Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPLJENOST ŽENA

Sve političke stranke kunu se u žene, a njih na pozicijama nema

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/5
16.01.2017.
u 19:30

Vlade lijevog centra, koje najglasnije zagovaraju ravnopravnost spolova, nisu se proslavile u postavljanju žena na ministarske dužnosti

Iako političke stranke kao važan programski cilj redom ističu jaču zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama na svim razinama, statistike pokazuju suprotne trendove, pogotovu kad je riječ o regionalnoj samoupravi. Koliko dobro žene stoje u odlučivanju na toj razini, najbolje pokazuje činjenica da je na nedavni sastanak župana s premijerom Plenkovićem i ministrima u Vladi uz 20 muškaraca došla tek jedna žena, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

Vrhunac za vrijeme Sanadera

Brojevi su nešto povoljniji kad je riječ o zamjenicima župana, kojih je ukupno 42, a među njima 11 žena. Gradove u Hrvatskoj vodi 121 gradonačelnik i 11 gradonačelnica, a općine 428 načelnika i samo 28 načelnica. U predstavničkim tijelima lokalne samouprave žene participiraju sa 20,7 posto. Porazna slika na regionalnoj i lokalnoj razini preslika je one na nacionalnoj. U Sabor su na zadnjim parlamentarnim izborima ušle samo 23 žene, a broj im je tek neznatno povećan nakon odlaska njihovih muških kolega na pozicije u izvršnoj vlasti. Što se tiče sudjelovanja žena u izvršnoj vlasti, ono je nakon rata stabilno raslo, da bi vrhunac doživjelo u prvoj u vladi Ive Sanadera, u kojoj je sjedilo 27,78 posto žena. Kada se pogledaju tri posljednje vlade, Plenkovićeva je s četiri ministrice “najženskija” nakon rekordno niskih 9,5 posto žena u vladi Jadranke Kosor i tek nešto viših 13 posto u vladi Zorana Milanovića.

Može se primijetiti da se vlade koje čine stranke lijevog centra, a koje najglasnije zagovaraju ravnopravnost spolova, nisu proslavile u postavljanju žena na ministarske dužnosti, kao i to da je na čelu “najmuškije” vlade od rata na ovamo bila jedina premijerka u povijesti neovisne Hrvatske Jadranka Kosor.

Utješno je što se spolni stereotipi ne preslikavaju po resorima. Uz resor obrazovanja, najviše je žena vodilo graditeljstvo i pravosuđe, a u aktualnoj Vladi žena vodi i “tvrdo muški” resor gospodarstva.

U Zajednici županija nadaju se da će poraznu statistiku popraviti predstojeći lokalni izbori u svibnju, a u tu su svrhu za kraj siječnja upriličili panel-diskusiju u Rijeci, na kojoj će političarke s regionalne i lokalne razine moći razmijeniti iskustva i uz pomoć stručnjaka osmisliti kako da svoje stranke i birače uvjere da žene imaju što reći u lokalnoj politici. Među panelisticama je i psihologinja i poduzetnica Dijana Kobaš Dešković.

– Problem u participaciji žena na političkim funkcijama proizlazi iz samih stranaka, koje se prvo moraju dogovoriti unutar sebe. Nažalost, velikim se strankama više isplati plaćati kaznu za nepoštivanje ženske kvote nego poremetiti mir u stranci, jer je žene znatno lakše ušutkati – kaže Kobaš Dešković. Upozorava, međutim, da je odgovornost za podzastupljenost u dobroj mjeri i na samim ženama i podsjeća da je kanadski premijer Justin Trudeau, u čijoj je vladi 50 posto žena, kazao kako je za to morao godinu dana provoditi internu kampanju, u kojoj je kolegice uvjeravao da ih država treba i da im je mjesto u vladi. Žene se, kaže, ne žele izložiti i misle da im tamo nije mjesto što je, kaže, pitanje uzora i poruka koje smo dobivale kroz odrastanje. Činjenicu da je jedina obnašateljica dužnosti župana u Hrvatskoj i Sanja Bošnjak dijelom pripisuje ženskoj pasivnosti.

Tradicionalna podjela

– Kao zamjenica župana anketirala sam 70-ak žena na području Virovitičko-podravske i susjednih županija. Pokazalo se da one vrlo ozbiljno pristupaju politici, da prate što se događa i na izbore izlaze češće nego muškarci. Aktivne su u donošenju javnih politika, ali i potpuno pasivne u svojim strankama. Tamo postaju tihe, nenametljive, spremne odraditi dane zadaće, ali još uvijek nespremne izboriti se za jaču ulogu u društvu – kaže Bošnjak. Ističe kako se nije lako baviti politikom uz tradicionalnu muško-žensku podjelu u svakodnevnom životu, a kamoli u politici ili biznisu te poručuje kako se žene zato moraju međusobno pomagati i umrežavati.

– Onog trenutka kada politika više ne bude toliko atraktivna muškarcima, prepustit će je ženama, kao što se to dogodilo u obrazovanju ili zdravstvu. Uz dominaciju muškaraca i pasivnost žena, muškarci ničim posebnim i ne moraju otežati ženin put k uspjehu. Žene su te koje se moraju izboriti za svoje mjesto – poručuje Bošnjak.

>> Mlade političarke objasnile zašto su se učlanile u HDZ i SDP

Komentara 9

AP
apolon
19:54 16.01.2017.

U Hrvatskoj jos nismo imali zenu...politicarku koja posjeduje takav potencijal!

PR
principjelannotsdp
20:01 16.01.2017.

Hrvatski mediji su u mnogočemu krivi za to. Hajka na Predsjednicu je počela nakon pobjede na predsjedničkim izborima s Milanovićem. Ljevičari još uvijek podržavaju gubitnika koji je nestao s političke scene. Toliko mržnje...

AP
apolon
19:47 16.01.2017.

Bitno da je na poziciju predsjednika RH zauzela prava zena ...zena kakve se rijetko radjaju ...zena u ciju pobjedu nijednog trena nisam sumnjao ...zena koja nas nece iznevjeriti patriotkinja poput Ivane Orleanske i celicna Lady poput Margareth Tacher!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije