Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA VRAĆANJA NAFTNE KOMPANIJE

Svi kritiziraju Vladu, ali nitko ne nudi svoj model kupnje Ine

10.03.2014., Koprivnica - INA-ine crpke za vadjenje nafte na ulazu u selo Lepavina. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
17.01.2017.
u 18:10

SDP tvrdi da ima model koji je još u testnoj fazi. HNS će model otkriti do kraja tjedna, a Most traži od Plenkovića da smisli još pokoji model

Otkad je premijer Andrej Plenković pojasnio da prodajom 25 posto HEP-a namjerava otkupiti MOL-ov udio u Ini, oporba pa i koalicijski partneri što skriveno, što otvoreno napadaju ponuđeno rješenje. U tome nema ništa sporno osim činjenice da nitko ne nudi alternativu koja drži vodu.

Most za joint-venture model

SDP tvrdi da su razradili model koji ne uključuje prodaju HEP-a, no ne žele ga otkriti jer pripremaju veliko finale i svoje ideje namjeravaju testirati na okruglom stolu u srijedu. Opravdanje za šutnju o rješenju koje navodno imaju je da od Vlade nisu čuli punu informaciju o modelu koji predlaže.

Ipak, dali su naslutiti da im nije neprihvatljivo ni ponuditi model koji podrazumijeva povećanje javnog duga.

I HNS priprema model za otkup Ine, a planira ga objaviti krajem tjedna. Manji je problem to što oporba ne pozdravlja Plenkovićevo rješenje, a puno veći to što, iako nikad direktno, Most dvoji oko predloženog rješenja. Umjesto napada na prodaju HEP-a, biraju taktiku zagovaranja više modela, pri čemu ponovno ni oni ne nude alternativni model. 

Most je javno zagovarao da prije inicijalne javne ponude treba ojačati HEP i proširiti utjecaj u regiji. Drugim riječima, nikad nisu rekli da ne bi kupovali Inu, ali su jasno dali do znanja da u iduće dvije-tri godine ne bi prodavali ni HEP. Zato su zaključili da bi bilo neozbiljno IPO HEP-a smatrati jedinim modelom za otkup Ine.

Upitali smo ih na koji način otkupiti Inu od MOL-a, a iz Mosta su odgovorili kako je ključno da ne treba “pod svaku cijenu” naći novog strateškog partnera koji će ući u vlasničku strukturu kompanije jer će svaki strateški partner na ovaj ili onaj način htjeti preuzeti kontrolu nad Inom. Umjesto rješenja, ponudili su svoje viđenje budućnosti Ine koje je optimistično. Ina bi tako ostala hrvatska kompanija, neovisna o partneru, imala bi novca za preuzimanja u regiji, vratila bi se kao veliki igrač na području upstreama, pa bi obnovila posrnule rezerve nafte i plina.

Ina bi nastojala istraživati na što više novih istražnih područja, vratila bi se u Ukrajinu, Alžir, Albaniju, Rumunjsku, Gruziju, a, sa smirivanjem geopolitičke situacije, i na Bliski istok. Umjesto strateškog partnera u vlasničkoj strukturi tvrtke, Most kao bolju varijantu uzima joint-venture suradnje na pojedinim projektima. Da bi se to sve ostvarilo, u Mostu ističu da je nužno mijenjati kadrovske strukturu u Ini i birati stručne ljude.

Novosti do kraja tjedna

S druge strane, ni sam HDZ nije formalizirao podršku modelu koji zastupa Plenković. Predsjedništvo stranke dalo je podršku ideji da se Ina otkupi od MOL-a, međutim nije se ni glasovalo o tome da se taj potez financira prodajom dijela HEP-a. U ovom trenutku jedino je taj model stavljen na stol, ostaje pričekati kraj tjedna da se vidi hoće li biti konstruktivnih prijedloga s ijedne strane, a do tada ostaje tek nabacivanje populističkim alternativama koje nemaju financijska uporišta. 

Ključne riječi

Komentara 8

LK
L@k@konjic@
18:34 17.01.2017.

Treba prodati i ostali dio Mađarima svejedno će za koju godinu automobili biti na struju

Avatar Matija22
Matija22
18:24 17.01.2017.

najbolji model procjeniti koliko love treba za otkup INE i odletit u ameriku po tu lovu (novi vanjski dug) pa to otplačivat ,nego prodat opet svoje (HEP ) pa poslije opet kukat kako to ima stranac pa opet to otkupljivat

TE
TechnoCroat
19:38 17.01.2017.

Možda zbog toga sto prije dogovorene cijene i strategije nema ni smisla pričati o kupovini INE?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije