Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Susretom "Grad - to ste vi" zaključen Dan sjećanja

vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
20.11.2010.
u 13:31

Prema podacima iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz logor Velepromet prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a u njemu je ubijeno više od 700 zatočenih osoba od kojih se njih 324 i danas vode kao nestali.

Održavanjem novinarsko – književnog susreta pod nazivom Grad - to ste vi, posvećenom novinaru Sinišu Glavaševiću, te polaganjem vijenaca u logoru Velepromet i kod mjesta masovne grobnice na Ovčari danas je završeno ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Prema podacima iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDSKL) kroz logor Velepromet prošlo je oko 10.000 branitelja i civila, a u njemu je ubijeno više od 700 zatočenih osoba od kojih se njih 324 i danas vode kao nestali.

Radi svih stradanja u Vukovaru predsjednik vukovarskog HDSKL Zdravko Komšić još jednom je pozvao državno odvjetništvoda pronađe i procesura sve one koji su činili zločine u Vukovaru. Među okupljenim građanima u Veleprometu bila je i Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, koja je rekla da nedavna posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadiću Vukovaru ima pozitivan učinak na poslijeratnu pomirbu te da je tom posjetom započet put koji je svima prijeko potreban.

- Taj put potreban je žrtvama i obiteljima žrtava da vide da to drugi priznaju ali potreban je i Srbiji da se prizna ono što je u ime Srbije urađeno, rekla je Kandić. U spomen na pobijene civile i branitelje na Ovčari Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata po treći put je organizirala mimohod od spomen obilježja na Memorijalnom groblju do mjesta masovne grobnice na Ovčari.

– Treću godina za redom organiziramo ovaj mimohod kojim želimo da odamo počast ubijenima. I ove godine uz nas su prijatelji iz cijele Hrvatske koji nam pomažu da lakše prođemo cijeli ovaj put. Pješice ćemo u molitvi proći taj put i onda kod mjesta masovne grobnice upaliti lampione i još jednom se pomoliti za naše roditelje, članove obitelji i prijatelje koji su tamo pobijeni, rekao je Igor Gavrić predsjednik Udruge.

Uz polaganje vijenaca kod spomen obilježja masovne grobnice pročitana su i imena svih ubijenih u ovoj masovnoj grobnici koja je najveći pojedinačni pokolj u Domovinskom ratu gdje je na današnji dan ubijeno 264 osobe dovedene iz vukovarske bolnice od kojih je do danas ekshumirano njih 200 a identificirano 194.

Komentara 3

BA
barbarosa
13:50 20.11.2010.

za bajaga!! opet ce ce spustit gusta magla! pripremi se! 3 sam bozica proveo na velebitu u rovu zbog takvih kao ti!! a i jos cu 3 zbog tebe ako bude trbalo bajaga !!!!!!!

FE
Felicijen
17:03 20.11.2010.

Sad će opet svi zaboraviti Vukovar. Do slijedeće obljetnice....

JA
jasijen
22:30 20.11.2010.

Na zalost, napravljeno je zlo da se nikad ne zaboravi, pa to su bili vrijedni obicni ljudi, ocevi, braca, djeca, svi Hrvati, treba dici glas i istinu na povrsinu, uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije