Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bleiburško polje

Više od 15.000 ljudi odalo počast žrtvama Križnog puta. Na komemoraciji Reiner, Karamarko i nekoliko ministara

bleiburg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/27
14.05.2016.
u 14:38

Delegacija Sabora i Vlade predvođena predsjednikom Sabora Željko Reinerom i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom položila je jutros vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom.

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana je na Bleiburškom polju komemoracija svim žrtvama Križnog puta. Euharistiju je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Prema procjeni glavnog tajnika Počasnog bleiburškog voda Bože Vukušića, prije početka komemoracijena Bleiburškom polju se okupilo oko 15 000 ljudi. S obzirom na to da je ove godine Hrvatski sabor ponovo pokrovitelj komemoracije bilo je vidljivo veliko i profesionalno osiguranje. Na ulazu u prostor gdje se održava komemoracija mogu se vidjeti hrvatski redari koji po naputku austrijskih vlasti ne dopuštaju ulazak onima koji na sebi nose ustaška obilježja. Jedan od redara nam jer rekao da su do početka mise tek tri osobe pokušale ući sa neprimjerenim obilježjima.

Na komemoraciju su stigla predsjednik Sabora Željko Reiner, potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, nekoliko ministara i saborskih zastupnika. Predsjedicu Kolinde Grabar Kitarović predstavlja Bruna Esih.

Ovo je prvo javno pojavljivanje potpredsjednika Vlade Tomislava karamarka od izbijanja afera " Konzultantica" u koju je umiješana njegova supruga Ana. Karamarko je došao neposredno prije početka mise i za sada nije davao izjava za medije.

Bleiburg je postao simbol svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci. 

Delegacija Sabora i Vlade predvođena predsjednikom Sabora Željko Reinerom i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom položila je jutros vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom, objavila je Vlada na svom Twitter profilu.

Potom su sudjelovali i u procesiji u kojoj su stigli na Bleiburško polje gdje je točno u podne počela komemoracija za žrtve.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov na Facebooku je objavio fotografiju svojeg jučerašnjeg posjeta Bleiburgu gdje je kod spomenika položio vijenac u spomen na sve žrtve koje su stradale na stratištima u završnim operacijama, ali i nakon završenog Drugog svjetskog rata. 

"Sve žrtve zaslužuju isto poštovanje i pijetet, a režimi koji su doveli do stradanja istu osudu. Prestanimo se dijeliti na mrtvima, a temelje moderne Hrvatske gradimo na Domovinskom ratu, osuđujući uvijek zločine i sve totalitarne i autoritarne režime.

Okrenimo se izgradnji bolje i drugačije Hrvatske, prestanimo s podjelama, prestanimo sa "mi ili oni" i rješavajmo zajedno probleme naših građana", napisao je Petrov. Smatra da Hrvatska mora prestati biti talac biti talac prošlosti i podjela koje nameću neodgovorni političari i na tim podjelama "parazitiraju".

 

>> Vratio sam se sa 36 kilograma. Ni majka me nije prepoznala

Komentara 357

KR
kruti27
11:39 14.05.2016.

a gdje su PARTIJCI???vjerojatno još prate kvorum u saboru i trčkaraju gore-dolje tj. unutra-van,ipak se oni bore kak vele za nacionalne interese,samo nismo još saznali za interese KOJE nacije!!!tj. jesmo,ali ne smijemo reći,odmah nas naše partijsko glasilo zvano VL briše i blokira tamo negdje do 2018.godine,ali UZALUD VAM TRUD SVIRAČI,ihihihi

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
09:18 14.05.2016.

Tko nije naucio iz povijesti taj nije zasluzio ni sadasnjost.Pokoj vjecni svima koji su pali braneci Hrvatsku!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:13 14.05.2016.

Potpis....konačno točna, odmjerena i kulturna izjava o cijeloj temi !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije