Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Sve o porezu na nekretnine: Koliko će ga tko plaćati

naslovnica
Foto: VL
24.04.2017.
u 00:00

Porez na nekretnine zimus se provukao ispod radara

Pedesetak tisuća građana dosad je potpisalo peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine, koji će se početi plaćati od iduće godine.

Hrvatska postupno kreće u oporezivanje nekretnina, prvi nježniji korak odrađuje se ove godine pretvaranjem postojeće komunalne naknade u porez, a drugi bi trebao uslijediti oko 2020. godine kad se stvari malo uhodaju i kad država dobije preciznu sliku o imovinskom statusu svojih građana!

Peticija će malo podići prašinu pred lokalne izbore, no ona će vjerojatno biti pucanj u prazno jer jednostavni nekretninski porez, kako mu se s državne razine prošle godine tepalo, jedno je od rijetkih obećanja iz reformskog paketa prethodne, Oreškovićeve Vlade zbog kojega je Hrvatska dobila pohvalu iz Bruxellesa.

Porez na nekretnine zimus se provukao ispod radara pa su mnogi iznenađeni činjenicom da je taj porez zapravo već uveden jer je bio dio velikog poreznog paketa zajedno s rasterećenjem plaća i dobiti te promjenama PDV-a. Čak ni oporba nije skupljala bodove na tom zakonu, kao što je to činio HDZ tijekom Milanovićevih neuspješnih pokušaja, a na kraju ga je sam donio...

>>Cijeli priču i izračune čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Sukob HDZ - Most: Sruši li Most Zdravka Marića, past će i Vlada

>>Nikad napetija bitka za sjever: U utrci za Varaždin i Sanaderov glasnogovornik

>>Bregović: Volio bih svirati svoj violinski koncert na Igrama u Dubrovniku

>>Francuski izbori odlučuju o sudbini EU

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 43

ST
stefj
22:58 23.04.2017.

SDP je u svom mandatu uveo gomilu poreza i povisio postojeće, kao što je povisio i cijenu energenata, tako da HDZ u ovom mandatu nema više puno prostora. Porez na nekretnine je još ostao od prošlih vlada tako da to nije ništa neočekivano, niti išta novo... Sad će trebati malo mašte za nove poreze, jedan od prvih je vjerojatno porez na prvi nasljedni red, uz još par dubioza poput poreza na ljubimce, sunce i sl... No niti jedna vlada se nije uhvatila stvarnog problema, a to je gomila uhljeba na proračunu, čiji broj nezaustavljivo raste, gomila parafiskalnih nameta, gomila kontradiktornih zakona, antipoduzetnička klima i sve što ide uz to... Pogledajte npr. jednu Irsku koliko je postigla poreznom i useljeničkom politikom ili Vel. Britaniju što je postigla micanjem birokracije iz poslovanja... Jedna ima najveći rast, privlačenjem visokotehnoloških kompanija, a druga ima bum startupova uz dodatni rast financijskog tržišta... Mi smo u tim stvarima zadnji u EU, a niti ova vlada ne radi dovoljno (skoro ništa) da bi to promijenila. I dalje se gleda da se udovolji birokracija, da se namire uhljebiti. Čak se i Agrokor pomaže na način da se isključivo država naplati... Ma mogu dizati poreze koliko žele, sve je manji broj onih koji stvaraju novu vrijednost, a sve veći broj onih koji troše novac. I baš ti koji troše, upravljaju ovima koji rade... Sustav koji funkcionira sada, gdje političari zajedno sa sindikatima javnih službi kroje budućnost zemlje, siguran je put u propast. Nakon stečajnog upravitelja na čelu države dobili smo birokratu, pa što će taj drugo raditi nego dijeliti svojima...

AA
aaagotal
07:45 24.04.2017.

Svakako bi bilo dobro da oni koji imaju stotinjak praznih stanova, plate za te stanove i komunalnu naknadu a i porez na višak stambenog prostora!? Što bi falilo takvom Zakonu, a da se jedno jedino vlasništvo u kom živiš, ne plaća!?

CH
chupakabra
22:49 23.04.2017.

ja bi izvanredne izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije