Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Svakodnevno puši 31, a pije 24 posto srednjoškolaca

ovisnost
Vedran Balen
29.06.2015.
u 10:40

- Tinejdžeri sve više eksperimentiraju s raznim sredstvima ovisnosti, o čemu njihovi roditelji znaju malo ili nimalo. U današnje vrijeme odgajati dijete znači boriti se i suočiti ne samo s njime, već i s čitavom njegovom generacijom i novim sustavom vrijednosti – kaže psihologinja Ivana Bencun.

Oko 79 posto učenika završnih razreda srednjih škola Brodsko-posavske županije pušilo je cigarete, a čak 31 posto njih puši svakodnevno. Prvi put zapalili su u dobi od 10 do 13 godina. Alkohol je barem jednom probalo čak 94 posto srednjoškolaca, pri čemu nema bitne razlike među spolovima, a njih oko 77 posto iza sebe već ima i iskustvo pijanstva.

Porazni su to rezultati istraživanja koje je na uzorku od 2.625 učenika provela brodska Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Cilj ankete koja se sastojala od 43 pitanja bio je ispitati iskustva, navike i rizično ponašanje učenika.

- Po konzumiranju alkohola i pušenju cigareta naši su srednjoškolci znatno iznad europskog prosjeka. Ta pojava polako izrasta u gorući problem društva – kaže voditeljica službe Irena Jurišić. I dok činjenica kako je u tretman službe u posljednjih godinu i pol dana uključeno trostruko manje opijatskih ovisnika nego prijašnjih godina govori o stabilizaciji i pozitivnim trendovima na tom području, klađenje među slavonskim srednjoškolcima postaje sve veći porok, osobito kada je riječ o muškoj populaciji. Unatoč proklamiranoj zabrani klađenja osobama mlađim od 18 godina, redovito ili povremeno kladi se čak 63 posto mladića.

- Tinejdžeri sve više eksperimentiraju s raznim sredstvima ovisnosti, o čemu njihovi roditelji znaju malo ili nimalo. U današnje vrijeme odgajati dijete znači boriti se i suočiti ne samo s njime, već i s čitavom njegovom generacijom i novim sustavom vrijednosti – kaže psihologinja Ivana Bencun.

>> 'Mladi su u opasnosti da postanu taoci mobilnih uređaja'

>> Spasioci imali problema s maturantima, po putu se potukli, na Trgu hitna imala puno posla

Komentara 4

DP
Dule Pacoov
11:01 29.06.2015.

Ma koga je briga za mlade i njihove probleme?!?!?Skola,univerzitet,neizvjesna budućnost ,korumpirana drzava,partijski aparat?!??Velike teme,proslava Oluje u Kninu,Zagrebu,svastika u Splitu,Milance ili KaraMarko,novi Severirin muz?!?!To su prave teme za hrvatsko drustvo,a problemi mladih u Slavoniji,koga je jos briga?!??Pa onda za 15-20 godina kad oni budu ljudi,za sve ce biti kriva Udba I jugonostalgicari?!?!Isto kao I danas!!!

IH
ivano.horvat.5
10:49 29.06.2015.

najnovije vijesti sa svih portala na: http://www.gosucker.com/1/Hrvatska/0/1/Vijesti/

BF
bf2
13:01 29.06.2015.

Zašto i ne bi kada nema nikakve kontrole. U mom gradu možete vikendom ući u bilo koji kafić i vidjet ćete nalokanu balavurdiju,a gazde zadovoljno trljaju ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije