Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVNO SMO PALI

Po zaštiti ulagača Hrvatska među pet najgorih na svijetu

tvornica
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
03.09.2014.
u 19:00

Mudrinić: 
Moramo vući poteze bez obzira na izbore i rejtinge stranaka

Hrvatska je ponovno pala na ljestvici konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma. Na 77. je mjestu među 144 ekonomije svijeta. Hrvatska je tako u grupi s Ukrajinom, Gvatemalom, Alžirom, a Bocvana je bolja za tri mjesta.

Neslavna grupa

U neslavnu grupu nakon pada konkurentnosti ušla je i Slovačka, koja ipak vodi za dva mjesta pa je tako Hrvatska u regiji na trećemu mjestu liste najmanje konkurentnih zemalja. Iza nje su samo Albanija i Srbija, pri čemu susjednoj državi konkurentnost raste te je u posljednjih godinu dana skočila čak za sedam mjesta na ljestvici.

Možda i nije zabrinjavajuće što se nalazimo u donjem domu konkurentnosti, ali zasigurno zabrinjava što smo među pet najgorih zemalja svijeta u čak šest područja koja su ispitivana. To su utjecaj poreza na rad i investicije, sposobnost privlačenja talentiranih ljudi u zemlju, sposobnost zadržavanja talenata u zemlji, pravna zaštita ulagača i opterećenje vladinim odlukama.

Uz destimulaciju kroz porezni sustav i pravosuđe koje ne funkcionira teško je privući ili zadržati talente u zemlji, a te ocjene pojašnjavaju i zašto Hrvatska godinama pati od nedostatka domaćih ili stranih ulaganja.

– Nismo stvorili klimu i okvir pogodan za ulaganja. Retrovizore moramo zabraniti, a okrenuti se zajedničkom cilju. Politika se treba natjecati isključivo oko načina na koji će ostvariti cilj, ali on mora biti prihvaćen i univerzalan za sve u društvu – zaključio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, pri objavljivanju poraznih rezultata.

Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

Dobre ocjene dobili smo jer nema utjecaja HIV-a ili tuberkuloze na poslovanje, poslovnih troškova prouzrokovanih terorizmom, zbog dobre infrastrukture te raširenosti interneta i mobilne mreže.

No, plaši negativan trend koji se bilježi od početka gospodarske krize. Opća ocjena konkurentnosti lagano pada, ali mjereno po kriteriju makroekonomskog okruženja, trenutačno smo na 91. mjestu. To znači da je Hrvatsku od 2007. godine i početka krize kada je bila na 51. mjestu po tom kriteriju, prestiglo čak 40 zemalja.

Švicarci najkonkurentniji

– Područja kojima upravlja politika su najgore rangirana. Reforme su nužne i moramo vući poteze ne uzimajući u obzir izbore koji nas čekaju iduće godine i rejtinge stranaka – zaključio je Mudrinić u svom izlaganju.

Kao i prošle godine, najkonkurentnija zemlja svijeta je Švicarska, a slijedi je Singapur. Na treće mjesto probile su se Sjedinjene Države, a Njemačka je pala na peto mjesto jer ju je s četvrte pozicije izgurala Finska.

Istraživanje o globalnoj konkurentnosti provodi se u 144 zemlje. Ispitano je više od 14 tisuća uglednih poduzetnika, a kao drugi parametar analizirani su statistički podaci promatranih zemalja.

>>Grčić: Ugovorili smo 581 milijun eura iz EU fondova

>>Reformu nemoguće provesti bez otkaza

WEF GlobalCompetitivenessReport 2014-15

Komentara 9

ST
stefj
09:19 03.09.2014.

Evo, kao što je rekao premijer, stvari se popravljaju i dalje padamo. Sad će nam opet Grčić održati predavanje kako ovo nije pad, nego ustvari rast...

SW
swic
09:32 03.09.2014.

Vi glasajte i sledeci put za SDP ! A jacu pjevat od Dine Merlina , moj zivot je Svicarska .

EV
evropljanin
09:28 03.09.2014.

sigurno iduce godine svicarska nema sansu da prestigne hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije