Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrinja

Svečano otkriven obnovljen spomenik pukovniku Predragu Matanoviću

petrinja oluja spomenik predrag matanović pukovnik
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/19
04.08.2015.
u 13:10

Ukupno su uklesana 233 imena. Obnovu spomenika financirao je Grad Petrinja i Ministarstvo branitelja.

Brojni Petrinjci okupili su se danas na svečanosti otkrivanja obnovljenog spomenika pukovniku Predragu Matanoviću, koji je poginuo prvog dana Oluje, te njegovim suborcima. Na obnovljenim spomen pločama nalaze se imena poginulih hrvatskih branitelja s područja Petrinje u Domovinskom ratu, kao i imena onih branitelja koji su poginuli u obrani petrinskog kraja od 1991. do 1995. godine. Ukupno su uklesana 233 imena.
Obnovu spomenika financirao je Grad Petrinja i Ministarstvo branitelja.

– Uistinu, ima li boljeg mjesta za početak obilježavanja ove velike obljetnice oslobađanja najvećeg dijela naše domovine, nego ovdje u Petrinji, gdje je puno toga 1990. i 1991. počelo, ali kasnije i završilo. Glavna bitka i najveća bitka u Oluji vođena je upravo na prostorima naše Banovine. Grad Petrinja je grad stradalnik, ali i grad heroj – rekao je ministar Predrag Matić.

Prvog dana Oluje na pravcu prema Petrinji, u Mošćenici i Kotar šumi, poginula su dva zapovjednika – Stjepan Grgac – zapovjednik 57. Brigade „Marijan Celjak“ te Predrag Matanović, zapovjednik 2. bojne 2. brigade HV-a Gromovi. Uz njih pogiba još 18 vojnika uz gubitak pet tenkova i dva oklopna transportera.

>> Hrvatska vojska otvara vrata vojarni, možete razgledati naoružanje

Komentara 4

FE
fefellerunt
13:23 04.08.2015.

Ajde Matiću da i ti napraviš nešto dobro, da , Matanović je jedan od heroja Domovinskog rata i ljepo što je jedan grad nakon 20 godina odlučio da se podigne spomenik nekom od heroja rata , još kad bi timm primjerom odlučili krenuti drugi gradovi

Avatar mirica19
mirica19
14:02 04.08.2015.

Matiću, bilo bi ti bolje da do kraja mandata više ne izustiš niti jednu jedinu rečenicu!

KS
krao_sam
21:25 04.08.2015.

Uz Vukovar,U petrinji i okolici su se vodile strasne borbe. Pocivajte u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije