Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolektivni ugovor

Svaki od 73.000 zaposlenih u zdravstvu od 1. listopada dobit će dodatak na plaću

Siniša Varga
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.07.2015.
u 19:20

Medicinske sestre od sada će već na početku radnog vijeka dobivati nešto veće plaće, kazala je Vlasta Vuković Hoić

Nakon godinu dana pregovaranja, Ministarstvo zdravlja i sindikati usuglasili su se oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Odnosno, dogovorili su da se, umjesto ukinutog dodatka na staž i vjernost službi od četiri, osam ili deset posto, uvede novi dodatak na plaću, i to svima u zdravstvenom sustavu, što će vrijediti od 1. listopada.

– Time se izlazi ususret plaćama djelatnika jer ono što je izgubljeno s dodatkom "4,8 i 10" svima je adekvatno nadoknađeno – kazao je danas na konferenciji za medije ministar zdravlja Siniša Varga, dodavši da dogovor između Ministarstva i sindikata idući tjedan treba potvrditi i Vlada pa zato ne bi još govorio o konkretnim novčanim iznosima.

– Lani smo potpisivali peticiju da medicinske sestre i medicinski tehničari u sustavu zdravstva budu jednako vrednovani. To smo sad uspjeli postići iako nešto manjim iznosima. No, medicinske sestre od sada će već na početku radnog vijeka dobivati nešto veće plaće – izjavila je čelnica strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Vlasta Vuković Hoić. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je pak:

– Drago nam je uvijek kada radnicima možemo reći da su nešto dobili, a ovim dogovorom svi u sustavu zdravstva, i zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, a njih je ukupno 73 tisuće, na pravedan su način dobili određeni dodatak, a time i povećanje plaća.

>>Gubici bolnica s lanjskih 742 smanjeni na 153 milijuna

>>Varga: Transfuziologija ostaje u Zadru

Komentara 17

Avatar Grobar_Baranja
Grobar_Baranja
21:10 31.07.2015.

Ako im mislite povisiti plate, zašto ste im ukinuli povećanje na staž od 4, 8 i 10 posto. I zašzo im tako kako ste ukinuli i ne vratite isto.

OS
osica
19:45 31.07.2015.

I mala sam priliku jučer na licu mjesta uvjeriti se koliko je težak rad medicinske sestre, posebno na odjelima "post -operativne njege" . Jedna je u popodnevnoj smjeni , ni sama ne znam na koliko kreveta." čita listu, daje infuziju,, kontorira rad 3 aparata uklučena u čovjeka., mjeri temperaturu , daje lijekove .....doslovce juri od sobe do sobe, još ono "imate zvono ako trebate". i tako ni sama ne znam "puta koliko" Svaka im čast, bez njih ni doktori ne bi dobro funkcionirali , teško zarade svaku kunu. Podržavam veće plaće, kako doktora, tako i medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja. Administracija može dijeliti sudbinu ostale administracije ali ovi ljudi ne. Hvala im svima što brinu o našim životima.

NV
novo vriijeme
20:27 31.07.2015.

Može li se doznati koliki je to dodatak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije