Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM U DVA

Švaljek: 90 posto zaposlenih u gradskim strukturama ondje su došli preko političke ili rodbinske veze

Švaljek
Foto: Screenshot
27.11.2016.
u 14:00

- Prometne gužve građani percipiraju kao jedan od najvećih problema

Današnja gošća emisije Nedjeljom u 2 nezavisna je zastupnica skupština Grada Zagreba i bivša zamjenica gradonačelnika Zagreba - Sandra Švaljek.

Švaljek je za vrijeme mandata obnašateljice dužnosti gradonačelnika predložila gradski proračun za 2015., provela prvi javni natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga te prihvatila nekoliko izmjena gradskih odluka.

Nakon što je gradonačelnik Bandić dao punomoć drugoj zamjenici Vesni Kusin dala je ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika, vratila se na Ekonomski institut i aktivirala mandat zastupnice u Gradskoj skupštini.

Iako je prema kvalifikacijama, doktoratu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i dugogodišnjem iskustvu na području ekonomije (područja interesa: fiskalna i porezna politika), kompetentna voditi Grad, mnogi joj zamjeraju ostavštinu i rad s Milanom Bandićem.  

Na pitanje Aleksandra Stankovića odakle interes sa vlast i politiku koja je prljavo zanimanje, Švaljek je odgovorila kako joj motiv nije vlast nego promjene koje su potrebne Zagrebu i Hrvatskoj.

Milan Bandić optužio ju je da je svog muža, diplomiranog magistra ekonomije i poreznog stručnjaka, zaposlila 'preko veze' što nije u skladu sa transparetnim natječajima zapošljavanja koje Švaljek zagorava. Ona je Stankoviću priznala kako je to bila greška, ali tvrdi kako danas nitko od njene obitelji, daljnje i šire rodbine nije zaposlen u Gradu.

- Bez obzira na epizodu koju smo sada otvorili, ja se zaista zalažem za javne natječaje, spomenula je Švaljek kao dio onoga što nudi u kampanji za gradonačelnicu grada koja predstoji. Napomenula je i javni natječaj za Holding koji je tijekom njenog obnašanja dužnosti prvi puta organiziran. Od petero zaposlenih kandidata, odgovorni za natječaj nisu znali njih četvero.

- To je model koji ja zagovaram, rekla je, još jednom ponovivši kako se 'greške događaja' i koja aludira na supruga.

- Prometne gužve građani percipiraju kao jedan od najvećih problema, nastavila je zaključivši kako je Zagreb premalen grad za prometne gužve i upravo će one biti jedan od prioriteta u kampanji.

Kako ga riješiti? Švaljek je odgovorila kako je zadnja prometna studija napravljena 2008. godine, i ona je odbijena. Napominje kako je Zagreb presiječen na dva dijela željezničkom prugom i kako su u pitanju infrastrukturne komplikacije.  Na pitanje koliki je novac potreban s obzirom na obujam radova koji se spominje, rekla je kako automatizacija sustava u gradu, primjerice, malen projekt koji nije jeftin, ali uz relativno manja sredstva dovodi do poboljšanja.

Kao druga točka, navela je urbanizam koji je u Zagrebu zamro zadnjih tridesetak godina. Svjedoci smo širenja grada, po Švaljek, nepotrebno na one dijelove gdje se infrastruktura mora 'razvlačiti. S druge strane, zgrade kao Zagrepčanka ili Gredelj ostaju po strani, a Zagreb ih je kupio za milijarde kuna.

Jedan od neiskorištenih prostora je i getoizirani Zagrebački Velesajam, koji je dobro pozicioniran i koji prema Švaljek treba biti novo poslovno i stambeno središte, a za kojeg postoje i ponoude zrelih IT tvrtki.

Stanković je spomenuo i projekt maksimirskih nebodera, za koje je Švaljek još jednom rekla kako je problem takvih stambenih rješenja taj što se Zagreb razvijao stihijski i njegova infrastruktura jednostavno ne može pratiti broj planiranih stanara.

Problem su i gubici u vodoopskrboj mreži: Zagrepčani plaćaju jednu litru vode, kao da su potrošili dvije - poručuje Švaljek.

Drugi krucijalni problem je problem odlaganja otpada jer će do 2018. Jakuševec biti zatvoren. Cijeli sustav treba ponovno 'izmisliti'.

- Ne smijemo dopustiti da Zagreb u tom dijelu bude na začelju. 

Komentirala je i novizabranog predsjednika SDP-a Davora Bernardića i ne misli da bi on bio dobar kandidat za gradonačelnika, ali to je na njemu da odluči.

- Ja sam nezavisni, nestranački kandidat, rekla je Švaljek ali ne isključuje budućnost stranaka centra da je podrže, ali to ne znači da je ona postala stranački kandidat.

- Kažete da ne čeprkate po kandidatima, a niste počeprkali Milana Bandića, rekao je Stanković upitavši je zašto je ipak došla na listu Milana Bandića koji je već tada imao niz afera.

- 2013. godine nastala je velika polarizacija, rekla je Švaljek, kazavši kako se tada na lokalnim izborima dogodilo nešto novo - dolaze stranke trećeg puta, a tada je Milan Bandić imao prilično deideologiziranu kampanju.

- Kako ste mu povjerovali? Nastavio je Stanković rekavši kako je i tada Bandić bio prilično samovoljan no Švaljek se pohvalila kako je njoj rekao da ima odriješene ruke što se tiče gospodarskih pitanja i što je ostvareno jedno kratko vrijeme. 

- Poznato je da je Bandić pragmatičan čovjek, on riješava probleme.

Ponovno su se dotakli zapošljavanja po političkom ključi i rodbinskim vezama. 90 posto zaposlenih u Bandićevom sustavu ondje je preko veze.

Komentirala je i izgradnju crkve na Savici rekavši kako treba poslušati građane koji su se jasno izjasnili da park, rijetka zelena površina, treba ostati parkom. A što se tiče preimenovanja trga Maršala Tita, zalaže se za referendum jer to je kontroverzno pitanje koja polarizira građane. 

Na pitanje tko stoji iza nje i tko će financirati njenu kampanju rekla je kako skupnja sitne iznose građana koji vjeruju u njen program. Kaže kako joj zasada pomažu volonteri, a planira potrošiti 200 do 300.000 kuna.

Iako na stranicama stoji kako je konzultantica u firmi svog supruga, Švaljek to demantira kazavši kako nikada nije imala ulogu, a potpis koji tamo stoji možda je iz vremena kada su kao par imali drugačije planove.

Komentirala je sadašnju vladu koja ima dobre temelje jer smo u periodu gospodarskog rasta, ali ovdje leži opasnost od 'uljuljkavanja'. - Hrvatska zaostaje sama sa sobom i za zemaljama s kojima se treba uspoređivati, kazala je. 

Švaljek pozdravlja poreznu reformu, jer je dobro pripremljena, studiozna i rasterećuje poduzetnika što poboljšava konkuretnost. No porez na dohodak smatra penalizirajućim jer je opterećenje na plaće preveliko. Spominje i kako bogatiji sloj hrvatskog društva ne zarađuje od plaća već od dohotka kapitala. - Onima sa najnižim dohotcima ne može pogodovati reforma jer oni porez ne plaćaju.

Mariću savjetuje kako nastoji zadržati proračun u onim okvirima gdje je on danas, iako se najavljuje veća izdvajanja za neke sektora. Švaljek je svjesna kako će, zbog demografskog starenja, biti potrebno povećati budžet za zdravstvo i mirovinsko osiguranje što predstavlja smanjenje i za sve ostale buduće rashode. 

Komentirajući imovinske kartice rekla je kako nema nošta protiv uvida u njenu, ali napomenula je i da postoji mnogo licemjerja kada političari uzimaju kredite koje prikazuje na karticama kako bi se činili siromašnijima.

>> U godinu dana našlo se posla za stotinu Bandićevih prijatelja

Ključne riječi

Komentara 54

IV
IvanKapapulco
14:59 27.11.2016.

Gospodo Svaljek,vrijedate ogroman broj zaposlenih kod grada, vasom izjavom90% zaposljeno je preko veze, nezakonito.Kako i po kojem kljucu ste vi zaposljeni?

ŠT
ŠtoReći
15:04 27.11.2016.

Nije odgovorila zašto je bila na listi Bandića 2013.? reći da su na listi bili i drugi ugledni nije odgovor. Kaže Šveljak sada 90% preko veze.Je li ona po preporuci dobila posao? (samo pitam,ne znam)

RA
ravdro
15:10 27.11.2016.

90% zaposlenih preko veze su na vašem ekonomskom institutu Zagreb. Koliko ste sposobni vi i ostali na ekonomskom institutu govori činjenica da ne znate izračunati rast bdp-a u Hrvatskoj, redovito fulavate u prognozama i to jako puno, dok neki amateri bez problema precizno prognoziraju rast bdp-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije