Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP program za maloljetnike

Sve više gradova želi pomoći mladima da ne završe na sudu

lana peto kujundžić
Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2016.
u 06:00

Djeca i roditelji zadovoljni su pristupom jer omogućuje djetetu da preuzme odgovornost, popravi štetu i vidi događaj očima žrtve

STOP program prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja mladih u Hrvatskoj provodi se od 2012. u lokalnim sredinama koje su za to pokazale interes. Dobrovoljno i uz suradnju roditelja, kroz njega je prošlo 120 maloljetnika prvi put uhvaćenih u vandalizmu, remećenju javnog reda, opijanju na javnom mjestu i sl. Djeca i roditelji zadovoljni su tim pristupom jer pomaže djetetu da preuzme odgovornost, popravi štetu, vidi događaj očima žrtve i izbjegne kaznenu prijavu te promijeni ponašanje. Recidiva nije bilo.

– U Hrvatskoj su mladi lani počinili 3900 prekršaja i najviše su izricani ukori. Policija je radila svoje, sud je razmatrao prijave, roditelj je izostajao s posla itd... dakle to je koštalo puno novca. Nerijetko roditelji plate 2000 kuna kazne, a maloljetnik ne promijeni ponašanje. Nije li društvu korisnije tim novcem plaćati da socijalni pedagog kvalitetno upotrijebi svoje profesionalno vrijeme s djecom u riziku od neprihvatljiva ponašanja? – pita sutkinja Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, koja je jučer organizirala međunarodnu konferencije o programu temeljenom na Halt programu koji u Nizozemskoj provode 30 godina.

– Program je bio reakcija na rasprostranjenost maloljetničkih zločina, da se pravosuđe rastereti od 16.000 tih predmeta. Razgovori, isprika žrtvi, plaćanje štete, učenje vještina elementi su Halt programa. Prije je bilo više društveno korisnog rada, ali posljednjih godina to je više učenje, odnosno program je sve više preventivni – kazao je Frans Grobbe, nizozemski stručnjak u sklopu programa.      

>> Maloljetnički dvojac iz Pule u par sati počinio 11 kaznenih djela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije