Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VERN

Sveučilištu autonomija, ali rektor onda ne može plakati ministru da nema za plaće!

vern
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/21
24.10.2014.
u 20:30

Ministar Vedran Mornar sumnja da do 2020. godine možemo ulaganja u znanost i obrazovanje povećati na 6 posto BDP-a

Hrvatska bi do 2020. godine u znanost i obrazovanje trebala ulagati 6 posto BDP-a, sada smo na 4,2 posto. To bi značilo da se godišnje mora uložiti milijarda kuna više. No, umjesto milijarde više, imamo 500 milijuna manje. Jasno je to poručio ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar jučer na Veleučilištu Vern na kojem je održana 5. sjednica Savjeta s temom Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije u kontekstu strategije Europa 2020. – zapošljivost mladih. Mornar je usporedio kako hrvatski obrazovni sustav sa 200.000 studenata godišnje ima proračun od 12 milijardi kuna (2 milijarde dolara), dok američki Stanford koji ima 15.000 studenata ima pet milijardi dolara. Zabrinjavajuće visok postotak proračuna odlazi na plaće, upozorio je Mornar. Predsjednik Ivo Josipović, kao poseban gost, složio se da financijska podloga za reformu obrazovnog sustava nije dovoljna i ne vjeruje da ćemo ostvariti ulaganja od 6 posto BDP-a.

– Očekivati da ćemo prodajom državne imovine doći do novca za ostvarivanje ciljeva u obrazovanju nije realna! – poručio je Josipović. Još je jednom ponovio da Bolonja nije ispunila očekivanja jer je ideja bila da se približimo američkom sustavu i da visoko obrazovanje skratimo s četiri na tri godine, a ne da povećamo na pet. Predsjednik apelira da se Sveučilištu vrati autonomija kada je riječ o isplati plaća jer se sada stječe dojam da je Sveučilište ekstenzija državne uprave s plaćama reguliranim koeficijentima.

– Plaće se ne trebaju isplaćivati iz proračuna, treba vratiti lump sum financiranje Sveučilišta. Ali onda rektor ne može dolaziti ministru i plakati da mu nedostaje novca. Mora preuzeti odgovornost – rekao je Josipović.

>>Kent Collins na VERN'u održao predavanje o budućnosti medija

Komentara 4

LA
laptop
21:24 24.10.2014.

nista se nesmije dogoditi i odrzati bez druga ive.

TE
teoodd
21:43 24.10.2014.

Sva uloga predsjednika je briga za Hrvatskim nacionalnim likom....Poštivanje hrvatske tradicije ,običaja i opšte kulture i njeno promicanje....Upzoriti na loše stanje u upravljanju države(porast nezaposlenosti i siromaštva)....a on sad obečava nova radna mjesta...novca će biti koliko treba....Milanovic kaže da predsjednik nema nikakvu kontolu nad vladom.....Opaaaaa a to je jedino što Josipovic može zatražiti raspuštanje stare iraspisati izbore za novu vladu....ali on to neće.....zašto...pa to znamo svi....zmija zmiji oči ne pije...

AP
apolon
21:28 24.10.2014.

Jel ima slika dr.Ive...?? Ima....e,tako... ushićen sam!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije