kretanju hrvatskih državljana u okviru EU i Švicarske. Iako Švicarska nije članica EU toliko je integrirana i članica je Schengena, da očekujemo kako će se realizirati Protokol 3 kojim će se omogućiti jednaka prava za hrvatske državljane u odnosu na ostale kad je riječ o slobodi kretanja ljudi'', rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je na razgovoru bilo riječi i o temama poput Brexita i odnosa Švicarske i EU.

''Posebno smo se zadržali na prostoru JI Europe i migracijama te što one znače za stabilnost i kako nastaviti održavati konstruktivan dijalog s Turskom i trećim državama koje su ili izvorište ili tranzitne zemlje za migrante'', kazala je predsjednica koja se dotaknula i nama susjednih zemalja.

''Stavila sam naglasak na to da EU i NATO moraju vratiti fokus na naše susjedstvo kad je riječ o njihovom napretku u članstvo u EU i NATO kako se ovaj zastoj ne bi odrazio na vakuum kojeg bi iskoristile treće države'', kazala je Grabar Kitarović.

Protokola 3 dotaknula se i Leuthard koja je kazala kako je on ratificiran prošle godine.

''To znači da Hrvatska, kao najnovija članica EU, i u Švicarskoj ima slobodu kretanja. Mi se tome veselimo. To zakašnjenje nema veze s Hrvatskom nego postupkom u parlamentu. Sad možemo krenuti jačati odnose s Hrvatskom'', kazala je.

>> Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala s predsjednikom Vlade Katra

>> Predsjednica Grabar-Kitarović primila Antu Ramljaka

Komentara 4

DA
Dada24
00:33 26.04.2017.

Dosla po dugove

Avatar croatxl
croatxl
15:06 25.04.2017.

Dvije jako lipe zene,volin kad u lipu nasu dolaze predstavnici ovi drzava,neka se druze sritno predsjednice.

SU
SUBARU
15:13 25.04.2017.

Kraljica će joj pokazati kako se lupa šakom o stol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije